Potvrzeno úřady. O ukrajinské prezidentství se utká Zelenskyj a Porošenko

Ukrajinská ústřední volební komise ve čtvrtek zveřejnila konečné oficiální výsledky prvního kola prezidentských voleb, v němž voliči hlasovali minulou neděli. Vítěz Volodymyr Zelenskyj podle statistiky získal 30,24 procenta hlasů, druhý, dosavadní prezident Petro Porošenko 15,95 procenta. Oba postupují do druhého kola.

Bývalá premiérka a vůdkyně strany Vlast Julija Tymošenková s 13,4 procenta odevzdaných hlasů skončila třetí před proruským kandidátem Jurijem Bojkem (11,6). Se 6,9 procenta hlasů byl pátý bývalý ministr obrany Anatolij Hrycenko a šesté místo obsadil bývalý šéf tajné služby SBU Ihor Smeško (6,04).

Tymošenková, která zkoušela štěstí v prezidentských volbách už potřetí, označila už před volbami výsledky předvolebních průzkumů za zmanipulované. Věřila, že místo Porošenka postoupí do druhého kola právě ona. Politička a její strana Vlast by však o sobě mohly dát i po neúspěchu v prezidentské volbě znovu výrazněji vědět v podzimních parlamentních volbách.

Současný prezident Petro Porošenko během sčítání výsledků prvního kola prezidentských voleb označil Zelenského za loutku oligarchy Ihora Kolomojského, v jehož televizi Zelenskyj působil. „Osud mi do druhého kola určil Kolomojského loutku. A já se nestydím říct: Kolomojskému nedáme žádnou šanci,“ prohlásil.

K volebním urnám v prvním kole přišlo 63,5 procenta oprávněných voličů. Ústřední volební komise dostala zhruba sedmnáct set stížností na porušení volebních pravidel, žádné vážnější problémy ale průběh hlasování nenarušily.

Rozhodující druhé kolo voleb, ve kterém se utkají dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního, se bude konat 21. dubna.