Zlepšíme náš jaderný odstrašující potenciál, hrozí KLDR po posílení spolupráce mezi Soulem a USA

Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, prohlásila, že KLDR musí dále zdokonalit svůj „jaderný odstrašující potenciál“. Informuje o tom agentura Reuters, podle které v Pchjongjangu vzbudila nevoli dohoda o posílení spolupráce mezi Jižní Koreou a Spojenými státy z tohoto týdne.

Americký prezident Joe Biden a jeho jihokorejský protějšek Jun Sok-jol se ve Washingtonu dohodli především na výrazném posílení spolupráce v oblasti obrany, včetně jaderné, a slíbili, že v případě severokorejského jaderného útoku budou „okamžitě reagovat“.

Podle Kim Jo-čong ale tato dohoda, která počítá i s tím, že USA budou sdílet více informací o americkém jaderném programu, zhorší bezpečnost.

Její komentář ke korejsko-americkému jednání je ze strany Pchjongjangu první a podle Reuters naznačuje, že KLDR bude dál pokračovat v cyklu vojenských demonstrací síly a vývoje zbraní.

KLDR už letos podle agentury AP odpálila kolem třiceti raket, loni jich bylo rekordních více než sedmdesát, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americké pevniny. Američtí a jihokorejští představitelé i proto varovali, že se komunistická země může připravovat na první jaderný test od roku 2017.