Řehka: Válka s Ruskem není pravděpodobná, ale ani nepředstavitelná

Náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka promluvil na konferenci o hybridních hrozbách (zdroj: ČT24)

Předejít konfliktu s Ruskem nemůže domluva, ale pouze odstrašení, Rusko musí vidět schopnosti i vůli se bránit. Na konferenci „Připraveni k boji?“ to řekl náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka. Podle něj válka s Ruskem nyní není pravděpodobná, ale ani nepředstavitelná. Řehka také zdůraznil nutnost nadále podporovat Ukrajinu.

Řehka upozornil, že Rusko v podstatě přešlo na válečnou ekonomiku a že tajné služby stále zkracují odhady, za jak dlouho bude schopné obnovit své bojové síly. „Rusku se daří obcházet sankce přes Střední Asii, Kavkaz. Rusko také jaderně zastrašuje a cíleně destabilizuje některé regiony. Dlouhodobě se snaží o narušení jednoty Západu a zpochybňování demokracie a státních institucí,“ pokračoval. Cílem dezinformací není podle něj přesvědčit adresáty o nějakém sdělení, ale vzbudit nejistotu a nedůvěru.

„Válka s Ruskem není nepředstavitelná, byť nyní hodnotíme, že v tuto chvíli není pravděpodobná,“ zdůraznil Řehka. Nastat může podle něj kvůli nechtěné eskalaci nebo například v okamžiku, kdy protivník nabude přesvědčení, že střet je nevyhnutelný. „Může nastat příležitost, kdy si řekne teď, nebo nikdy.“

Vyhnout se konfliktu není podle něj možné domluvou, fungovat bude jen odstrašení. „Rusko musí reálně vidět, že máme schopnosti a vůli se bránit. Není to o nějaké deklaraci – musí vidět, že to reálně nemá cenu,“ vysvětlil Řehka. Varoval, že ruská ekonomika se po plnohodnotné invazi na Ukrajinu transformovala na válečnou Jeho armáda se značně liší od té, která loni přijela do země s přesvědčením, že při krátké „speciální operaci“ ovládne zemi a dosadí loutkovou vládu. „Rusko se chystá na ještě intenzivnější a dlouhou válku,“ podotkl.

„Ukrajina nám kupuje čas a drží Rusko dál od našich hranic“

I proto je podle náčelníka Generálního štábu české armády klíčové podporovat i nadále Ukrajinu. „Ukázala vůli a odvahu se bránit, což je lekce pro nás a další státy. Kupuje nám čas a drží Rusko dál od našich hranic,“ zamyslel se Řehka s tím, že válka na Ukrajině podle něj ukázala i pozitivní věci, například jednotu v rámci Evropské unie, která překvapila Rusy a asi i Unii samotnou. „Teprve teď se ale bude lámat chleba, jak dlouho to vydrží,“ přemítal.

Odmítl výtky, že svými dřívějšími výroky o přípravě na válku straší veřejnost. „Společnost musí být pevná a soudržná. Povinností vojáků je popisovat realitu, ne ji malovat narůžovo. Cílem není šířit strach, ale zvýšit připravenost a odolnost,“ upozornil a doplnil, že nelze budovat odolnou společnost, a přitom nemluvit otevřeně o hrozbách. „K odolnosti se nepromlčíte, ani nevyčekáte. Odolnost vyžaduje akci.“ Odolnost společnosti by podle něj mohly zvýšit výchova, vzdělávání, ale hlavně širší výuka moderních dějin.

V Česku se podle náčelníka generálního štábu české armády roky nevedla seriózní diskuse o obraně. „Je potřeba identifikovat problém, připustit si ho a seriózně se o něm bavit,“ zakončil Řehka. Strategické diskuse o obraně postrádá i v médiích.

O odolnosti společnosti hovořila v rozhovoru pro Českou televizi také ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). „Kroky týkající se vzdělávání se činí, ale určitě jich ještě není dost. Je nicméně potřeba říct, že odolnost nemůže být budována jen kroky vlády. Je to otázka mnoha dalších aktérů včetně občanské společnosti,“ zdůraznila Langšádlová.

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová o odolnosti vůči hybridním hrozbám (zdroj: ČT24)

Podle ní by ale měla vláda posílit strategickou komunikaci. „Strana TOP 09 dlouhodobě žádá přijetí materiálu, který je od ledna pro vládu připraven. Jde o systém strategické komunikace státu. Jsem přesvědčena, že v tom je náš velký dluh, který se nám, věřím, podaří napravit,“ doplnila Langšádlová.