V Rakousku lidé demonstrovali kvůli povinnému očkování, ve Francii kritizovali opatření

Lidé ve Vídni protestovali kvůli povinnému očkování proti covidu-19, které v Rakousku začne platit 1. února. Informovala o tom agentura DPA. Tisíce odpůrců vakcinace či dalších opatření protestovaly v sobotu i v některých německých městech. Také ve městech po celé Francii se v sobotu sešli odpůrci očkování, aby odsoudili záměry prezidenta Emmanuela Macrona, který prohlásil, že chce naštvat lidi odmítající vakcínu zpřísněním omezení jejich občanských svobod. Informovala o tom agentura Reuters.

V Hamburku na demonstraci lidé vyrazili s heslem „Ruce pryč od našich dětí“. V Německu očkují děti ve věku od pěti do jedenácti let od prosince. Větší manifestace se v sobotu konaly i v německých městech Magdeburk, Freiburg a Schwerin. Desítky lidí vyjadřovaly nesouhlas s koronavirovými opatřeními také v Berlíně.

Do ulic vyšli demonstrovat lidé v sobotu opět také v rakouské metropoli. Nesli vlajky a transparenty s nápisy Ne očkovací povinnosti. Situace se nakrátko vyhrotila, když policie pochod zastavila a prováděla kontroly několika lidí. Podle serveru deníku Kronen Zeitung kontrolovala údajně nebezpečné předměty u některých účastníků a několik lidí zadržela. Nasazeno bylo na demonstraci asi tisíc policistů.

„Naštvat neočkované“

Macron tento týden prohlásil, že chce neočkované naštvat tím, že jim zkomplikuje život natolik, že se nakonec nechají očkovat. Dodal, že neočkovaní lidé jsou nezodpovědní a nezaslouží si, aby byli považováni za občany.

V Paříži protestující převzali Macronovu formulaci a skandovali „naštveme vás“. Jiní nesli nápisy odmítající očkovací průkazy, což byla narážka na Macronův legislativní záměr vyžadovat doklad o vakcinaci pro vstup do míst jako kavárny, bary a muzea. „Není to nic jiného než diktatura skrytá za povinností nechat si vstříknout do žil látku pod hrozbou ztráty veškerých svobod,“ řekl Pařížan Leo Nicolian.

Televizní záběry ukázaly potyčky mezi protestujícími a policií na jednom z míst demonstrace. Kromě Paříže se protesty uskutečnily mimo jiné v Marseille, Nantes a Le Mans. „(Macronovy výroky) byly poslední kapkou. Nejsme nezodpovědní,“ řekla hospodářka nemocnice Virginie Hougetová, která se vyhnula nařízení o povinném očkování pro zdravotníky, protože koncem loňského roku onemocněla covidem. Při protestech bylo zraněno deset policistů a 34 osob zatčeno.

Protestující obviňují Macrona z pošlapávání svých svobod a nerovného zacházení s občany. On tvrdí, že svoboda s sebou nese odpovědnost, která zahrnuje i ochranu zdraví ostatních.

Události: Lidé v Paříži demonstrovali proti vakcinačním pasům (zdroj: ČT24)

Nejvyšší počty covidových případů v Evropě

Francie v pátek podruhé v jednom týdnu zaznamenala více než 300 tisíc pozitivně testovaných. Podle aktuálních údajů za posledních 24 hodin přibylo 303 669 nových případů. Počet hospitalizovaných, včetně pacientů s covidem na jednotkách intenzivní péče, neustále roste, což zatěžuje zdravotnický systém. Některé nemocnice oznámily, že přibližně 85 procent pacientů na jednotkách intenzivní péče není proti covidu očkováno. Údaje ukazují, že devadesát procent lidí starších dvanácti let, kteří mají nárok na vakcínu, je plně naočkováno.

Lidé ve Francii se musí při vstupu do restaurace nebo baru nebo při jízdě vlakem mezi regiony prokázat dokladem o očkování nebo negativním testem. Vzhledem k prudkému růstu nákaz způsobených variantou omikron však chce vláda možnost cestování s testem zrušit.

Protestující v ulicích hlavního města obviňovali Macrona také z politizace pandemie před prezidentskými volbami. Ty se budou konat za tři měsíce.

Manifestace budou pokračovat i příští týden. Ve čtvrtek se chystají stávkovat učitelé na protest proti situaci ve školách. Pokud má někdo ve třídě pozitivní test, musejí spolužáci předložit celkem tři negativní testy, aby mohli pokračovat ve výuce. Znamená to stát i hodinové fronty s rodiči před lékárnami, kde se testuje.

Vláda považuje očkování za hlavní zbraň proti covidu. Data potvrzují, že vakcinace brání těžkému průběhu. „Na našem oddělení leží osmdesát procent lidí, kteří nejsou očkováni a mají těžký průběh. A každý den přibývají další,“ řekl primář jednotky intenzivní péče nemocnice Raymond-Poincaré v Garches Djillali Annane.