Socialisté premiéra Costy získali v portugalském parlamentu absolutní většinu

Vládnoucí středolevá Socialistická strana (PS) premiéra Antónia Costy zvítězila v portugalských předčasných volbách. Po sečtení více než devětadevadesáti procent hlasů získává 41,6 procenta, což jí zajistí nejméně 117 křesel ve dvěstětřicetičlenném parlamentu. Costa ve vítězném projevu hovořil o odpovědnosti a slíbil, že jeho vláda bude sloužit všem Portugalcům.

Oproti posledním volbám z podzimu roku 2019 si PS polepšila o více než pět procentních bodů. Agentura AFP v této souvislosti píše, že Costa již nebude závislý na svých bývalých spojencích z radikální levice.

Šedesátiletý právník Costa, který je premiérem od listopadu 2015, v předvolební kampani sliboval, že bude pokračovat ve své dosavadní politice. Chce podporovat ekonomiku, snižovat sociální nerovnosti a stabilizovat veřejné finance.

„Absolutní většina neznamená absolutní moc. Je to zvýšená odpovědnost,“ uvedl Costa ve vítězném projevu před svými příznivci. Dodal, že jeho vláda bude sloužit všem Portugalcům. „Je to vítězství pro pokoru, sebevědomí a stabilitu.“

Hlasovali i covid pozitivní

Opoziční středopravá Sociálnědemokratická strana skončila na druhém místě s téměř osmadvaceti procenty. Ostatní strany zaznamenaly jednociferný výsledek. O úspěchu však může hovořit krajně pravicové uskupení Chega (Dost), které obdrželo 7,15 procenta hlasů. Polepší si nejméně o deset mandátů.

Portugalci volili nový parlament, jelikož se vládní socialisté nedohodli s dalšími menšími levicovými stranami na státním rozpočtu pro letošní rok. Poté, co sněmovna klíčový zákon v minulém roce neodsouhlasila, prezident Marcelo Rebelo de Sousa komoru rozpustil.

Volby se konaly v době, kdy se země potýká s vysokými přírůstky případů onemocnění covid-19. Vláda proto povolila osobní hlasování i nakaženým, kteří mohli opustit izolaci. Volební komise věnovaly zvýšenou pozornost bezpečnostním opatřením.