TÉMA

Julija Tymošenková

Šedý kardinál i Princ temnoty. Medvedčuk byl Putinovým mužem na Ukrajině

Nic na Ukrajině se nedá udělat bez Viktora Medvedčuka, věřil ve své době šéf Kremlu Vladimir Putin. Ukrajinský politik byl ve své zemi prodlouženou rukou Moskvy, jejíž vliv tam pomáhal šířit. Zfalšoval pro Kreml ukrajinské prezidentské volby, podílel se na Minských dohodách, které zakonzervovaly konflikt v Donbasu, či vedl politickou stranu, která na Ukrajině prosazovala myšlenky ruského vedení. Po svém pádu, na jehož konci bylo obvinění z velezrady a zatčení ukrajinskou rozvědkou, se stal součástí výměny zajatců mezi Kyjevem a Moskvou. Ukrajinská strana nyní tvrdí, že Medvedčuk je v Moskvě, ale že s otevřenou náručí ho tam nečekali.
17. 11. 2022|

Zelenského strana si v ukrajinském parlamentu zajistila většinu

Ukrajinská prezidentská strana Sluha lidu má jistou parlamentní většinu. Po sečtení 93 procent hlasů z nedělních předčasných voleb má v jednokomorové sněmovně 253 ze 450 křesel. Poprvé za téměř čtvrtstoletí ukrajinské nezávislosti ovládne sněmovnu jediná politická formace. Podle některých komentářů bude v příštích pěti letech moc soustředěna v rukou prezidenta Volodymyra Zelenského.
22. 7. 2019Aktualizováno23. 7. 2019, 09:01|

Zelenského Sluha lidu drtivě vyhrál volby. Slibuje zbavit poslance imunity

Ukrajinské parlamentní volby podle předběžných výsledků vyhrála strana nového prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha lidu, která získala 42 procent hlasů a většinu křesel v Nejvyšší radě. Na druhém místě je proruská Opoziční platforma s téměř třinácti procenty. Do parlamentu se dostaly ještě strany Evropská solidarita exprezidenta Petra Porošenka se zhruba devíti, Vlast expremiérky Julije Tymošenkové s osmi a Hlas zpěváka Svjatoslava Vakarčuka s více než šesti procenty. Volební účast podle průzkumů konaných u volebních místností těsně překročila padesát procent.
21. 7. 2019Aktualizováno22. 7. 2019, 09:26|

Naštvaní Ukrajinci chtějí změnu. V parlamentních volbách ji slibuje Zelenského Sluha lidu

Ukrajinci tuto neděli zvolí nový parlament. Vítěz je předem jasný: strana Sluha lidu na jaře zvoleného prezidenta Volodymyra Zelenského těžící z odporu k dosavadním politikům může podle průzkumů získat až polovinu hlasů. Jestli to však bude stačit na většinu mandátů, je vzhledem ke složitému volebnímu systému nejisté. Důležité bude také sledovat, jestli se zmenší rozdíly ve volebním chování jednotlivých regionů.
19. 7. 2019|
Ukrajina

Zelenskyj rozjel personální zemětřesení. Končí hned patnáct ukrajinských gubernátorů

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přistoupil k razantním personálním obměnám ve státní správě. Ve funkci končí patnáct ze čtyřiadvaceti gubernátorů a také sedm vysoce postavených zaměstnanců Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU). Prezident navíc jmenoval nového ředitele civilní rozvědky a parlamentu navrhl odvolání generálního prokurátora a výměnu ministra zahraničí.
11. 6. 2019|

Ukrajinští poslanci vyhlásili Zelenskému válku. Rozpuštění parlamentu ženou k ústavnímu soudu

Dekret o rozpuštění parlamentu a vyhlášení předčasných voleb na Ukrajině vešel v platnost. Někteří poslanci vyhlásili novému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému válku a hodlají exekutivní nařízení napadnout u ústavního soudu. Zákonodárci také nepustili prezidentovy návrhy změn volebního systému na program schůze. Mimořádné volby se mají konat 21. července. Podle průzkumů by Zelenského strana Sluha národa získala téměř 30 procent.
23. 5. 2019Aktualizováno23. 5. 2019, 14:07|

Ukrajina volí prezidenta. Čokoládového krále Porošenka zřejmě porazí komik Zelenskyj

Na Ukrajině v neděli odstartovalo druhé kolo prezidentských voleb. O post hlavy státu se utká současný prezident Petro Porošenko a populární bavič Volodomyr Zelenskyj. Právě Zelenskyj je podle posledních průzkumů hlavním favoritem voleb. Nad Porošenkem by podle odhadů kyjevského mezinárodního institutu sociologie mohl zvítězit až o 47 procentních bodů.
21. 4. 2019|
Ukrajinské prezidentské volby

Stadion, test na drogy a moderátorka Tymošenková. Zelenského podmínky pro debatu s Porošenkem

Ukrajinci možná uvidí před druhým kolem prezidentských voleb neobvyklou debatu. K předvolební diskuzi vyzval svého konkurenta Volodymyra Zelenského stávající ukrajinský prezident Petro Porošenko. Komik výzvu přijal, klade si však řadu podmínek. Zelenskyj požaduje, aby se debata uskutečnila na kyjevském stadionu Olympijskyj, aby před ní oba uchazeči absolvovali test na drogy a alkohol či aby debatu moderovala neúpěšná kandidátka z prvního kola, expremiérka Julija Tymošenková.
4. 4. 2019Aktualizováno4. 4. 2019, 22:50|
Ukrajinské prezidentské volby

Potvrzeno úřady. O ukrajinské prezidentství se utká Zelenskyj a Porošenko

Ukrajinská ústřední volební komise ve čtvrtek zveřejnila konečné oficiální výsledky prvního kola prezidentských voleb, v němž voliči hlasovali minulou neděli. Vítěz Volodymyr Zelenskyj podle statistiky získal 30,24 procenta hlasů, druhý, dosavadní prezident Petro Porošenko 15,95 procenta. Oba postupují do druhého kola.
4. 4. 2019|
Ukrajinské prezidentské volby

Ukrajinci v Česku chtějí za prezidenta Zelenského, většina diaspory je ale pro Porošenka

Ukrajinci hlasující v České republice odevzdali v neděli nejvíc hlasů komikovi Volodymyru Zelenskému. Vyplývá to z výsledků prvního kola prezidentských voleb zveřejněných na webu ukrajinského statistického úřadu. Ve většině států přitom Ukrajinci žijící v zahraničí hlasovali pro prezidenta Petra Porošenka, který obhajuje mandát.
1. 4. 2019|
Ukrajinské prezidentské volby

První krok k vítězství, tvrdí před druhým kolem Zelenskyj. Tymošenková věří, že ještě přeskočí Porošenka

Herec a politický nováček Volodymyr Zelenskyj vede po nedělních prezidentských volbách na Ukrajině před stávajícím prezidentem Petrem Porošenkem a bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou. Po sečtení 85 procent odevzdaných hlasů má Zelenskyj 30,4 procenta, Porošenko 16 procent a Tymošenková 13,3 procenta. Rozhodující druhé kolo voleb, ve kterém se utkají dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního, se bude konat 21. dubna.
1. 4. 2019Aktualizováno1. 4. 2019, 15:52|
Ukrajinské prezidentské volby

Odhady z Kyjeva: O ukrajinské prezidentství se utkají Zelenskyj a Porošenko

Do druhého kola ukrajinských prezidentských voleb postoupili podle prvních odhadů komik Volodymyr Zelenskyj a stávající hlava státu Petro Porošenko. Zpřesněný průzkum provedený mezi voliči u volebních místností přisuzuje Zelenskému 30,6 procenta hlasů a Porošenkovi 17,8 procenta. Třetí skončila expremiérka Julija Tymošenková s 14,2 procenta hlasů, uvádí národní exit poll, který provedly Kyjevský mezinárodní institut sociologie a Centrum Razumkova. Tymošenková však označuje průzkumy za zmanipulované a tvrdí, že do druhého kola postupuje ona a Zelenskyj.
31. 3. 2019Aktualizováno1. 4. 2019, 07:26|

Z plynové princezny se zlatým copem veteránkou. Tymošenková se nevzdává

Již dvakrát kandidovala Julija Tymošenková na prezidentku Ukrajiny a pokaždé skončila až na druhém místě. Veteránka ukrajinské politiky má za sebou kariéru, během níž působila ve dvou vládách jako premiérka. Strávila však také více než dva roky za mřížemi po odsouzení v korupční kauze, kterou Evropský soud pro lidská práva označil za politicky motivovanou. Její předvolební kampaň oplývala sliby reforem a hospodářského blahobytu.
1. 4. 2019|
Ukrajinské prezidentské volby

„Sluha lidu“ Zelenskyj: Muž, který tak dlouho hrál prezidenta, až se stal favoritem i ve skutečnosti

Charismatický mladý komik Volodymyr Zelenskyj je v politice nováček. Slibuje, že „vyvede Ukrajinu z temnoty“. Zelenskyj měl řadu Ukrajinců v hrsti ještě dřív, než odstartovala jeho předvolební kampaň – v oblíbeném seriálu Sluha lidu sehrál postavu učitele, který se překvapivě stane hlavou státu. Svým voličům ukazuje hlavně svou veselou tvář showmana, který věří v lepší zítřky.
1. 4. 2019|
Ukrajinské prezidentské volby

Komik a kdo? Ukrajinci jdou k nepředvídatelným prezidentským volbám

„Volby skončily v prvním kole a země má nového prezidenta,“ mohl před pěti lety ještě před sečtením všech hlasů prohlásit Petro Porošenko. Tehdy, tři měsíce po začátku ruské agrese, převálcoval ostatní kandidáty a se ziskem téměř 55 procent hlasů vyhrál s obrovským náskokem. Letos je situace úplně jiná. Ukrajinci zřejmě budou muset k oběma kolům – přičemž první se koná právě v neděli 31. března. Porošenko nejenže nemá jisté znovuzvolení, ale nemůže se spolehnout ani na to, že se do rozhodujícího rozstřelu vůbec dostane.
31. 3. 2019|
Ukrajinské prezidentské volby

Štáby Tymošenkové a Porošenka podle policie skupují hlasy. Ukrajina před volbami řeší tisíce stížností

Ukrajinská policie od počátku kampaně k nedělním prezidentským volbám zaznamenala přes 4 tisíce stížností na porušování volebních zákonů a zahájila téměř 300 trestních stíhání. Novinářům to v Kyjevě řekl ministr vnitra Arsen Avakov. Časté jsou podle něj případy skupování voličských hlasů, nejvíc prohřešků v tomto směru policisté zaznamenali u volebních štábů kandidátů Petra Porošenka a Julije Tymošenkové.
29. 3. 2019|

„Sádelnatý Porošenko a kreatura Zelenskyj.“ Ruská televize se ostře naváží do ukrajinských voleb

Ruská média se pilně věnují ukrajinským prezidentským volbám, jejichž první kolo se uskuteční 31. března. Zprávy ostře útočí především na Petra Porošenka, který usiluje o znovuzvolení. Kampaně kandidátů média vykreslují jako nesmyslnou show koupající se až po uši v podvodech. Toto poselství míří hlavně na domácí publikum. Na Ukrajině pak Kreml působí především skrytě. Jeho obliba mezi Ukrajinci totiž od agrese zahájené před pěti lety klesla na historické dno.
27. 3. 2019|
Ukrajinské prezidentské volby

Od evropské integrace po neutralitu. Kam chtějí vést Ukrajinu kandidáti na prezidenta?

Většina Ukrajinců považuje za důležité, aby budoucí prezident pokračoval v proevropské orientaci země. Na prozápadní kurz, který jde ruku v ruce s reformami, kladou v souvislosti s volbami důraz i Evropská unie a Spojené státy a je to právě prezident, kdo má v ukrajinském politickém systému hlavní slovo v zahraniční politice. Všichni hlavní favorité sice tvrdí, že chtějí směřování, které Ukrajina po Euromajdanu sleduje, zachovat. Z vyjádření některých kandidátů ale vyplývá, že by ho mohli přinejmenším zkomplikovat. Ukrajinci půjdou volit 31. března a k pravděpodobnému druhému kolu pak 21. dubna.
25. 3. 2019|
Ukrajinské prezidentské volby

Slíbit cokoliv. Ukrajina ví, kdo se bude ucházet o prezidentskou funkci

Ukrajinci už mají jasno, jaká jména budou na lístcích při prvním kole prezidentských voleb 31. března. Centrální volební komise ukončila proces registrace kandidátů. Nabídka je nejpestřejší v dějinách. Favorité jsou zatím tři a rozhodovat se bude především o tom, jestli občané chtějí pokračovat v nastoupeném kurzu, vyzkoušet naprostou nejistotu, nebo dát další šanci zkušené politické harcovnici. Jedno je však téměř jisté. Prozápadní orientace země se po volbách výrazně nezmění.
9. 2. 2019|
Ukrajinské prezidentské volby

Ukrajina se připravuje na prezidentské volby. Porošenka a Tymošenkovou zatím poráží komik

Televizní komik Volodymyr Zelenskij se stal nečekanou hvězdou prezidentské kampaně na Ukrajině. Podle posledních průzkumů s drobným náskokem vede před současným prezidentem Petrem Porošenkem a jeho vyzyvatelkou Julií Tymošenkovou. O kompletním seznamu uchazečů o prezidentský úřad bude mít země sužovaná korupcí, hlemýždí ekonomikou i konfliktem s mocným ruským sousedem jasno do konce týdne.
5. 2. 2019|
Ukrajinské prezidentské volby

Tymošenková chce být ukrajinskou prezidentkou. V průzkumech zatím vede

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková formálně oznámila svou kandidaturu v prezidentských volbách, jejichž první kolo se uskuteční 31. března. Tymošenková je podle posledních průzkumů favoritkou klání vůči stávajícímu prezidentovi Petru Porošenkovi.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 16:22|
Interview ČT24

Ukrajina je rozpolcená a vyčerpaná. V zemi pak rostou nacionalistické tendence, upozorňuje Karas

Změny vlád, nedodržování zákonů i konflikt na jihovýchodě země. Podle zpravodaje ČT Miroslava Karase je současná Ukrajina rozpolcená, zničená vlastní neschopností vypořádat se s korupcí a lidé jsou vyčerpaní. Ve společnosti pak rostou nacionalistické tendence, které podporují i politici. Lidé věřili, že změnu přinese prezident Petro Porošenko. To se ale nestalo a projevit se to může i na blížících se prezidentských volbách, podotýká zpravodaj ČT.
11. 1. 2019|