„Svobodu pro Navalného!“ Rusové demonstrovali v desítkách měst, zadrželi jich přes tři tisíce

V Rusku se konaly nepovolené demonstrace za propuštění Alexeje Navalného. Politik, který se nedávno vrátil z německé nemocnice po otravě, čeká ve vazbě na soud kvůli obvinění z podvodu. Opozice považuje proces za politický. Akce se konaly po celé zemi, v celách skončilo podle nevládní organizace ovd.info více než tři tisíce lidí z devadesáti měst, přes 1200 z nich zadržela policie v Moskvě. Již v předvečer si policisté přišli pro mnohé organizátory. Proti režimu Vladimira Putina se demonstrovalo i v Praze.

Nejmohutnější účast byla v Moskvě. Na Puškinovo náměstí se ještě před začátkem mítinku sešla řada lidí a policie je začala náhodně zatýkat, přestože neměli žádné transparenty ani nevykřikovali žádná hesla, informovala opoziční internetová televize Dožď.

Později začala znít hesla jako „Putin je zloděj“, „svobodu“ nebo „odejdi“. Policie zásah stupňovala. „Na policisty hází sněhové koule, ti je na oplátku mlátí pendreky,“ reportovala z místa Meduza. Antony se plnily demonstranty, někteří se vevnitř fotili.

Na Puškinově náměstí zadrželi také jednu z nejbližších spolupracovnic Navalného Ljubov Sobolovou, která pracuje jako právnička ve Fondu boje proti korupci, dostala pokutu ve výši 20 tisíc rublů. Odvedli ji v okamžiku, kdy odpovídala na otázky novinářů. „Kreml se nás bojí. Bojí se vlastních lidí, bojí se toho, jak jsme naštvaní. Bojí se, že lidé řeknou dost tomuto bezpráví,“ uvedla. V antonu skončila i Navalného žena Julija, která předtím na internetu poděkovala lidem za účast. Večer ji propustili.

Část lidí se pak vydala směrem ke Kremlu, jiní k nedalekému sídlu tajné služby FSB na Lubjance. Postupně se skupiny protestujících začaly formovat i v dalších částech města, policisté proti nim všude tvrdě zasahovali. RIA Novosti informovala, že při tom 39 z nich utrpělo lehká zranění.

Demonstrace v Moskvě kamerou Meduzy

Prokuratura už vyšetřuje případy napadení úřední osoby. Dav sněhovými koulemi zasypal například auto zaměstnance prezidentské kanceláře s majáčkem. Někteří lidé do něj podle Dožďě i kopali. Otevřeným oknem několik koulí vlétlo dovnitř a úředníka zasáhly do oka.

V Petrohradě policisté zadržovali i novináře, například fotograf David Frankel z antonu televizi Dožď řekl, že měl vestu s nápisem „tisk“ i novinářský průkaz, přesto byl odveden. Žádné obvinění mu nikdo nesdělil. Podobná svědectví sdělila řada spolupracovníků opozičních médií.

Mráz

V Jekatěrinburgu se přes třicetistupňové mrazy sešlo asi pět tisíc lidí, informoval web Znak. V Barnaulu či Novosibirsku jich podle webu Meduza přišly asi tři tisíce, policistů tam bylo podle svědectví místních nejvíc v novodobých dějinách.

Zadržené v sibiřské metropoli drželi hodinu na dvoře policejní stanice v dvacetistupňovém mrazu, píše Tayga.info. V Jakutsku desítky občanů protestovaly i přes teplotu minus padesát stupňů Celsia. Snesitelnější podmínky měli demonstranti v Soči na subtropickém jihu země. Protest plánovali i v Simferopolu na okupovaném Krymu, tam však lidi hned na začátku rozehnali policisté ve spolupráci s kozáky, informuje Svobodná Evropa.

Události: Rusové demonstrovali za Navalného (zdroj: ČT24)

Ve Vladivostoku, kde vzhledem k časovým pásmům akce skončila nejdřív, vyšla necelá tisícovka demonstrantů, informoval zpravodaj TVP v Moskvě Tomas Dawid Jedruchow. V dalších dálněvýchodních městech to byly stovky. 

Rusové a další odpůrci Putinova režimu demonstrovali také v řadě světových metropolí včetně Londýna, Hlesinek, Tel Avivu nebo třeba Amsterdamu. V Praze přišlo Navalného podpořit několik set lidí nejprve k velvyslanectví a poté na náměstí Jana Palacha.

Britské ministerstvo zahraničí vyzvalo Rusko k respektování mezinárodních závazků ohledně lidských práv a vyjádřilo hluboké znepokojení nad zadržením mírumilovných protestujících. Také Spojené státy vyzvaly Moskvu k propuštění zadržených demonstrantů a novinářů. Policie podle Washingtonu použila „brutální metody“.

Demonstrace na podporu Navalného v Praze
Zdroj: David W Cerny/Reuters

Opoziční politik Dmitrij Gudkov považuje protest za úspěšný. Ve vysílání televize Dožď ocenil, že do ulic vyšlo tolik lidí, i když úřady předem varovaly, že je budou tvrdě rozhánět a zatýkat. Předpokládá, že demonstrace za Navalného se budou konat každý týden.

Poslední kapka

„Navalnyj zapůsobil jako poslední kapka,“ komentoval demonstraci redaktor listu Novaja gazeta Kirill Martynov s odkazem na hospodářské potíže, pandemii a rozličné regionální problémy spojené s rostoucí nelibostí vůči řízení z hlavního města. Policie podle něj tentokrát dostala rozkaz zasáhnout rovnou tvrdě, což je změna oproti běžnému postupu, kdy zatýká hlavně nejhlasitější prostestující a nestupňuje konflikt.

Ministerstvo vnitra zorganizovalo takzvaný subbotnik, tedy povinné prospěšné práce pro zaměstnance. Všichni policisté tak museli do práce. Podle serveru DownDetector byly také v Rusku zaznamenány výpadky mobilních služeb a internetu. Jejich rušení někdy využívají ruské úřady k tomu, aby zkomplikovaly odpůrcům komunikaci.

Už několik dní před sobotou policisté po celé zemi zadržovali lidi, kteří k účasti vyzývali na internetu. Dožď přinesl záběry, jak se dobývali do bytů, a to například přes balkon.

Navalného spolupracovník Leonid Volkov avizoval, že opozice uspořádá další protesty volající po Navalného propuštění i o dalším víkendu.

Ojedinělý soud

Akce na podporu opozičního politika se začaly svolávat poté, co ho soud poslal do vazby. Viní ho, že porušil dřívější podmíněný trest tím, že se nehlásil na policii v Moskvě. V té době se v Německu léčil z otravy, kterou mu podle vyšetřování novinářů ze skupiny Bellingcat způsobili agenti tajné služby FSB při jeho cestě na Sibiř. Druhé obvinění se týká údajné zpronevěry finančních darů pro Fond boje proti korupci.

Navalného zadrželi rovnou na letišti po příletu z Německa. Po krátké době se s ním přímo na policejní stanici konal soud, což je naprosto ojedinělý postup i v ruských podmínkách, podle mnoha právníků v rozporu se zákonem. Politikovi uložil třicetidenní vazbu do projednání obou kauz.

Putinův palác

Dynamiku protestu zesílil film z dílny Navalného týmu nazvaný Palác pro Putina. Ten za tři dny na YouTube nasbíral 65 milionů zhlédnutí. Ve dvou hodinách popisuje, jak se z okruhu Putinových přátel stala nejbohatší elita země, a obviňuje řadu vysoce postavených činitelů, že podvodnými metodami ze státních peněz staví prezidentovi obří palác na černomořském pobřeží. Jeho cenu odhadl na sto miliard rublů (asi 29 miliard korun).

Navalnyj tvrdí, že získal plán paláce i detailní informace o jeho vybavení a vytvořil jeho 3D model. Diváky provází místnostmi, v nichž jsou herní automaty, modely vláčků, místo pro striptýz a zamíří i do Putinovy ložnice. Ukazuje nábytek, který se v luxusních západoevropských obchodech prodává po milionech korun za kus. 

Ukazuje také údajné účty za nákup vybavení, kde jsou například pozlacené záchodové štětky v hodnotě desítek tisíc korun. Právě štětky si vzali někteří demonstranti v sobotu s sebou jako symbol protestu.

Film se věnuje se i rozlehlému pozemku, který oficiálně patří tajné službě FSB a nad nímž je bezletová zóna i zakázaná oblast na moři. Přesto se Fondu boje proti korupci povedlo po náročné tajné operaci napočtvrté pustit nad palác dron s kamerou. Natočil velkou polopodzemní halu zřejmě s hokejovým hřištěm, vlastní přístav, řadu budov pro hosty či personál, nebo terasu na skále nad mořem, kam vede tunel z paláce.

Jedruchow však sílu filmu nepřeceňuje. Myslí si, že většina zhlédnutí pochází ze zahraničí nebo od lidí, kteří už jsou kritiky Putinova režimu. Mnozí Rusové podle něj považují rozkrádání veřejných peněz vrcholnými politiky a úředníky spíš za normu a říkají si: „No a co, je to prezident, ať si staví, co chce.“