V ukrajinském Siversku jezdí česká sanitka. Místo lidí ale vozí zásoby, ve městě neteče voda ani nejde elektřina

Události: Reportáž ze Siversku (zdroj: ČT24)

Východoukrajinský Siversk dělí od fronty osm kilometrů, ale od běžného fungování možná i nejmíň osm let. Ve městě neteče pitná voda a nefunguje elektřina. Právě sem přijel sanitní vůz z Královéhradecka, který však tentokrát plní jiný účel – místo lidí vozí potraviny a další pomoc. O situaci ve městě natočil reportáž Jan Šilhan.

„Taková auta jsou pro nás hrozně důležitá. Obrovský dík lidem, kteří nám je darují. V těch autech je možné i evakuovat lidi, nejen vozit humanitární pomoc,“ podotýká Serhij, vedoucí vojenské administrace v Siversku.

Balíků dovezou sanitky desítky a rušno bývá na oblastním úřadě i v okolí města, které je sice od fronty vzdáleno několik kilometrů, ale situace má k normální daleko.

„Od pátého května nemáme pitnou vodu ani plyn. Není tu nic. Od 5. května loňského roku tu nemáme nic,“ uvádí vedoucí oblastní administrativy Alexej Pivovarov. 

Zůstalo dva a půl tisíce lidí

Ve městě zůstalo dva a půl tisíce lidí z celkových jedenácti tisíc. I pár zdejších obchodů tak má stále co a komu prodávat, a to i ve vynuceném přítmí. „Od dubna loňského roku nemáme elektřinu,“ vysvětluje prodavačka Naděžda.

Osmdesát procent města je v různé míře poničeno. Lidé nemají zdroje elektřiny ani vody. Vyléčit tohle město potrvá řadu let, jenže zůstávají tu lidé, kteří na léčení zdaleka tolik času nemají.

Proto ve městě zůstala také lékařka Ala Trubačovová. Ordinací je její dům a čekárnou ulice, léčí každý den a sama tvrdí, že je posledním klasickým praktikem ve městě a jedna z posledních v celé Doněcké oblasti. „Nechali opravit dům, střechu, kamna a tak vznikla tato ordinace,“ dodává. 

Práce ve vylidněném městě příliš nemá. Den před natáčením přijala dva lidi, ještě o den dříve deset. Zavřít ani odejít ale ze Siversku nehodlá. Se sebezapřením by prý pomohla i zraněnému Rusovi.

„Složila jsem lékařskou přísahu, že pomohu komukoliv z jakéhokoliv národa a jakékoliv barvy pleti. Dál ať si s tím poradí někdo jiný. Já prostě pomoci musím,“ uvedla lékařka. Ala léčí hlavně chronické nemoci. Pro poničené okolí prý ale lék zatím nemá.