První pokus o ukrajinskou předvolební debatu nevyšel. Dorazil jen Porošenko

Kandidáti na ukrajinského prezidenta se zatím k předvolební debatě nesešli. Prezident Petro Porošenko sice v neděli přijel na kyjevský olympijský stadion, kde se podle něj měla první debata konat. Jeho oponent a lídr předvolebních průzkumů, bavič Volodymyr Zelenskyj, však podle očekávání nedorazil. S debatou na stadionu počítá až příští pátek, tedy dva dny před volbami. Ukrajinci půjdou k rozhodujícímu kolu voleb v neděli 21. dubna.

Podle ukrajinské ústřední volební komise jsou kandidáti před druhým kolem povinni absolvovat televizní souboj, který má zorganizovat veřejnoprávní kanál. Štáb Zelenského debatu v televizním studiu označil za „sovětský přežitek“ a vyzval Porošenka ke konfrontaci na kyjevském stadionu Olimpijskyj.

Porošenko výzvu přijal, ale oba kandidáti se neshodli na datu. Porošenko oznámil, že počítá s debatou v neděli 14. dubna, Zelenskyj přitom už dříve svou účast v tento den odmítl. Připraven na debatu na stadionu bude prý nadcházející pátek, tedy dva dny před volbami.

Prezident, který na stadion v neděli dorazil, řekl, že se páteční akce na stadionu zúčastní, jen pokud se nebude konat ve stejnou dobu jako zákonem předepsaná debata ve veřejnoprávní televizi.

Podle agentury Unian se před kyjevským stadionem sešlo zhruba pět tisíc lidí. Porošenko se s lidmi pozdravil a prohlásil, že ukrajinský národ nechce „kupovat zajíce v pytli“, proto bude i nadále žádat Zelenského, aby veřejně vystoupil.

Prezident poté zahájil tiskovou konferenci v budově stadionu, kde stanul sám u debatního pultu. Na začátku pak uvedl, že na svého oponenta počká 45 minut a mezitím bude debatovat s novináři. Po hodinovém odpovídání na dotazy médií akci ukončil.

Oba kandidáti spolu telefonovali v televizním přenosu

Oba kandidáti se nepřímo střetli ve čtvrtek v přenosu televizního kanálu 1+1. Porošenko, který byl v televizi přítomen, Zelenskému během přenosu zavolal a vyzval ho, aby za ním do vysílání přišel.

„Petro Olexijovyč si je zcela vědom, že jsem v Paříži, vzhledem k tomu, že mě auta Služby bezpečnosti Ukrajiny (ukrajinské civilní kontrarozvědky , která podléhá prezidentovi – pozn. red.) doprovázela na letiště,“ reagoval Zelenskyj. Porošenko to odmítl s tím, že ho Zelenského cesty nezajímají.

Poté začali oba dva mluvit přes sebe, přičemž se dotkli například plánované debaty na stadionu či vzájemných výpadů v kampani. Porošenko nechal Zelenského domluvit, a když mu chtěl odpovědět, komik mu opakovaně skákal do řeči, na což Porošenko reagoval opakováním otázky: „Už jste skončil?“

Zelenskyj ji nejprve několikrát ignoroval a poté odvětil: „Já skončím za pět let, vy 22. dubna.“ Narážel tak na den následující po volbách, které podle průzkumů Zelenskyj pravděpodobně vyhraje (inaugurace nového prezidenta se koná 3. června).

Poté, co se Porošenko snažil svého rivala přesvědčit, aby dorazil na nedělní debatu, herec odvětil, že počítá s 19. dubnem. „To je vše, na shledanou,“ dodal Zelenskyj a zavěsil.

Debaty jsou silnou stránkou Porošenka. Ten navíc podle průzkumů výrazně ztrácí, takže pro něj je to do velké míry asi poslední šance, jak ztrátu dohnat. Je logické, že Zelenskyj nemá jediný důvod mu to usnadnit. Během debat by byly dotčeny otázky, které hýbají Ukrajinou, a je otázka, nakolik Zelenskyj, který se v politice na rozdíl od Porošenka nikdy nepohyboval, by byl schopen na tyto zásadní otázky nalézt přesvědčivou odpověď.
Jan Šír
Šír z FSV UK: Zelenskyj nemá s debatami zkušenost, Porošenko by v duelu mohl obstát lépe (zdroj: ČT24)

1+1 je Zelenského „domovský“ kanál

Televizní  kanál 1+1, na němž pořad běžel, vysílá několik pořadů se Zelenským včetně populárního seriálu Služebník národa, v kterém bavič hraje prezidenta. Podle ukrajinských médií za ním stojí vlivný ukrajinský oligarcha Ihor Kolomojskyj. 

Ředitel kanálu Olexandr Tkačenko Porošenka obvinil, že do čtvrtečního pořadu dorazil bez pozvání a  „nestydaně se nacpal do vysílání… využil svůj status hlavy státu“. Ředitel dodal, že zváží žalobu vůči prezidentovi, který pro změnu už dříve kanálu hrozil, že ho zažaluje za údajné lži a pomluvy vůči své osobě. 

Kanál 1+1 vzbudil pozornost i tím, že den před prvním kolem prezidentských voleb, kdy už nesmí podle zákona probíhat kampaň, odvysílal několik pořadů se Zelenským. Podle ukrajinských médií se pořady s komikem objevují v programu kanálu v „den ticha“ i před rozhodujícím kolem voleb.

Test na drogy a výhružné video

Vítěz prvního kola ukrajinských prezidentských voleb Zelenskyj si před druhým volebním kolem udržuje značný náskok před obhajujícím prezidentem Porošenkem. Pro jedenačtyřicetiletého baviče bude podle průzkumu ukrajinského Razumkovova centra hlasovat 1. dubna 49,3 procenta voličů. Podle agentury Ratin, která  uvádí výsledky pouze těch, kteří odpověděli a jsou rozhodnutí hlasovat, má Zelenskyj podporu 61 procent lidí.

Třiapadesátiletý Porošenko svého soka nazval „klaunem“ a „loutkou“ miliardáře Kolomojského. Zelenskyj odmítá, že by byl oligarchovou loutkou, a prezidenta vyzval, aby ho tak nenazýval. Kromě debaty na stadionu ještě požadoval, že oba kandidáti musejí absolovovat krevní testy na drogy a alkohol. Porošenko na podmínku přistoupil a vzorky obou kandidátů byly odeslány do laboratoří v USA. 

Bojuje se i na sociálních sítích. Na účtu v komunitní síti Telegram, který údajně patří Porošenkovu týmu, se ve středu objevilo video, na němž kráčející postavu Zelenského prudkým střihem střídá jedoucí nákladní auto, které ho následně srazí.

Video končí nápisem „Každý jde svou cestou“, nad nímž je vyobrazena podélná hromádka bílého prášku vyvolávající představu dávky kokainu. Porošenkův tým popřel, že je původcem spotu. Věc vyšetřuje policie.