Rusové pod ukrajinskou vlajkou. Prapor Sibiř jich cvičí na tři sta

Horizont ČT24: Rusové, kteří se hlásí do ukrajinské armády (zdroj: ČT24)

Rusko i Ukrajina posilují před zimou své obranné pozice na frontě. Prezident Vladimir Putin ve čtvrtek na tiskové konferenci prohlásil, že tam bojuje 617 tisíc ruských vojáků. Množí se přitom i počet Rusů, kteří s invazí nesouhlasí natolik, že se rozhodli napadenou zemi bránit se zbraní v ruce.

Desítka mužů prochází tvrdým výcvikem v lese nedaleko Kyjeva. Na tuto příležitost čekali skoro rok. Všichni jsou dobrovolníky z Ruska, kteří teď hrdě nesou ukrajinskou uniformu. A těší se, že se co nejdřív postaví v ostrém boji svým krajanům na frontě.

„Nechci být součástí Putinova fašistického Ruska a byl jsem rozčarovaný z vlastních lidí. Proto jsem sem chtěl už od začátku války,“ říká člen ukrajinského praporu Sibiř Karabas.

Muž přezdívaný podle vousaté pohádkové postavy pochází z Moskvy. Když loni viděl hrůzy páchané Rusy na ukrajinských okupovaných územích, vlast okamžitě opustil. V Arménii se naučil ukrajinsky. A potom netrpělivě čekal, až projde všemi bezpečnostními prověrkami a bude se moci zapojit do cizinecké legie bránící se armády. Takových jako on mají být brzy tři stovky.

„Člověk může podporovat Ukrajinu na sociálních sítích, ale to je zbytečné. Musíte se sebrat, přijet a dát se do práce,“ vysvětluje další z nich, Prcek.

Kyjev zřídil zvláštní prapor před půl rokem. Pojmenoval ho Sibiř, protože většinu mužstva tvoří právě dobrovolníci z asijské části Ruska. Všichni jeho členové prošli dlouhými výslechy, aby se do řad regulérního vojska nedostali ruští záškodníci. Někteří se netají přáním nejen bránit Ukrajinu, ale svrhnout Putinův režim.

Některé z nich už velení nasadilo na frontě u Avdijivky. Další ozbrojené jednotky složené z ruských občanů přitom v zemi působí i mimo armádu. Nejhlasitěji o sobě dala vědět letos v květnu legie Svoboda Rusku, která pronikla na ruské území a na velkou část dne ovládla příhraniční vesnice v Bělgorodské oblasti.

Podle odhadů v jednu chvíli Ukrajinu bránily asi tři tisíce ruských dobrovolníků. V moři nasazených obránců je to jen malá kapka, ale nejen pro Ukrajince představuje důležitý symbol.