V Libyi hrozí protržení dalších dvou přehrad u Benghází, píše DPA. Humanitární pomoc vázne

Horizont ČT24: Zničene libyjské město stále sčítá oběti (zdroj: ČT24)

Na severovýchodě Libye, který před týdnem postihly masivní záplavy, hrozí protržení dalších dvou přehrad. Agentura DPA uvedla, že z jedné z ohrožených staveb poblíž města Benghází tamní úřady odčerpávají vodu, aby uvolnily tlak na hráz. Právě voda z nádrží způsobila před týdnem povodně ve městě Derna. O život tam podle Červeného půlměsíce přišlo přes 11 tisíc lidí.

Podle agentury DPA možná hrozí protržení přehrady Džaza mezi městy Derna a Benghází a přehrady Kattara poblíž Benghází. Místní úřady však tvrdí, že jsou v dobrém stavu a nebezpeční nehrozí.

V přehradách byly podle médií praskliny

Protržení dvou přehrad u měst Derna, které způsobilo jednu z nejhorších katastrof svého druhu v moderních dějinách Afriky, je nyní předmětem vyšetřování libyjské prokuratury. Podle některých médií měly přehrady praskliny a kvůli tomu už dříve byly vyčleněny peníze na jejich opravu. Podle DPA ale peníze nedošly tam, kam měly.

Záplavy v Libyi před týdnem způsobila bouře Daniel a silné deště, po nichž se protrhly dvě přehrady. Podle odhadu Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) přišlo přes 40 tisíc lidí o střechu nad hlavou. Počet obětí zůstává dál nejasný. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zemřelo nejméně 4 tisíce lidí, starosta města Derna počátkem týdne vyjádřil obavy, že obětí může být až 20 tisíc.

Následky bleskových záplav ve městě Derna
Zdroj: Zohra Bensemra/Reuters

Komplikace při distribuci humanitární pomoci

Týden po záplavách tisíce lidí stále čekají na zprávy o svých blízkých a také na humanitární pomoc. Potřebují zejména čistou vodu, jídlo, přístřeší. Organizace OSN varovaly před šířením cholery či dehydratací.

Dodávky pomoci sice vozí letadla do Benghází, to je ale asi 300 kilometrů vzdáleno od nejvíce postiženého města Derna. Záplavy navíc ještě více poničily infrastrukturu, už dříve zničenou občanskou válkou. Distribuce potravin, vody či léků tak je v oblasti obtížná. Podle Lékařů bez hranic je potřeba i lepší koordinace operací.

Mnozí lidé v postižených oblastech řeší dilema, zda zůstat bez střechy nad hlavou, pitné vody či potravin, nebo z oblasti odejít a riskovat smrt po výbuchu nášlapných min.

Humanitární pomoc či záchranáře do Libye poslala už celá řada zemí. Například sousední Egypt vyslal do postižené oblasti letadlovou loď, která má sloužit jako plovoucí nemocnice.

Při silniční nehodě v Libyi zemřelo pět řeckých záchranářů, kteří dorazili na pomoc při pátrání ve městě Derna. Dalších 14 Řeků utrpělo zranění. Autobus přepravující záchranáře se podle řecké armády čelně střetl s vozidlem v protisměru. Při nehodě přišli o život také tři libyjští občané.