„Sluha lidu“ Zelenskyj: Muž, který tak dlouho hrál prezidenta, až se stal favoritem i ve skutečnosti

Charismatický mladý komik Volodymyr Zelenskyj je v politice nováček. Slibuje, že „vyvede Ukrajinu z temnoty“. Zelenskyj měl řadu Ukrajinců v hrsti ještě dřív, než odstartovala jeho předvolební kampaň – v oblíbeném seriálu Sluha lidu sehrál postavu učitele, který se překvapivě stane hlavou státu. Svým voličům ukazuje hlavně svou veselou tvář showmana, který věří v lepší zítřky.

Pro Evropskou unii i NATO, ovšem s referendem

Zelenskyj oznámil svou kandidaturu na Silvestra loňského roku a záhy se stal podle průzkumů jedním z favoritů voleb. Podle Deutsche Welle jeho kampaň cílí mimo jiné na mladé rusky mluvící voliče z východu a jihu Ukrajiny, kteří žádají nové tváře.

Zelenskyj slibuje zintenzivnění boje proti korupci či více přímé demokracie. Hodlá také usilovat o mír na Ukrajině a přistoupení země k EU a NATO, ovšem tento krok by měli lidé potvrdit v referendu. Chce rovněž zrušit imunitu u hlavy státu, zákonodárců či soudců.

Během nedávného koncertu se politickým tématům vyhýbal, nepřímo však kritizoval dosavadní vlády. „Dvacet osm let jsme žili v hustém, tmavém lese, kde občas někdo přišel a řekl, že nám ukáže světlo. Slibují tak moc, ale stále nás vodí dokola po lese. Otevřete oči a najděte světlo,“ vyzval Ukrajince.

„Od začátku kampaně se Zelenskyj snaží o přímý dialog s obyčejnými lidmi na ulici. Zřídil zvláštní web, kde mohou všichni vyjádřit svůj názor na konkrétní problémy země, které by měl řešit,“ píše ruský TASS. Připomíná Zelenského vizi „vysněné země“, kde by se „pálilo“ jen při oslavách a kde starší ženy „dostávají slušné důchody, nikoli infarkt při pohledu na účet“.

Podle britského listu Independent má komik pevnou základnu na sociálních sítích. Ještě před zahájením kampaně měl na Instagramu skoro tři miliony sledujících a na Facebooku půl milionu, upozornil list.

Zelenskyj se neúčastnil příliš osobně kampaně, odmítal chodit do živých televizních debat. Dal přednost virtuální kampani a to může podle některých expertů vést k tomu, že mladí lidé, kteří nemají zkušenosti z voleb, mohou ovlivnit výsledek, protože k volbám nepřijdou, jelikož je pro ně jednodušší někde na sociální síti označit svou podporu, ale do volebních místností už nepřijdou.
Miroslav Karas
zpravodaj ČT

Podle Independentu je Zelenského „nejúčinnější zbraní“ schopnost skrývat svou politickou identitu za svůj veselý obraz z televize. „(Na koncertě) bylo nemožné rozlišit, kde končí showman a kde začíná prezidentský kandidát. Byl to muž z lidu. Byl to muž, který mluvil o dětech a budoucnosti,“ upozornil list. 

Volodymyr Zelenskyj
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

Jednačtyřicetiletý Zelenskyj se narodil v židovské rodině v průmyslovém městě Kryvyj Rih (dříve Krivoj Rog). Jeho otec je profesor kybernetiky, Zelenskyj díky tomu v dětství strávil čtyři roky v Mongolsku. Později se rodina vrátila na Ukrajinu a Zelenskyj vystudoval práva na Ekonomickém institutu v rodném městě.

Místo kariéry právníka vtipy

Jeho život se však nakonec ubíral jiným směrem. Už jako teenager na sebe upoutal pozornost svým komediálním talentem v televizní humoristické soutěži Klub vtipných a pohotových (KVN), ve které různé týmy soupeří ve vtipných odpovědích na otázky, improvizacích na zadaná témata a dalších humoristických scénkách.

Zelenskyj kolem sebe soustředil stejně smýšlející lidi a založili si úspěšnou komediální skupinu Kvartal 95, ze které v roce 2003 vybudoval televizní stejnojmenné studio. Objevil se také v několika filmech a proslavil se vítězstvím v ukrajinské verzi soutěže StarDance nebo jako dabér filmového medvídka Paddingtona.

Loni v březnu si Zelenskyj, který je ženatý a má dvě děti, nechal zaregistrovat politickou stranu pojmenovanou po oblíbeném seriálu Sluha lidu, v němž hraje obyčejného učitele historie, jenž se překvapivě stane prezidentem.

Vazby na kontroverzního oligarchu

Seriál se vysílá od roku 2015 na televizi 1+1. Podle spekulací ukrajinských médií za ní stojí vlivný ukrajinský oligarcha Ihor Kolomojskyj. Tento podnikatel se před lety nepohodl s kyjevskou vládou a prezidentem Petrem Porošenkem a přišel tak o post dněpropetrovského gubernátora. Podle některých politologů proto může Zelenskému vztah s Kolomojským uškodit.

List Ukrajinska pravda dříve napsal, že právě Kolomojskyj je strůjcem Zelenského kandidatury. Využít by podle deníku mohl komika k řešení vlastních sporů s Porošenkem.

Kolomojskyj přitom odmítl zprávy o tom, že finančně podporuje Zelenského i další kandidátku, někdejší premiérku Juliji Tymošenkovou. „Výměna generací je vždy bolestivý proces. Vždycky se zdá, že nemůžeme ‚předat volant‘ mladým, vždyť nemají zkušenosti a nic neumějí,“ prohlásil podnikatel.

Ponechávat u vlády zkušené politiky ale podle něj nepřináší výsledky. „Zelenskyj pro mne není člověk, ale symbol střídání generací, symbol konce zimy a začátku jara. Chci žít v zemi, kterou řídí mladí a hezcí lidé,“ řekl.

Zelenského údajně podporují i někteří činitelé z prezidentovy frakce Blok Petra Porošenka, kterým se nelíbí politická rozhodnutí nynější hlavy státu, i další vlivné osoby. Porošenko nevyhovuje mnohým ukrajinským boháčům, jeho oponentce Juliji Tymošenkové naproti tomu nedůvěřují, píše ukrajinský list.

Komik v politice není úplná novinka

V některých evropských státech se známí baviči a herci v politice už prosadili. Ukrajinska pravda dává jako příklad islandského herce Jóna Gnarra, který se v roce 2010 stal starostou islandské metropole Reykjavíku, nebo italské Hnutí pěti hvězd. To v roce 2009 založil komik Beppe Grillo a z loňských parlamentních voleb vyšlo jako nejsilnější jednotlivá strana.