Školy na Floridě mají nově učit, že otroctví bylo pro podrobené lidi i přínosem. DeSantis čelí ostré kritice

Události ČT: DeSantis čelí kritice kvůli novým školním osnovám (zdroj: ČT24)

Guvernér Floridy a jeden z uchazečů o republikánskou nominaci na prezidentského kandidáta Ron DeSantis čelí ostré kritice vlády i části republikánů za to, jak jeho stát upravil školní osnovy. Nově se totiž má ve výuce vyzdvihovat to, že si otroci v rámci nucených prací osvojili řadu dovedností a řemesel.

Otrokářství skončilo v Americe oficiálně před 160 lety, jenže temná doba plná brutálního zacházení vyvolává kontroverze dál. Na Floridě žáci ve věku jedenáct až třináct let mají nově říct, co se díky otrokářství mohli zotročení lidé naučit. „Myslím, že zřejmě ukáží, jak někteří lidi, kteří si to vyjednali, se v pozdějším životě stali třeba kováři,“ řekl k tomu guvernér DeSantis.

Podle historiků ovšem otrokáři usilovali hlavně o únosy a převoz těch otroků, kteří znali své řemeslo už z Afriky – od pěstování plodin, přes starost o dobytek až po stavbu kanoí.

Největší školské odbory na Floridě mluví o kroku zpět. „Samozřejmě, že otroctví nemá být vyzdvihováno za jejich dovednosti. Ale od nás se očekává, že toto budeme dětem sdělovat,“ podotkla učitelka jedné z floridských základních škol Carol Cleaverová.

Ministerstvo školství na Floridě se brání, že se žáci v pozitivním světle dozvědí o politicích, kteří ukončili otroctví i segregaci. Dalším citlivým bodem jsou masakry a lynčování černochů. Děti mají zmiňovat případy, kdy se při nich Afroameričané chovali také násilně.

„Když se černí lidé snažili bránit proti tomu, aby byli zabiti a jejich obydlí zapálená, tak nemůžete říct, že vytvářeli násilí,“ kritizuje novinku americký lidskoprávní advokát Benjamin Crump.

DeSantis za Trumpem zaostává

Nově upravené školní osnovy ve státě s dvaadvaceti miliony obyvatel nenechaly klidné ani špičky americké politiky. Kauza je o to citlivější, že floridský guvernér by se rád stal prezidentem.

„Chtějí nahradit dějiny lžemi. Děti na druhém stupni se na Floridě mají dozvědět, že zotročení lidé na otroctví vydělávali,“ prohlásila viceprezidentka Kamala Harrisová.

„Guvernér DeSantis ten požár zapálil zákonem, který podepsal,“ míní další republikánský prezidentský uchazeč o Bílý dům Chris Christie.

Podle průzkumů přitom DeSantis v boji o republikánskou nominaci dál zaostává za favoritem Donaldem Trumpem. Kvůli nákladnému stylu vedení kampaně musí propouštět desítky členů svého štábu.