Ruský útok v Dnipru má už 35 obětí. Šance na záchranu nezvěstných klesá

Počet obětí, které si vyžádal sobotní ruský zásah obytného domu v ukrajinském Dnipru, stoupl podle agentury Ukrinfrom na 35. Přinejmenším 75 lidí, včetně třinácti dětí, při útoku utrpělo zranění, z trosek se podařilo zachránit devětatřicet lidí. Více než tři desítky dalších lidí se podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pohřešují. Na místě pokračují záchranné práce, šance najít další přeživší jsou podle vedení města minimální.

Ruská střela zasáhla devítipodlažní dům se šestnácti vchody, ve kterém žilo na sedmnáct set lidí. Útok zcela zničil 72 bytů a dalších 230 poškodil. Mezi oběťmi ve městě, které leží 400 kilometrů jihovýchodně od Kyjeva, je podle úřadů i patnáctiletá dívka.

„Bylo nalezeno tělo další osoby. Raketový útok si tak vyžádal již třicet obětí a záchranná operace stále pokračuje. Pod troskami může být třicet až čtyřicet lidí. V tuto chvíli už bylo do nemocnic převezeno pětasedmdesát lidí,“ uvedla v neděli večer poradkyně šéfa Dněpropetrovské oblastní státní správy Natalia Babašenko, informuje agentura Ukrinform. 

„Na seznamu zabitých je třicet lidí včetně jednoho dítěte – dívky, které bylo patnáct let. Jsou zprávy, že se dvě děti staly sirotky,“ sdělil Zelenskyj. 

Mezi raněnými je podle zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyryla Tymošenka devítiletá dívka, která je ve vážném stavu. Nejmladšímu zraněnému jsou tři roky. Šance najít další přeživší jsou minimální, připustil starosta města Borys Filatov, podle kterého raketa zřejmě mířila na tepelnou elektrárnu za řekou, ale místo toho dopadla na obytný dům.

„Chci říci všem v Rusku a z Ruska, kteří ani teď nedokázali pronést ani pár slov odsouzení tohoto teroru, ačkoliv vše perfektně vidí a vědí. Vaše zbabělé mlčení, pokus přečkat to, co se děje, skončí jen tím, že jednou si tito teroristé přijdou i pro vás. Zlo je velice citlivé vůči zbabělosti, zlo si navždy zapamatuje ty, kdo se ho bojí a pokoušejí se ho usmlouvat. Až jednou přijde za vámi, nebude nikdo, kdo by vás ochránil,“ varoval Zelenskyj.

Ukrajinská prokuratura podle agentury Unian pokládá „masivní zabíjení civilistů“ v Dnipru nejen za válečný zločin, ale za „zločin proti lidskosti“, ze kterého je podezřelé „celé ruské vojenské velení“.

„Nemám slov, nemám emoce, nic necítím, kromě velké prázdnoty v nitru,“ vylíčila na sociální síti jedna z přeživších obyvatelek domu, Anastasija Švecová. „Nevím, kde jsou rodiče. Říkají, že je viděli živé, ale jsem přesvědčena, že byli v kuchyni, která už není. Nechtěla jsem, aby mě zachraňovali, chtěla jsem, aby našli rodiče,“ dodala mladá žena, dosud truchlící po partnerovi, který v září přišel o život na frontě.

Ruská média reflektují ostřelování Ukrajiny rozdílným způsobem. Státní tisková agentura TASS píše o „výbuchu v Dnipru“ bez zmínky o civilních obětech, agentura Interfax se o Dnipru vůbec nezmiňuje, naopak deník Kommersant na svém webu uvádí, že záchranáři z trosek domu, poničeného výbuchem rakety, vyprostili třiadvacet mrtvých. 

Dnipro po zásahu ruskou raketou 14. ledna 2023
Zdroj: CLODAGH KILCOYNE/Reuters

Raketa, proti níž Ukrajina nemá obranu

Dům zasáhla raketa Ch-22, vybavená bezmála tunovou bojovou hlavicí a odpálená z ruského bombardéru Tu-22M3, uvedl v televizi mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Tato raketa byla původně vyvinuta v Sovětském svazu k ničení svazů amerických letadlových lodí. Loni v červnu dvě tyto rakety zasáhly obchodní centrum v Kremenčuku, kde zabily více než dvě desítky lidí a další desítky zranily.

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč v sobotu večer prohlásil, že raketu, která následně dopadla na obytnou budovu v Dnipru, sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana. Ukrajinská armáda podle listu Ukrajinska pravda reagovala, že nedisponuje takovými zbraněmi, které by rakety Ch-22 dokázaly sestřelit.

„(Rusko) od začátku své vojenské agrese na území Ukrajiny vyslalo přes 210 takových raket. Ani jednu protivzdušná obrana nesestřelila,“ uvedl velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

Ukrajina v sobotu čelila další vlně ruských útoků. Rusko proti ní vede válku od roku 2014 na Donbase, loni v únoru pak zahájilo plnohodnotnou invazi z mnoha směrů. Od začátku loňského října pak systematicky útočí na ukrajinská města, civilní obyvatelstvo a energetickou infrastrukturu.