Komik Zelenskyj má velkou šanci vystřídat Porošenka. Před druhým kolem voleb si drží výrazný náskok

Vítěz prvního kola ukrajinských prezidentských voleb Volodymyr Zelenskyj si před druhým kolem udržuje značný náskok před obhajujícím prezidentem Petrem Porošenkem. Vyplývá to z průzkumů veřejného mínění agentury Rating a zatím nezveřejněných dat Razumkovova centra, o němž informují kyjevská média. Předpokládaný volební zisk baviče a herce Zelenského odhadují na více než padesát a prezidenta Porošenka kolem dvaceti procent.

Pro Zelenského, který vyhrál první kolo voleb se ziskem třiceti procent hlasů, bude podle dat odkazujících na průzkum Razumkovova centra 21. dubna hlasovat 49,3 procenta voličů. Porošenkovi, který v prvním kole obsadil druhé místo s 16 procenty hlasů, průzkum přisuzuje 20,6 procenta voličů. Zhruba pětina Ukrajinců se pro svého kandidáta dosud nerozhodla. Čísla jsou u obou kandidátů nižší, protože průzkum zahrnuje i desetinu respondentů, kteří nechtěli odpovědět.

Rating uvádí výsledky pouze těch, kteří odpověděli a jsou rozhodnutí hlasovat. Z nich vychází, že Zelenskyj má podporu 61 procent a Porošenko 24 procent voličů. Zbylých 15 procent se ještě nerozhodlo.

Na favorita voleb pasovali Zelenského i ukrajinští bookmakeři. Sázková kancelář PariMatch vypsala na Zelenského kurz 1,45 ku jedné, na Porošenka 3,5 ku jedné. Ještě před týdnem byl přitom kurz na Porošenka 2,9 ku jedné. Zhoršení jeho šancí dávají bookmakeři do souvislosti s údajně nepříliš úspěšně vedenou Porošenkovou volební kampaní.

Současný prezident během sčítání výsledků prvního kola prezidentských voleb naznačil, že Zelenskyj je závislý na majiteli televizního kanálu 1+1, na němž se herec proslavil. „Osud mi do druhého kola určil loutku (Ihora) Kolomojského. A já se nestydím říct: Kolomojskému nedáme žádnou šanci,“ prohlásil. Podnikatel označovaný často slovem oligarcha přišel po Porošenkově nástupu do prezidentské funkce o značný majetek a vliv.

Podle průzkumu ukrajinské sociologické služby Rating Ukrajinci ve spravedlivý průběh prezidentských voleb moc nevěří. Víc než tři čtvrtiny z nich očekávají, že druhé volební kolo budou doprovázet machinace. Podle 39 procent dotázaných budou značné, podle 37 procent nepříliš významné. Jen 14 procent voličů podle průzkumu očekává, že volební proces bude spravedlivý. 

Tymošenková skončila třetí

Do prezidentského finále se neprobojovala třetí výrazná osobnost – bývalá premiérka a vůdkyně strany Vlast Julija Tymošenková. S 13,4 procenta odevzdaných hlasů skončila třetí před proruským kandidátem Jurijem Bojkem (11,6 procenta). Se 6,9 procenta hlasů byl pátý bývalý ministr obrany Anatolij Hrycenko a šesté místo obsadil bývalý šéf tajné služby SBU Ihor Smeško (6,04 procenta).

Tymošenková, která zkoušela štěstí v prezidentských volbách už potřetí, označila před prvním kolem voleb výsledky předvolebních průzkumů za zmanipulované. Věřila, že místo Porošenka postoupí do druhého kola právě ona. Politička a její strana by však o sobě mohly dát i po neúspěchu v prezidentské volbě znovu výrazněji vědět v podzimních parlamentních volbách.

Zelenskyj a Porošenko se zatím neshodli na formátu volební debaty

Podle ukrajinské ústřední volební komise jsou prezidentští kandidáti před druhým kolem povinni absolvovat televizní souboj, který má zorganizovat veřejnoprávní televizní kanál. Štáb Zelenského ale debatu v televizním studiu označil za „sovětský přežitek“ a vyzval Porošenka ke konfrontaci na kyjevském sportovním stadionu Olimpijskyj. Porošenko výzvu přijal, ale veřejná debata na stadionu s kapacitou 70 tisíc lidí je stále nejistá.

Zelenskyj ji podmínil odběrem vzorků krve, který by prý měl „dokázat národu, že mezi kandidáty nejsou alkoholici ani narkomani“. Krev byla podle ukrajinských médií Porošenkovi i Zelenskému odebrána 5. dubna, vzorky prý byly odeslány k analýze do Spojených států.

Žádost o rezervaci stadionu Olimpijskyj už oba kandidáti podali, Porošenko na 14. dubna, Zelenskyj na 19. dubna. Ústřední volební komise přitom trvá na tom, aby se debata uskutečnila 19. dubna v jejím studiu. Zatím poslední návrh vzešel z volebního štábu Zelenského. Kandidáti by prý mohli 19. dubna debatovat přes telemost s tím, že Porošenko bude ve studiu a Zelenskyj na stadionu.

Bojuje se i na sociálních sítích. Na účtu v komunitní síti Telegram, který údajně patří Porošenkově týmu, se ve středu objevilo video, na němž kráčející postavu Zelenského prudkým střihem střídá jedoucí nákladní auto. Video končí nápisem „Každý jde svou cestou“, nad nímž je vyobrazena podélná hromádka bílého prášku vyvolávající představu dávky kokainu.

Zelenského poradci na video zareagovali žádostí o posílení osobní ochrany svého kandidáta, protože urážlivý klip je prý pohrůžkou fyzického útoku. „Je to nepochopitelné. Petro Alexijevič (Porošenko) se zřejmě baví záběrem, na němž náklaďák sráží Volodymyra Zelenského, nebo se mu možná líbí bílá lajna, která následuje potom,“ komentoval video web Zelenského.