Ukrajina chce zapojit muže v zahraničí do armády. Česko je podle Lipavského vydat nemůže

Události: Ukrajinská zahraniční mobilizace (zdroj: ČT24)

Česko nebude vracet Ukrajince v odvodovém věku zpět do jejich vlasti. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to řekl ČT v souvislosti s chystaným mobilizačním zákonem na Ukrajině. Tamní armáda chce povolat do zbraně dalšího až půl milionu lidí.

Nejmenší dcera se Savenkovým narodila už v Česku. Dnes šestičlenná rodina opustila Kramatorsk poblíž frontové linie hned na začátku války. Otec s výjezdem do ciziny problém neměl. Pro muže od osmnácti do šedesáti let Ukrajina hned po začátku ruské invaze uzavřela hranice. Výjimka platí právě pro otce tří a více dětí nebo pro zdravotně postižené.

„Řekli jsme, že jsme vícečetná rodina, a ukázali jsme doklady,” popisují Savenkovi. „Bez manžela bych to tu nezvládla se třemi, a teď už se čtyřmi dětmi,” říká Iryna.

S různými typy víz v Česku pobývá asi dvě stě tisíc ukrajinských mužů. Aby si je mohli obnovovat, potřebují platný ukrajinský pas. O nový mohou požádat třeba na pobočce migrační služby v Praze – Kyjev ale jeho vydání může podmínit platnou vojenskou knížkou. Tím by odhalil ty, kteří se v zahraničí skrývají před mobilizací.

Podle ministra Lipavského ale Česko nemůže ukrajinské občany domů kvůli mobilizaci vracet. „Takové mechanismy neexistují a určitě by nebyly v souladu s mezinárodním právem a se závazky, které Česko v mezinárodním poli má,“ říká.

Návrh mobilizačního zákona právě projednává ukrajinská vláda. Do parlamentu by ho měla poslat v únoru.