Útěk před mobilizací může končit tragicky. V pohraniční řece Tise se utopilo už několik mužů

Události: Hazardní útěky před narukováním (zdroj: ČT24)

Některé Ukrajince stojí útěk před vojenskou službou život. Na zelené hranici mezi Ukrajinou a Evropskou unií natáčela zpravodajka ČT na Ukrajině Darja Stomatová.

Kvůli chystanému mobilizačnímu zákonu někteří Ukrajinci utíkají ze země a přitom riskují život. Zimní měsíce ztěžují podmínky hlavně na západě, kde hranici tvoří řeka Tisa. Od začátku plnohodnotné ruské invaze se v ní utopilo devatenáct lidí.

Nejvyšší cenu mohl zaplatit i jednadvacetiletý muž, kterého ukrajinští pohraničníci nedávno našli v bezvědomí právě v Tise, která tvoří přírodní hranici mezi Ukrajinou, Maďarskem a Slovenskem. V zimních měsících zamrzá, čehož aktivně využívají převaděči.

Za svobodu, kterou tento muž nedostal, zaplatil pět tisíc dolarů. Až na místě zjistil, že bude muset překonat řeku, vypověděl při výslechu u pohraničníků.

Ukrajinský parlament vrátil minulý týden vládě k dopracování návrh zákona o zpřísnění pravidel mobilizace. Návrh má Kyjevu umožnit povolat více lidí do armády v době, kdy plnohodnotná ruská invaze pokračuje už téměř dva roky. Předloha počítala se zavedením elektronických povolávacích rozkazů a přísných trestů pro ty, kteří by zákon porušili, napsala agentura Reuters. Krátce po rozhodnutí parlamentu ohlásil ministr obrany Rustem Umerov, že přepracovaná verze předlohy už je hotová a že ji hodlá předložit kabinetu ke schválení, protože vojáci potřebují zákon co nejdříve.

Strážce hranice: Podřídil se až po varování, že na něj pošlu psa

Zpravodajka ČT se vydala s pohraničníky na kontrolu ukrajinsko-slovenské hranice. V tříčlenných skupinách monitorují podezřelé osoby, které se v blízkosti zeleného přechodu vyskytnou. V práci jim pomáhá pes Žán.

Jeden z pohraničníků vylíčil nedávný případ: „Když mě spatřil, zakřičel jsem: Ruce za hlavu a lehni si na zem. On neuposlechl, a tak jsem ho varoval, že na něj pošlu psa. Nakonec mě poslechl.“

Pohraničníci: Od února 2022 zahynulo při pokusu o nelegální přechod devatenáct lidí


Mluvčí pohraniční služby na ukrajinsko-slovenské hranici Olena Tračuková uvedla, že od začátku invaze pohraničníci zaznamenali devatenáct případů úmrtí při pokusu o nelegální přechod.

V posledních týdnech jsou intenzivnější kontroly na všech hraničních přechodech Ukrajiny. Od mobilizace spolupracují pohraničníci s vojenskou náborovou komisí. Humanitární pracovník Viktor k tomu uvedl, že pohraničníci nyní velmi pečlivě prověřují všechny originály dokumentů.

V souvislosti s plánovaným zpřísněním pravidel mobilizace se prý podmínky přechodu přes hranici nezměnily. Pečlivé kontroly vysvětluje mluvčí pohraniční služby častou falzifikací dokumentů, kterých v minulém roce odhalili na tři tisíce.

Úřady nevědí, kolika lidem se podařilo nelegálně utéct

Mluvčí ukrajinské pohraniční služby Andrej Demčenko informoval, že za jedenáct měsíců pohraniční služba odmítla překročení hranice skoro padesáti tisícům občanů Ukrajiny.

Většina z nich jsou muži od 18 do 60 let. Kolika lidem se podařilo nelegálně utéct, ukrajinské úřady posoudit nedokážou, dodala zpravodajka ČT Stomatová.