Skandál kolem závadného polského hovězího už vyšetřuje EU, do země vysílá kontrolory

Evropská unie zahájila vyšetřování skandálu kolem problémového masa z Polska. Kontroloři v pondělí odcestují do Polska, aby situaci analyzovali, potvrdila mluvčí Evropské komise. Skandálem je podle komise zasaženo nejméně 14 zemí včetně České republiky. Příslušný polský masokombinát v Mazovském vojvodství, kde polské úřady provádějí vyšetřování mimo jiné kvůli ilegálním porážkám nemocných zvířat, byl uzavřen.

Na trh se dostalo asi 9,5 tuny problematického masa, z toho třetina do zemí EU, napsala agentura DPA. Hlavní polský veterinář ve čtvrtek přiznal, že Polsko vyvezlo do zemí Evropské unie 2700 kilogramů podezřelého hovězího.

Podle Evropské komise jsou skandálem kromě Polska podle dosavadních poznatků zasaženy také Německo, Francie, Španělsko, Estonsko, Finsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Slovensko, Švédsko, Česká republika a Portugalsko. Rozsah rozšíření přitom ještě není zcela jasný.

Eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis ve čtvrtek oznámil, že v pondělí do Polska odcestují inspektoři Evropské unie. Podle Polského rozhlasu budou několik dní přímo na místě vyšetřovat okolnosti porážení nemocných krav a následného prodeje jejich masa.

Do Česka se dostalo asi tři sta kilogramů, do Francie osm set

Český ministr zemědělství Miroslav Toman řekl, že do Česka se dostalo zhruba tři sta kilogramů hovězího z problematických polských jatek. Kritizoval přitom, že Varšava opakovaně ujišťovala, že toto maso do ČR vyvezeno nebylo. Na Slovensko bylo dovezeno až šest set kilogramů masa z jatek v Polsku, kde se porážely nemocné krávy, řekl šéf slovenské veterinární a potravinářské správy Jozef Bíreš. 

V devíti francouzských zemědělských a potravinářských podnicích hygiena našla 795 kilogramů zkaženého masa původem z Polska. Oznámil to francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume. Z toho 150 kilogramů už bylo staženo z podniků, které byly podle ministra „podvedeny“. Na pět set kilogramů zkaženého masa bylo zničeno a po 145 kg masa ještě úřady pátrají.

Také portugalské ministerstvo ve čtvrtek oznámilo, že zabavilo 99 kilogramů podezřelého hovězího z Polska a nařídilo ho zničit. Podle sdělení resortu bylo určeno pro jeden obchodní řetězec. Portugalské úřady pátrají, zda je v zemi ještě další maso, a zesílily kontroly na jatkách, protože by na nich mohlo být skladováno.

Ve čtvrtek slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná informovala, že na Slovensko bylo z Polska dovezeno 300 kilogramů masa z nemocných krav. V pátek úřady ale údaj změnily na dvojnásobek, tedy až 600 kilogramů. Maso skončilo v restauracích, školních jídelnách a dostalo se i do maloobchodních prodejen. Ministryně doporučila spotřebitelům nekupovat polské hovězí, protože se podle ní polské veterinární úřady zdiskreditovaly.

Polsko tvrdí, že jde o ojedinělý případ

Polské úřady maso stáhly z trhu a nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Konzumace takového hovězího ale může lidem způsobit vážné zdravotní problémy. Jde o otravy z jídla se závažným průběhem, zánět mozkových blan, zánět kostí a kloubů nebo o těžkou formu sepse.

Polský ministr zemědělství Krzysztof Ardanowski porážku nemocných krav a obchodování s jejich masem považuje za „nahodilý incident“, který kazí pověst polských potravin.

Pokud by se podle něj objevily další podobné případy, musejí všichni, kdo jsou do obchodu s masem nemocných zvířat zapleteni, počítat s „dramatickými následky“. Varšava ohlásila přísnější kontroly jatek.

Nemocný dobytek se na jatka navážel v noci

Na případ upozornila polská televize TVN24. Její investigativní reportér se nechal zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na východě Polska a podílel se na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy. Viditelně zkažené části jejich masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo patnácti kusů nemocného dobytka.

O takové maso je mezi majiteli jatek zájem, protože zdravou krávu prodávají chovatelé za 2500 zlotých (15 tisíc korun), zatímco nemocný dobytek stojí přibližně pětinu této částky. Průměrně veliký podnik zpracovávající maso podle televize vydělá na zdravých krávách 350 tisíc zlotých ročně, zatímco na nemocných může mít čistý zisk až 2,5 milionu zlotých.