Soud nařídil pozastavení činnosti štábů Navalného. Posuzuje, zda jsou extremistické

Moskevský soud vyhověl požadavku prokuratury a nařídil pozastavení činnosti štábů opozičního představitele Alexeje Navalného, sdělila agentuře Ria Novosti právní zástupkyně Fondu boje s korupcí (FBK), který je rovněž spjat s Navalným. Soud rozhodl o zákazu činnosti štábů po dobu, kdy posuzuje, zda je FBK jako takový extremistickou organizací. Obavy o zdravotní stav Navalného vyjádřil francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Soud pozastavil činnost štábů Navalného, u analogické otázky týkající se FBK ještě není rozhodnuto,“ sdělila právní zástupkyně Valerija Vetoškinová.

Moskevská prokuratura se tento měsíc obrátila na soud se žádostí, aby označil organizace FBK, štáby Navalného a Fond ochrany práv občanů (FZPG) za extremistické. Uvedla přitom, že tyto organizace „fakticky provádějí extremistickou činnost“, připomněla agentura Interfax. Minulý týden pak prokuratura upřesnila, že bude usilovat o zákaz a likvidaci všech tří organizací. Soud žalobu přezkoumává za zavřenými dveřmi. Pondělní zasedání soudu je přípravné.

Podle požadavku prokuratury, který zveřejnil šéf regionálních štábů Navalného Lenoid Volkov, se uvádí, že úřad soud požádal, aby organizacím spjatým s Navalným zakázal umisťovat materiály na internet, organizovat veřejné události a účastnit se referend a voleb.

Macron vyjádřil obavy o Navalného zdraví

„Vážné obavy o zdravotní stav“ vězněného představitele opozice Alexeje Navalného a o „respektování základních práv“ vyjádřil francouzský prezident Emmanuel Macron v telefonátu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, uvedl Elysejský palác.

Během hovoru Macron také vyjádřil podporu evropským spojencům po vyhoštění dvaceti českých diplomatů z Ruska. Dále vyzval Putina, aby „se v dobré víře a dlouhodobě angažoval ve snižování napětí ve vztazích s Ukrajinou“, píše AFP.

Úspěch sklidilo video se sídlem Putina

Přední kritik Kremlu Alexej Navalnyj je nyní ve vězení, kde si odpykává přibližně 2,5letý trest za zpronevěru. Navalnyj, stejně jako jeho podporovatelé, své odsouzení považuje za vykonstruované. Od loňského srpna, kdy byl opoziční politik otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, se k němu upírá pozornost ruských i světových médií. Za jeho propuštění z vězení demonstrovaly v Rusku desítky tisíc lidí, proti nimž tvrdě zasahovaly bezpečnostní oddíly. Výzvy k osvobození Navalného Moskvě adresují i mnohé země a organizace včetně Evropské unie.

S úspěchem se setkal dokumentární film FBK o utajované a velice nákladné rezidenci, kterou si údajně nechal vystavět ruský prezident Vladimir Putin na pobřeží Černého moře. Kreml spojitost s luxusním sídlem odmítá. Jen na platformě YouTube snímek s názvem Zámek pro Putina zhlédlo přes 116 milionů lidí. Video bylo zveřejněno letos v lednu, ve chvíli, kdy byl Navalnyj již za mřížemi. Zadržen byl bezprostředně po svém návratu z Německa, kde se zotavoval ze srpnové otravy. Opoziční politik připisuje útok tajné službě FSB, jejíž agent se ve fingovaném hovoru sám přiznal. Navalnyj tvrdí, že za otravou stojí ruský prezident Vladimir Putin. Moskva to popírá, otravu ale vyšetřovat nebude.

Štáby Navalného tvoří síť s pobočkami po celém Rusku. Na svém webu štáb uvádí, že se zabývá například zveřejňováním analýz, ochranou životního prostředí, stejně jako podporou nezávislých kandidátů v místních volbách a dalšími politickými kampaněmi.