Ukrajina čelí další sérii ruských útoků, tři lidé zemřeli. Města hlásí výbuchy a výpadky proudu

Události: Rusové dále ostřelovali ukrajinská města (zdroj: ČT24)

Ukrajina hlásí další rozsáhlý vzdušný útok ruských sil na svou infrastrukturu. Kyjevem otřásly výbuchy, exploze byly hlášeny i z jiných míst. Některá města se podle úřadů ocitla bez elektřiny. Úder poškodil devět energetických zařízení, řekl podle agentury Reuters ministr energetiky Herman Haluščenko. Nejméně dva lidé zahynuli při zásahu obytné budovy v Krivém Rihu, třetí v Chersonu, většinou ale ruské údery cílily na kritickou civilní infrastrukturu. Bez proudu je Charkov a další velká města přerušila provoz hromadné dopravy – včetně kyjevského metra.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (prosinec 2022)

  • 20:36
    Bývalý britský premiér Boris Johnson navštívil Ukrajinu Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 20:32

    Maroko před týdnem poslalo blíže neupřesněný počet svých tanků T-72B Ukrajině, která čelí ruské invazi. Zhruba dvacet marockých tanků před odesláním prošlo modernizací v České republice. Informoval o tom odborný server menadefense.net. Podle serveru i24news je Maroko první africkou zemí, která poskytla Ukrajině tanky. Marocká armáda měla celkem zhruba tři sta tanků, které v letech 1999 a 2000 koupila od Běloruska. Původně chtěla tanky sovětské výroby nasadit na severu země jako protiváhu k alžírským silám, píše server.

  • 19:26
    Česká televize

    Objevují se názory, že obrana Bachmutu stojí Ukrajinu příliš mnoho sil a materiálu, informuje z ukrajinského města Družkivka zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. Lepší by bylo podle zdrojů z Bílého domu, aby se ukrajinské jednotky z Bachmutu stáhly, stejně jako to v létě udělaly v Severodoněcku a Lysyčansku. Nasadit by je pak bylo možné během očekávané jarní ofenzivy.

    "Na druhou stranu: Bachmut, to už není Severodoněck, to už není Lysyčansk. To je symbol nezlomnosti Ukrajiny. To je město-pevnost, jak ho nazval prezident Volodymyr Zelenskyj, když se byl osobně ve městě podívat," vysvětluje Papadopulos. Ztráta Bachmutu by tak měla symbolický význam.

„Ruská střela zasáhla obytnou budovu v Kryvém Rihu… Dva lidé byli zabiti,“ uvedl šéf Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko. Počet obětí stoupl na tři poté, co záchranáři vyprostili z trosek domu tělo zemřelé mladé ženy. O smrti jejího muže a čtyřiašedesátileté sousedky se vědělo již dříve. Záchranáři ještě pátrají po pohřešovaném synovi mladých manželů. Zásah si podle Rezničenka vyžádal také třináct zraněných, mezi kterými jsou čtyři děti. V Kyjevě si útok vyžádal jednoho raněného, podotkl web RBK-Ukrajina.

„Výbuchy v Desňanské čtvrti metropole. Všechny služby jedou na místo. Zůstaňte v krytech,“ napsal na Telegramu Klyčko, který informoval o dalších explozích v jiných částech města. V Desňanské čtvrti, která leží na severovýchodě Kyjeva, se nachází velká elektrárna. Zatím není jasné, zda ji Rusové zasáhli. Dříve úřady informovaly o práci protivzdušné obrany v Kyjevě.

Kyjevský starosta Klyčko informoval rovněž o přerušení v dodávkách vody ve všech čtvrtích metropole kvůli poškození energetické infrastruktury.

Bývalý náčelník generálního štábu Šedivý komentuje další ruské útoky na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Bez elektřiny jsou Charkov, Poltava či Čerkasy

„Charkov je bez proudu, ale fungují všechny 'stanice nezlomnosti', kde se můžete ohřát, dobít si telefon, je tam horký čaj a internet,“ napsal ráno na Telegramu starosta Charkova Ihor Terechov s odkazem na místa, která úřady zřídily pro okamžiky, kdy se Ukrajinci ocitnou kvůli ruským útokům bez dodávek elektrické energie nebo tepla.

Později starosta tohoto druhého největšího ukrajinského města označil škody na tamní energetické infrastruktuře jako „kolosální“. Poškozen je podle něj především energetický systém, kvůli čemuž Charkované nemají kromě elektřiny ani teplo a dodávky vody. Úřady podle Terechova pracují na nápravě škod. Charkov hlásil ostřelování už i ve čtvrtek.

„Poltava je bez elektrické energie. Vypněte všechny elektrické spotřebiče. Letecký poplach stále trvá. Buďte opatrní,“ napsal starosta Poltavy Oleksandr Mamaj. Ruské útoky zasáhly podle ukrajinských úřadů kritickou infrastrukturu také mimo jiné v Oděse nebo Vinnycji, píše agentura Reuters. Problémy s dodávkami elektrické energie hlásí Sumská oblast. Bez proudu jsou podle serveru RBK-Ukrajina rovněž města Čerkasy, Umaň a Kirovohradská oblast.

Zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko informoval, že v důsledku zásahů energetických zařízení v některých oblastech dochází k havarijním výpadkům v dodávkách elektřiny v celé zemi.

Obytný dům v Kryvém Rihu po ruském útoku
Zdroj: Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

„Způsobovat lidem utrpení během zimy, to spadá pod genocidu ukrajinského národa. Ale musím říct, že naše morálka je velmi silná,“ řekl náměstek ukrajinského ministra vnitra Jevhen Jenin.

Podle starosty „kolosální“ škody na infrastruktuře utrpěl Charkov: samoobsluhy v druhém největším městě zachovaly to nejnutnější. „Fungují nám pokladny i váhy, abychom mohli obsluhovat,“ prohlásila provozní supermarketu Teťana Bespalychová.

Zvýšil se zájem o takzvaná centra nezlomnosti. Kde se dá nabít telefon, ohřát se, získat teplé nápoje a jídlo. „Lidé musí jíst. Vaříme na kamnech,“ poznamenala kuchařka Ljudmyla Kovylková.

Obyvatelé Kyjeva se schovávají v metru před ruským útokem (16. 12. 2022)
Zdroj: Reuters/Pavlo Podufalov

Na Ukrajinu mířilo přes sedmdesát ruských raket

„Podle předběžných údajů dnes ráno nepřítel vypálil z oblasti Kaspického a Černého moře na objekty ukrajinské kritické infrastruktury 76 řízených střel,“ napsal v pátek odpoledne na Telegramu velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj, podle něhož protivzdušná obrana šedesát z nich sestřelila. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat dříve informoval o více než šedesáti raketách, které podle něj Rusko odpálilo ze země, vzduchu i z moře.

U Kyjeva protivzdušná obrana sestřelila 37 z více než čtyřiceti střel, sdělil mluvčí kyjevské správy Mychajlo Šamanov, podle něhož byl páteční ruský vzdušný úder jedním z největších od začátku invaze. Domobrana poblíž hlavního města se navíc pochlubila úspěchem – údajně sestřelila raketu kulometem.

Ukrajinské železnice informovaly o tom, že bez proudu je řada tratí, například v Charkovské nebo Doněcké oblasti. Zastavil se rovněž provoz v kyjevském nebo charkovském metru, které nyní slouží jako protiletecké kryty.

„Chtějí nás zničit a učinit z nás otroky. Ale my se nevzdáme. Vydržíme,“ prohlásila v Kyjevě třiapadesátiletá Lidija Vasyljevová, která mířila do krytu na nádraží. „Chci, aby válka skončila, a to brzy. Ale jsem připravena čekat tak dlouho, jak bude třeba,“ citovala ji agentura Reuters.

Problémy v energetice hlásí i Moldavsko

Problémy ve své energetické síti kvůli pátečním ruským útokům zaznamenalo podle agentury AP Moldavsko, které s Ukrajinou sdílí hranice a je napojeno na její energetickou síť. Kvůli masivním ruským úderům na ukrajinskou energetiku ho v poslední době postihly rozsáhlé výpadky dodávek elektřiny.

Rusko od října podniklo několik rozsáhlých vzdušných úderů namířených proti ukrajinské energetické infrastruktuře. Miliony lidí se kvůli tomu opakovaně ocitají bez dodávek elektřiny, vody i tepla. Západní země Ukrajinu významně podporují i dodávkami zbraní, včetně těžkých dělostřeleckých či protivzdušných systémů.

Stanice CNN nedávno uvedla, že Washington dokončuje plány vyslání systému protivzdušné obrany Patriot na Ukrajinu. Tento systém slouží k ochraně před taktickými balistickými střelami, raketami s plochou dráhou letu i letouny.