Moskevský soud omezil činnost fondů vězněného opozičního politika Navalného

Moskevský městský soud na žádost prokuratury omezil činnost fondů uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného, oznámila stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Předběžné opatření má platit, než soud rozhodne o žalobě prokuratury, která žádá zakázat Navalného fondy jako extremistické organizace. Představitel jednoho z fondů Ivan Pavlov podle agentury TASS sdělil, že organizace se proti verdiktu odvolá.

Prokuratura podle BBC žádala soud, aby zakázal Navalného Fondu boje proti korupci (FBK) a loni zaregistrovanému Fondu obrany práv občanů šířit informace v médiích a na internetu, pořádat jakékoliv druhy akcí a veřejných shromáždění a zúčastnit se voleb. Prokuratura také žádala soud o zmrazení účtů. Soud jednal za zavřenými dveřmi, a tak konkrétní podoba rozhodnutí zatím není známá.

Moskevský městský soud oznámil, že zakázal fondům „určité akce“, ale zdržel se podrobností. „Seznam zákazů není uveden, protože případ se posuzuje v utajeném režimu, a tak se rozhodnutí nezveřejňuje,“ objasnila tisková služba soudu podle listu Kommersant.

Představitel FBK Pavlov dal najevo, že fondy s rozhodnutím soudu zásadně nesouhlasí. „Seznámili jsme se se seznamem zákazů uložených Fondu boje proti korupci a Fondu obrany práv občanů. Proti tomuto rozhodnutí se odvoláme,“ citoval jeho vyjádření TASS.

Podle prokuratury se organizace kolem Navalného zabývají „vytvářením podmínek pro destabilizaci společenské a společensko-politické situace a skutečným cílem jejich činnosti je vytvářet podmínky pro změnu základů ústavního pořádku“. Prokuratura tvrdí, že tyto struktury na území Ruské federace realizují činnost zahraničních a mezinárodních organizací, jejichž aktivity v Rusku už byly označené jako nežádoucí.

Oba fondy už ruské úřady opatřily v ruském kontextu hanlivou nálepkou „zahraničního agenta“ kvůli údajnému přijímání peněz ze zahraničí.

Prokuratura chce fondy postavením mimo zákon zlikvidovat

Působení fondů, zaregistrovaných v Rusku jako neziskové organizace, může zakázat či omezit jen soud. V případě Navalného regionálních štábů už v pondělí úřady omezily jejich činnost poté, co prokuratura podala žalobu. Prokuratura se soudně domáhá postavení Navalného fondů a štábů mimo zákon a jejich likvidace. Očekává se, že vlastní soudní proces se odehraje s vyloučením veřejnosti, dodala BBC.

Štáby Navalného tvoří síť, která má pobočky po celém Rusku. Na svém webu uvádí, že se zabývají například zveřejňováním analýz, ochranou životního prostředí, stejně jako podporou nezávislých kandidátů v místních volbách a dalšími politickými kampaněmi.