TÉMA

Sluha lidu

Šedý kardinál i Princ temnoty. Medvedčuk byl Putinovým mužem na Ukrajině

Nic na Ukrajině se nedá udělat bez Viktora Medvedčuka, věřil ve své době šéf Kremlu Vladimir Putin. Ukrajinský politik byl ve své zemi prodlouženou rukou Moskvy, jejíž vliv tam pomáhal šířit. Zfalšoval pro Kreml ukrajinské prezidentské volby, podílel se na Minských dohodách, které zakonzervovaly konflikt v Donbasu, či vedl politickou stranu, která na Ukrajině prosazovala myšlenky ruského vedení. Po svém pádu, na jehož konci bylo obvinění z velezrady a zatčení ukrajinskou rozvědkou, se stal součástí výměny zajatců mezi Kyjevem a Moskvou. Ukrajinská strana nyní tvrdí, že Medvedčuk je v Moskvě, ale že s otevřenou náručí ho tam nečekali.
17. 11. 2022|

Volodymyr Zelenskyj se ukazuje jako komik, kterého je třeba brát vážně

Svět žasne nad odhodláním Ukrajinců bránit svoji vlast. V čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským, který nepřestává podporovat morálku svých krajanů přímo z Kyjeva. Jeho nepravděpodobný vzestup do funkce hlavy státu začal díky seriálu Sluha lidu, v němž hrál prezidenta.
28. 2. 2022|

Ukrajina má nového premiéra. Denys Šmyhal chce revidovat rozpočet

Ukrajinský parlament ve středu na návrh prezidenta Volodymyra Zelenského schválil novým premiérem Denyse Šmyhala. Předtím Nejvyšší rada většinou hlasů přijala rezignaci, kterou jí v úterý poslal dosavadní šéf vlády Oleksij Hončaruk. Demise pětatřicetiletého premiéra automaticky znamenala +odstoupení celého kabinetu.
4. 3. 2020Aktualizováno4. 3. 2020, 18:27|

Pokrok v jednání o Donbasu: Kyjev uzná zvláštní status povstalců

Ukrajina přizná zvláštní status povstaleckých zón v Luhanské a Doněcké oblasti na východě země. V Kyjevě to oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle ukrajinských i ruských expertů by rozhodnutí mohlo výrazně přispět k naplnění minských dohod o míru na Donbasu z roku 2015, kde od počátku války před pěti lety zemřelo přes 13 tisíc lidí.
1. 10. 2019Aktualizováno1. 10. 2019, 20:11|

Babiš v New Yorku jednal se Zelenským, pozval ho na setkání s V4 do Prahy

Český premiér Andrej Babiš (ANO) pozval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Prahy, aby se zároveň setkal i s dalšími premiéry visegrádských zemí (V4). Těmi jsou vedle Česka Slovensko, Polsko a Maďarsko. Babiš se s hlavou ukrajinského státu setkal v úterý odpoledne newyorského času (v noci na středu našeho času) na okraj všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN. Po schůzce premiér řekl, že v listopadu se na Ukrajinu chystá v čele obchodní mise ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).
25. 9. 2019|

Zelenského strana si v ukrajinském parlamentu zajistila většinu

Ukrajinská prezidentská strana Sluha lidu má jistou parlamentní většinu. Po sečtení 93 procent hlasů z nedělních předčasných voleb má v jednokomorové sněmovně 253 ze 450 křesel. Poprvé za téměř čtvrtstoletí ukrajinské nezávislosti ovládne sněmovnu jediná politická formace. Podle některých komentářů bude v příštích pěti letech moc soustředěna v rukou prezidenta Volodymyra Zelenského.
22. 7. 2019Aktualizováno23. 7. 2019, 09:01|

Zelenského Sluha lidu drtivě vyhrál volby. Slibuje zbavit poslance imunity

Ukrajinské parlamentní volby podle předběžných výsledků vyhrála strana nového prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha lidu, která získala 42 procent hlasů a většinu křesel v Nejvyšší radě. Na druhém místě je proruská Opoziční platforma s téměř třinácti procenty. Do parlamentu se dostaly ještě strany Evropská solidarita exprezidenta Petra Porošenka se zhruba devíti, Vlast expremiérky Julije Tymošenkové s osmi a Hlas zpěváka Svjatoslava Vakarčuka s více než šesti procenty. Volební účast podle průzkumů konaných u volebních místností těsně překročila padesát procent.
21. 7. 2019Aktualizováno22. 7. 2019, 09:26|

Naštvaní Ukrajinci chtějí změnu. V parlamentních volbách ji slibuje Zelenského Sluha lidu

Ukrajinci tuto neděli zvolí nový parlament. Vítěz je předem jasný: strana Sluha lidu na jaře zvoleného prezidenta Volodymyra Zelenského těžící z odporu k dosavadním politikům může podle průzkumů získat až polovinu hlasů. Jestli to však bude stačit na většinu mandátů, je vzhledem ke složitému volebnímu systému nejisté. Důležité bude také sledovat, jestli se zmenší rozdíly ve volebním chování jednotlivých regionů.
19. 7. 2019|

Zelenského strana má nadpoloviční podporu. Ukrajinci stále považují Putina za hrozbu

Strana nového ukrajinského prezidenta má pro parlamentní volby nadpoloviční podporu. Ukrajince nejvíc trápí válka na východě a nízké platy. Většinově podporují směřování země na západ a Rusko považují za hrozbu pro vlastní nezávislost. Ukázal to průzkum, který provedla agentura SOCIS na přelomu května a června se čtyřmi tisíci respondenty. Předčasné parlamentní volby se asi uskuteční 21. července. Kdyby je ústavní soud zrušil, konaly by se v řádném říjnovém termínu.
14. 6. 2019|

Zelenskyj složil prezidentský slib a vzápětí rozpustil parlament. Skončí rovněž předseda vlády

Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman oznámil, že ve středu po zasedání vlády podá demisi. Stalo se tak po inauguraci nového prezidenta Volodymyra Zelenského, který po uvedení do úřadu oznámil rozpuštění parlamentu a vyzval stávající vládu k odstoupení. Rozhodl se tak po nedávném rozpadu dosavadní koalice. Ukrajina tak míří k předčasným volbám. Hrojsman při ohlášení své demise vybídl nového prezidenta k převzetí veškeré odpovědnosti za další vývoj v zemi.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 18:20|
Ukrajinské prezidentské volby

„Sluha lidu“ Zelenskyj: Muž, který tak dlouho hrál prezidenta, až se stal favoritem i ve skutečnosti

Charismatický mladý komik Volodymyr Zelenskyj je v politice nováček. Slibuje, že „vyvede Ukrajinu z temnoty“. Zelenskyj měl řadu Ukrajinců v hrsti ještě dřív, než odstartovala jeho předvolební kampaň – v oblíbeném seriálu Sluha lidu sehrál postavu učitele, který se překvapivě stane hlavou státu. Svým voličům ukazuje hlavně svou veselou tvář showmana, který věří v lepší zítřky.
1. 4. 2019|