Ruské údery na Ukrajině zabily nejméně osmnáct lidí. Zásahy hlásí Kyjev, Charkov a Pavlohrad

Ruské síly během úterního rána podnikly další rozsáhlé vzdušné útoky na řadu měst na Ukrajině včetně Kyjeva a Charkova. Zabily nejméně 18 a zranily na 130 lidí, vyplývá z oznámení ukrajinských úřadů a představitelů. Rusko tvrdí, že provedlo přesně mířené údery na objekty ukrajinského obranného průmyslu. V úterý večer na Chersonskou oblast dopadlo dalších šest bomb, výbuchy si vybraly jednu oběť.

První zprávy o následcích ranních útoků přišly z druhého největšího ukrajinského města Charkova. Rusové tam podle Klymenka zasáhli dva bytové domy. Šéf Charkovské oblastní správy Oleh Syněhubov na sociální síti Telegram informoval, že počet zraněných ve městě se zvýšil na 42, mrtví jsou tři.

Dříve uvedl, že záchranáři pátrají po lidech uvězněných pod troskami jedné ze zničených budov. Syněhubov na síti Telegram rovněž zveřejnil fotografie poničeného panelového domu.

Ruská státní tisková agentura TASS informovala, že domy v Charkově zasáhly rakety ukrajinské protivzdušné obrany. „Ukrajinská strana se znovu snaží ovlivnit mínění a vydává zničení obytných domů za práci ruské armády,“ napsala agentura. Moskva od začátku své invaze prohlašuje, že na Ukrajině neútočí na civilní cíle, přestože útoky na civilní infrastrukturu potvrzují četné zprávy nezávislých médií.

Ruské ministerstvo obrany posléze sdělilo, že v úterý ráno ozbrojené síly Moskvy na Ukrajině provedly vysoce přesnými zbraněmi skupinový úder na objekty ukrajinského vojenského průmyslu a zasáhly všechny vytyčené cíle.

Štáb České televize natáčel v Charkově po rozsáhlých vzdušných útocích (zdroj: ČT24/Ján Schürger)

Kyjev hlásí požáry, Pavlohrad dvě poškozené školy

V Kyjevě vznikly následkem útoků požáry v několika čtvrtích, zasaženy byly obytné domy a také automobily. Podle oznámení starosty Vitalije Klyčka si útoky v Kyjevě vyžádaly nejméně dvacet raněných. Třináct lidí muselo být podle něj hospitalizováno, včetně tří dětí. Informaci o jednom mrtvém, s níž dříve přišel ministr vnitra Klymenko, Klyčko nepotvrdil. Podle starosty byla jedna žena resuscitována a nyní je ve vážném stavu, ale žije.

V Pavlohradu v Dněpropetrovské oblasti zabily ruské útoky 43letou ženu, která byla venku v jednom z místních parků, uvedl šéf oblastní správy Serhij Lysak. Údery ve městě podle něj poškodily dvě školy, osm několikapatrových domů i infrastrukturu.

Ruské bombardéry Tu-95 a Tu-22 na Ukrajinu podle agentury Unian vypálily množství raket na různé cíle. Ukrajinské letectvo sdělilo, že se silám Kyjeva podařilo zničit 21 ze 41 raket. Sestřelit se podařilo i pět balistických raket Iskander.