Pellegrini už skončil ve funkci šéfa slovenského parlamentu

Vyjádření nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho (zdroj: ČT24)

Zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini (Hlas–SD) potvrdil, že jeho poslanecký mandát i funkce předsedy sněmovny zanikly v sobotu zvolením hlavou státu. Pellegrini porazil v druhém kole voleb Ivana Korčoka. Právě poražený kandidát Korčok bude v pondělí před půl sedmou hostem Interview ČT24.

Pellegrini uvedl, že už dříve pověřil výkonem pravomocí šéfa sněmovny jednoho z jejích místopředsedů Petera Žigu. Zatím není známé, kdy parlament zvolí nového předsedu. Pellegrini se ujme prezidentského úřadu v polovině června.

Pellegrini přitom v neděli, kdy státní volební komise potvrdila jeho vítězství nad Korčokem v přímé prezidentské volbě, tvrdil, že musí „načasovat“, kdy se vzdá funkce předsedy parlamentu a poslaneckého mandátu a že to není otázka dnů nebo jednoho či dvou týdnů. V pondělí se za tento výrok omluvil.

Otazník ohledně poslaneckého mandátu

Podle slovenské ústavy například poslanec přestane vykonávat svou dosavadní funkci ode dne zvolení prezidentem. Ústavní právníci se ale jednoznačně neshodli, zda to automaticky znamená i zánik poslaneckého mandátu.

Vincent Bujňák z Právnické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě podotkl, že v roce 1999 se tehdejší poslanec Rudolf Schuster vzdal poslaneckého mandátu den po svém vítězství v rozhodujícím kole volby hlavy státu.

Pellegrini v neděli řekl, že jeho nástupcem v čele sněmovny by se měla stát nynější ministryně hospodářství Denisa Saková, nebo ministr investic, regionálního rozvoje a informatizace Richard Raši. Oba stejně jako Žiga působí v Pellegriniho straně Hlas–SD. Tato rošáda by tak znamenala i personální změnu ve vládě.