Ve slovenských volbách kandiduje pětadvacet uskupení, v neděli skončila registrace

Do zářijových předčasných parlamentních voleb na Slovensku se zaregistrovalo 24 politických stran a hnutí a také jedna tříčlenná koalice. Její součástí je kromě jiných dosud nejsilnější parlamentní hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) expremiéra Igora Matoviče. Lhůta pro podávání kandidátních listin skončila v neděli o půlnoci. Podle sondáží má šanci na zisk křesel jen menší část z celkového počtu přihlášených formací.

Největším preferencím se v průzkumech veřejného mínění těší Smer – sociálna demokracia bývalého trojnásobného předsedy vlády Roberta Fica, který například odmítá vojenskou pomoc Ukrajině bránící se ruské agresi. Podle posledního průzkumu má druhé nejvyšší preference strana Hlas – sociálna demokracia.

Samostatně kandidující strana získá křesla v Národní radě, pokud ve volbách dostane alespoň pět procent hlasů. Pro koalici OĽaNO / Kresťanská únia / Za ľudí bude platit sedmiprocentní volební práh.

Volební koalice na slovenské politické scéně nejsou časté, například v posledních volbách z konce února 2020 chybělo tehdejší koalici Progresívne Slovensko / SPOLU ke vstupu do parlamentu necelých tisíc hlasů. Progresívne Slovensko, jehož místopředsedkyní byla v minulosti nynější slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, se v současnosti řadí k trojici nejpopulárnějších stran. 

Volební pravidla

Předložené kandidátní listiny v příštích dnech posoudí státní volební komise. Strany mohou na probíhající volební kampaň vynaložit nanejvýš tři miliony eur (71,2 milionu korun), stejný limit platí také pro každou stranu ve volební koalici.

Vypsání nových voleb na 30. září schválil slovenský parlament poté, co loni v prosinci vyslovil nedůvěru tehdejší vládě premiéra Eduarda Hegera, kterou v polovině letošního května vystřídal úřednický kabinet ekonoma Ľudovíta Ódora.

Také před třemi lety se v parlamentních volbách na Slovensku ucházely o hlasy voličů více než dvě desítky stran a koalicí. Do sněmovny se dostalo šest stran a hnutí.