Turecké razie pokračují. Policie zadržela sedm lidí, které podezírá ze špionáže pro Mosad

Turecká policie zadržela dalších sedm lidí pro podezření ze špionáže pro izraelskou tajnou službu Mosad, informovala v pátek agentura AP s odvoláním na turecká média. Tamní úřady během minulého měsíce zadržely 34 lidí, kteří čelí podezření, že pracovali jako špioni pro Mosad a sledovali Palestince žijící v Turecku.

Nové razie proti předpokládaným špionům proběhly v Istanbulu a ve městě Izmir na západním pobřeží Turecka. Policie při operaci spolupracovala se zpravodajskou službou MIT. Zadržení se údajně snažili sledovat a fotografovat své cíle, podstrčit jim sledovací zařízení a dalšími způsoby získávat tajné informace pro Mosad.

Podle agentury AP existuje podezření, že Mosad najímá Palestince a Syřany v Turecku pro své operace zaměřené proti cizincům žijícím na tureckém území. Po zatýkání z 2. ledna turecká média uvedla, že zadržení byli obviněni z výzvědné činnosti či z pronásledování, napadání a únosů cizích státních příslušníků žijících v Turecku.

Šéf izraelské bezpečnostní služby Šin Bet Ronen Bar v prosinci řekl, že jeho organizace je připravena pronásledovat členy teroristického hnutí Hamás kdekoli, včetně Libanonu, Turecka či Kataru.

Turecko následně varovalo Izrael před vážnými důsledky, pokud by se pokusil splnit svou výhružku a pronásledovat členy Hamásu i mimo palestinská území. Ankara – na rozdíl od většiny svých západních spojenců i některých arabských zemí – neoznačuje Hamás za teroristickou organizaci.