Rusko zmrazilo účty Svobodné Evropě. Pokus o umlčení nezávislých médií, reagují USA

Moskva zmrazila ruské účty americké rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Oznámila to stanice, kterou už dříve ruské úřady označily za „zahraničního agenta“ a udělily jí několik pokut za to, že ve svém zpravodajství tuto informaci neuvádí. V moskevských kancelářích RFE/RL zasahovali exekutoři, což podle stanice znamená, že se Rusko nezaplacené pokuty rozhodlo vymáhat. USA v reakci uvedly, že se jedná o další pokus ruských úřadů nezávislá média umlčet.

Ruské úřady letos stanici vyměřily pokuty v celkové výši zhruba jednoho milionu dolarů (asi 21,7 milionu korun). RFE/RL je odmítla zaplatit a obrátila se na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

„Pracovníci ruského exekutorského úřadu zahájili řízení proti ruské pobočce RFE/RL kvůli nezaplaceným pokutám uděleným za porušení kontroverzního zákona o zahraničních agentech,“ uvedla stanice na svých internetových stránkách. Exekutoři v kancelářích strávili zhruba dvě hodiny sepisováním majetku a vybavení, práci novinářů nenarušili.

„RFE/RL bude dál bojovat proti zoufalým pokusům Kremlu cenzurovat nepohodlnou pravdu. Touto drsnou taktikou nás neumlčí a my své ruské publikum neopustíme,“ uvedl v prohlášení šéf stanice Jamie Fly.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jalina Porterová řekla, že Spojené státy kroky Moskvy hluboce znepokojují. Jedná se podle ní o poslední z řady pokusů místních úřadů o potlačení nezávislých médií a odepření objektivního zpravodajství místním občanům.

RFE/RL provozuje americká Agentura pro globální média (USAGM), jež má na starost rovněž Hlas Ameriky (VOA), Rádio Svobodná Asie či vysílání na Blízký východ (Middle East Broadcasting Network). USAGM uvádí jako svoje poslání mimo jiné „informovat, zapojovat do dění a propojovat lidi po celém světě v rámci podpory svobody a demokracie“.

Pro ruské cenzory je RFE zahraniční agent

Ruský zákon o „zahraničních agentech“, který se vztahuje na nevládní politické organizace a média přijímající finanční příspěvky ze zahraničí, označují jeho odpůrci pokus zdiskreditovat kritické zpravodajství.

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor loni nařídil médiím, kterých se zákon týká, aby ke zprávám ve vysílání, příspěvkům na sociálních sítích a audiovizuálním materiálům přidávaly dlouhá prohlášení objasňující, že obsah vytvořilo médium „plnící funkci zahraničního agenta“.

RFE/RL se nařízení odmítla podřídit a za porušování zákona kvůli tomu dostala několik pokut. Podle ní jsou finanční postihy součástí kampaně, která má stanici přimět k odchodu z Ruska.

Označení za „zahraničního agenta“ se zdaleka netýká jen Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda. Ruské ministerstvo spravedlnosti do této kategorie řadí například i opoziční zpravodajský server Meduza a nově i server V-Times.