V Amsterdamu někdo postřelil populárního investigativního novináře

Na ulici v Amsterdamu někdo postřelil známého novináře Petera R. de Vriese, který se už několik desetiletí věnuje kriminálním kauzám. Incident potvrdila policie, dle médií je žurnalista hospitalizován. De Vries v minulosti opakovaně čelil výhrůžkám od kriminálního podsvětí.

Policisté informovali, že de Vriese neznámý člověk postřelil na ulici Lange Leidsedwarsstraat v centru Amsterdamu. Novinář tam předtím byl v televizním studiu. Policie vyzvala očité svědky, aby poskytli svědectví.

„Bylo přivoláno vícero krizových složek a policisté pátrají po podezřelém nebo podezřelých,“ uvádí policejní komuniké. Žádné zatčení v souvislosti se střelbou během večera strážci zákona neoznámili, podle informací listu Algemeen Dagblad ale už mají ve vazbě jednoho podezřelého.

Dle policistů záchranáři de Vriese převezli do nemocnice ve vážném stavu. Deník Parool tlumočí svědectví, že novinář byl zasažen kulkou do hlavy. Se stejnou informací pak přišla televize RTL, z jejíhož studia údajně novinář odcházel, když se stal terčem střelby.

Investigativní celebrita

De Vries je v Nizozemsku celebritou, často se objevuje v televizi a je považován za experta se zdroji mezi zločinci i strážci zákona. Proslavil se vyšetřováním okolností únosu pivního magnáta Freddyho Heinekena z roku 1983, přičemž únosce Willema Holledeera v roce 2013 odsoudili za výhrůžky adresované investigativnímu novináři.

Za práci na případu zmizení Američanky Natalee Hollowayové na ostrově Aruba zase de Vries v roce 2008 dostal mezinárodní cenu Emmy.

„Neuvěřitelné, šokující zprávy o tom, že byl postřelen a vážně zraněn nizozemský novinář Peter R. de Vries,“ reagovala na Twitteru dlouholetá nizozemská europoslankyně Sophie in 't Veldová. „Zase se stal v Evropě terčem novinář, který vyšetřuje organizovaný zločin,“ dodala.