Ukrajinští poslanci vyhlásili Zelenskému válku. Rozpuštění parlamentu ženou k ústavnímu soudu

Horizont ČT24: Ukrajinský parlament se postavil Zelenskému na odpor (zdroj: ČT24)

Dekret o rozpuštění parlamentu a vyhlášení předčasných voleb na Ukrajině vešel v platnost. Někteří poslanci vyhlásili novému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému válku a hodlají exekutivní nařízení napadnout u ústavního soudu. Zákonodárci také nepustili prezidentovy návrhy změn volebního systému na program schůze. Mimořádné volby se mají konat 21. července. Podle průzkumů by Zelenského strana Sluha národa získala téměř 30 procent.

První průzkum po prezidentských volbách potvrdil naděje Zelenského, že v případě předčasných voleb by svou pozici výrazně posílil. Na Ukrajině platí smíšený parlamentně-prezidentský systém, v němž může konflikt mezi prezidentem a poslanci vyvolávat patové situace.

Poslanecké frakce nejdřív Zelenského představy o mimořádných volbách podpořily, ve středu ale nastal radikální obrat, když o nich poslanci na parlamentní schůzi odmítli diskutovat. Šéf parlamentu Andrij Parubij dokonce počínání nového prezidenta označil za protiústavní.

Parlament je názorově roztříštěný, Zelenského nová strana v něm zatím nemá žádného zástupce. Blok Petra Porošenka, který má v parlamentu nejvíc poslanců, jeho bývalý koaliční spojenec Lidová fronta a populistická Radikální strana s rozpuštěním nesouhlasí. Strana Vlast expremiérky Julije Tymošenkové, nacionalistická Svépomoc a proruský Opoziční blok naopak rozhodnutí Zelenského podporují.

Konec starých systémů

Zelenskyj chce změnit nynější smíšený volební systém. Ukrajinci v současné době volí polovinu poslanců poměrným systémem a polovinu systémem většinovým. Nový prezident tvrdí, že většinový systém v ukrajinských podmínkách nahrává korupci, a chce prosadit výhradní systém poměrného zastoupení.

„Staří politici si zvolili starý systém, protože jedině ten jim dává šanci pokračovat v politice. Spoléhají na to, že za peníze a za volební guláš znovu prolezou do parlamentu. Ale jsem přesvědčen, že se pletou,“ zareagoval Zelenskyj na odpor v parlamentu a vybídl voliče, aby 21. července zvolili nové politiky, schopné nejen řečnit o změnách, ale také takové změny učinit.

Oficiální představitel prezidenta v Nejvyšší radě Ruslan Stefančuk mezitím prohlásil, že počet mandátů ve sněmovně, která má 450 členů, by se měl snížit. Pro stát, jehož počet obyvatel se v důsledku migrace, nízké porodnosti a války na Donbasu snižuje, je nynější počet křesel podle Stefančuka nadbytečný.

Premiér Volodymyr Hrojsman podle očekávání ve středu podal demisi, poslanci ji ale zatím neprojednali. „Podařilo se nám přejít od destrukce k růstu národní ekonomiky,“ hodnotil své tříleté působení v čele ukrajinské vlády.

„Směšné“ návrhy, hodnotí prezidentovy plány někteří poslanci

Budoucí vývoj je podle názoru ukrajinských komentátorů těžko předvídatelný. Analytička Anna Stešenková na serveru LB.ua napsala, že poslanci de facto Zelenskému vyhlásili válku.  Prezidentovy návrhy na změnu volebního systému jsou podle zastupitelů „směšné“ a sepsané s hrubými chybami horkou jehlou.

Zrušit Zelenského dekret o rozpuštění sněmovny však zastupitelé nemohou, domnívají se ukrajinští právní experti. Předseda Nejvyšší rady Parubij ve středu zdůraznil, že musí rozhodnout ústavní soud. „Chápu, že soudní rozhodnutí může padnout až po samotných volbách. Autor (tedy Zelenskyj) ponese odpovědnost právní i politickou,“ řekl Parubij ze sněmovní tribuny za potlesku poslanců.

Jednačtyřicetiletý komik bez politických zkušeností vyhrál minulý měsíc prezidentské volby díky slibům, že skoncuje s korupcí a se starým politickým systémem. Zelenského strana nemá žádné zastoupení v dosavadním parlamentu, který prezident potřebuje ke schválení slibovaných reforem i zákonů nezbytných pro pokračování zahraniční pomoci.

Ministr obrany stáhl rezignační dopis

Nový prezident se také ocitl pod palbou kritiky za svá první personální rozhodnutí, zejména za to, že do čela prezidentské kanceláře postavil právníka Andrije Bohdana, spojeného s oligarchou Olehem Kolomojským. „Co dělá prezident Zelenskyj? Jmenuje všechny své obchodní partnery do státních funkcí,“ prohlásil opoziční poslanec Oleh Ljaško.

Několik dalších vysokých pozic pak dostali Zelenského bývalí kolegové z televize. Ministr obrany Stepan Poltorak naopak stáhl původní nabídku rezignace, kterou Zelenskyj požaduje. S tím, že ozbrojené síly nemůže nechat bez koordinovaného vedení.