Téma Ukrajinské prezidentské volby

Ukrajinské prezidentské volby

Ukrajinské prezidentské volby

„Nyní budete skutečným Služebníkem lidu.“ Zelenskyj po svém triumfu přijímá gratulace

Herci a budoucí nové hlavě Ukrajiny Volodymyru Zelenskému se po vítězství v prezidentských volbách scházejí gratulace z celého světa. K úspěchu mu popřál americký či francouzský prezident, německá kancléřka či lídři Evropské unie. Podle ruského premiéra se zřejmě nic zásadního nezmění. Český prezident Miloš Zeman poslal Zelenskému blahopřejný dopis, v němž jej mimo jiné pozval na oficiální návštěvu České republiky. Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) věří, že Ukrajina bude pod vedením Zelenského pokračovat v reformách.
Ukrajinské prezidentské volby

Nikoho z vás nezradím, vzkázal Zelenskyj po vítězství nad Porošenkem. Dostal tři ze čtyř hlasů

V nedělních ukrajinských prezidentských volbách drtivě zvítězil politický nováček, herec a bavič Volodymyr Zelenskyj. Jednačtyřicetiletý rodák z města Kryvyj Rih má v druhém kole hlasování zatím 73 procent hlasů, zatímco jeho protikandidát, obhajující prezident Petro Porošenko necelých 25 procent. Sečteno je 99 procent hlasovacích lístků.
Ukrajinské prezidentské volby

Zelenskyj: Navrhnu příměří pro Donbas a vrátím zajatce z Ruska

Pravděpodobný vítěz ukrajinských prezidentských voleb Volodymyr Zelenskyj propustí generálního prokurátora země, navrhne zastavení palby v Donbasu, přestěhuje prezidentské sídlo a vrátí domů všechny Ukrajince zajaté v Rusku. Slíbil to v neděli Ukrajincům po oznámení předběžných odhadů, podle nichž s přehledem porazil svého protikandidáta Petra Porošenka. Zelenskyj bude hájit ukrajinský jazyk, bude podporovat minský mírový proces, a bude-li zapotřebí, požádá Porošenka o pomoc.
Ukrajinské prezidentské volby

Ukrajinským prezidentem bude zřejmě Zelenskyj, podle exit pollů získal přes 70 procent

Příštím ukrajinským prezidentem by se podle předběžného průzkumu u volebních uren měl stát  herec Volodymyr Zelenskyj,  dosavadní prezident Petro Porošenko výrazně neuspěl. Exit polly odhadují, že komik získal více než sedmdesát procent hlasů. Podle společnosti TNS Kantar zvítězil Zelenskyj ve všech ukrajinských oblastech. Porošenko chvíli po zveřejnění odhadů uznal porážku. Volební účast se podle předběžných informací pohybovala kolem 58 procent.
Ukrajinské prezidentské volby

První pokus o ukrajinskou předvolební debatu nevyšel. Dorazil jen Porošenko

Kandidáti na ukrajinského prezidenta se zatím k předvolební debatě nesešli. Prezident Petro Porošenko sice v neděli přijel na kyjevský olympijský stadion, kde se podle něj měla první debata konat. Jeho oponent a lídr předvolebních průzkumů, bavič Volodymyr Zelenskyj, však podle očekávání nedorazil. S debatou na stadionu počítá až příští pátek, tedy dva dny před volbami. Ukrajinci půjdou k rozhodujícímu kolu voleb v neděli 21. dubna.
Ukrajinské prezidentské volby

Porošenko a Zelenskyj bojují v Evropě o přízeň mocností. Macron pragmaticky přijal oba

Finalisté ukrajinských prezidentských voleb se před rozhodujícím druhým kolem snaží naklonit vlivné západní evropské státy. Francouzský prezident Emmanuel Macron přijal oba kandidáty – tedy současného prezidenta Petra Porošenka i komika Volodymyra Zelenského. V Berlíně uvítala německá kancléřka Angela Merkelová pouze Porošenka. Společně vyzvali Rusko k propuštění ukrajinských námořníků zadržených při incidentu v Kerči.

Před druhým kolem ukrajinských prezidentských voleb zesílily boje v Donbasu

Před druhým kolem ukrajinských prezidentských voleb plánovaných na 21. dubna zesílily boje na východě země, informuje velení ukrajinské armády. Podle něj zahynul od čtvrtečního rána v Donbasu jeden ukrajinský voják a při odvetné palbě zemřelo devět bojovníků, které velení označuje za okupanty. Tisková agentura samozvané Doněcké lidové republiky DAN vysoké ztráty nepotvrzuje. Deník Ukrajinská pravda zprávu propojil s článkem o sociologických průzkumech vyvracejících mýtus o většinové podpoře separatismu v Donbasu.
Ukrajinské prezidentské volby

Stadion, test na drogy a moderátorka Tymošenková. Zelenského podmínky pro debatu s Porošenkem

Ukrajinci možná uvidí před druhým kolem prezidentských voleb neobvyklou debatu. K předvolební diskuzi vyzval svého konkurenta Volodymyra Zelenského stávající ukrajinský prezident Petro Porošenko. Komik výzvu přijal, klade si však řadu podmínek. Zelenskyj požaduje, aby se debata uskutečnila na kyjevském stadionu Olympijskyj, aby před ní oba uchazeči absolvovali test na drogy a alkohol či aby debatu moderovala neúpěšná kandidátka z prvního kola, expremiérka Julija Tymošenková.
Ukrajinské prezidentské volby

Potvrzeno úřady. O ukrajinské prezidentství se utká Zelenskyj a Porošenko

Ukrajinská ústřední volební komise ve čtvrtek zveřejnila konečné oficiální výsledky prvního kola prezidentských voleb, v němž voliči hlasovali minulou neděli. Vítěz Volodymyr Zelenskyj podle statistiky získal 30,24 procenta hlasů, druhý, dosavadní prezident Petro Porošenko 15,95 procenta. Oba postupují do druhého kola.
Ukrajinské prezidentské volby

Ukrajinci v Česku chtějí za prezidenta Zelenského, většina diaspory je ale pro Porošenka

Ukrajinci hlasující v České republice odevzdali v neděli nejvíc hlasů komikovi Volodymyru Zelenskému. Vyplývá to z výsledků prvního kola prezidentských voleb zveřejněných na webu ukrajinského statistického úřadu. Ve většině států přitom Ukrajinci žijící v zahraničí hlasovali pro prezidenta Petra Porošenka, který obhajuje mandát.
Ukrajinské prezidentské volby

První krok k vítězství, tvrdí před druhým kolem Zelenskyj. Tymošenková věří, že ještě přeskočí Porošenka

Herec a politický nováček Volodymyr Zelenskyj vede po nedělních prezidentských volbách na Ukrajině před stávajícím prezidentem Petrem Porošenkem a bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou. Po sečtení 85 procent odevzdaných hlasů má Zelenskyj 30,4 procenta, Porošenko 16 procent a Tymošenková 13,3 procenta. Rozhodující druhé kolo voleb, ve kterém se utkají dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního, se bude konat 21. dubna.
Ukrajinské prezidentské volby

Odhady z Kyjeva: O ukrajinské prezidentství se utkají Zelenskyj a Porošenko

Do druhého kola ukrajinských prezidentských voleb postoupili podle prvních odhadů komik Volodymyr Zelenskyj a stávající hlava státu Petro Porošenko. Zpřesněný průzkum provedený mezi voliči u volebních místností přisuzuje Zelenskému 30,6 procenta hlasů a Porošenkovi 17,8 procenta. Třetí skončila expremiérka Julija Tymošenková s 14,2 procenta hlasů, uvádí národní exit poll, který provedly Kyjevský mezinárodní institut sociologie a Centrum Razumkova. Tymošenková však označuje průzkumy za zmanipulované a tvrdí, že do druhého kola postupuje ona a Zelenskyj.
Ukrajinské prezidentské volby

„Sluha lidu“ Zelenskyj: Muž, který tak dlouho hrál prezidenta, až se stal favoritem i ve skutečnosti

Charismatický mladý komik Volodymyr Zelenskyj je v politice nováček. Slibuje, že „vyvede Ukrajinu z temnoty“. Zelenskyj měl řadu Ukrajinců v hrsti ještě dřív, než odstartovala jeho předvolební kampaň – v oblíbeném seriálu Sluha lidu sehrál postavu učitele, který se překvapivě stane hlavou státu. Svým voličům ukazuje hlavně svou veselou tvář showmana, který věří v lepší zítřky.
Ukrajinské prezidentské volby

Komik a kdo? Ukrajinci jdou k nepředvídatelným prezidentským volbám

„Volby skončily v prvním kole a země má nového prezidenta,“ mohl před pěti lety ještě před sečtením všech hlasů prohlásit Petro Porošenko. Tehdy, tři měsíce po začátku ruské agrese, převálcoval ostatní kandidáty a se ziskem téměř 55 procent hlasů vyhrál s obrovským náskokem. Letos je situace úplně jiná. Ukrajinci zřejmě budou muset k oběma kolům – přičemž první se koná právě v neděli 31. března. Porošenko nejenže nemá jisté znovuzvolení, ale nemůže se spolehnout ani na to, že se do rozhodujícího rozstřelu vůbec dostane.
Ukrajinské prezidentské volby

Štáby Tymošenkové a Porošenka podle policie skupují hlasy. Ukrajina před volbami řeší tisíce stížností

Ukrajinská policie od počátku kampaně k nedělním prezidentským volbám zaznamenala přes 4 tisíce stížností na porušování volebních zákonů a zahájila téměř 300 trestních stíhání. Novinářům to v Kyjevě řekl ministr vnitra Arsen Avakov. Časté jsou podle něj případy skupování voličských hlasů, nejvíc prohřešků v tomto směru policisté zaznamenali u volebních štábů kandidátů Petra Porošenka a Julije Tymošenkové.
Ukrajinské prezidentské volby

„Žádný občan země agresora". Kyjev odmítl ruské pozorovatele u prezidentských voleb

Ukrajina odmítla zařazení ruských pozorovatelů do mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude v neděli dohlížet na první kolo ukrajinských prezidentských voleb. Ukrajinská ústřední volební komise podle zprávy agentury Unian v prohlášení uvedla, že voleb se nesmí jako pozorovatel zúčastnit žádný „občan země agresora“. Rusko rozhodnutí označilo za nezákonné a diskriminační.
Ukrajinské prezidentské volby

Od evropské integrace po neutralitu. Kam chtějí vést Ukrajinu kandidáti na prezidenta?

Většina Ukrajinců považuje za důležité, aby budoucí prezident pokračoval v proevropské orientaci země. Na prozápadní kurz, který jde ruku v ruce s reformami, kladou v souvislosti s volbami důraz i Evropská unie a Spojené státy a je to právě prezident, kdo má v ukrajinském politickém systému hlavní slovo v zahraniční politice. Všichni hlavní favorité sice tvrdí, že chtějí směřování, které Ukrajina po Euromajdanu sleduje, zachovat. Z vyjádření některých kandidátů ale vyplývá, že by ho mohli přinejmenším zkomplikovat. Ukrajinci půjdou volit 31. března a k pravděpodobnému druhému kolu pak 21. dubna.
Ukrajinské prezidentské volby

Slíbit cokoliv. Ukrajina ví, kdo se bude ucházet o prezidentskou funkci

Ukrajinci už mají jasno, jaká jména budou na lístcích při prvním kole prezidentských voleb 31. března. Centrální volební komise ukončila proces registrace kandidátů. Nabídka je nejpestřejší v dějinách. Favorité jsou zatím tři a rozhodovat se bude především o tom, jestli občané chtějí pokračovat v nastoupeném kurzu, vyzkoušet naprostou nejistotu, nebo dát další šanci zkušené politické harcovnici. Jedno je však téměř jisté. Prozápadní orientace země se po volbách výrazně nezmění.
Ukrajinské prezidentské volby

Ukrajina se připravuje na prezidentské volby. Porošenka a Tymošenkovou zatím poráží komik

Televizní komik Volodymyr Zelenskij se stal nečekanou hvězdou prezidentské kampaně na Ukrajině. Podle posledních průzkumů s drobným náskokem vede před současným prezidentem Petrem Porošenkem a jeho vyzyvatelkou Julií Tymošenkovou. O kompletním seznamu uchazečů o prezidentský úřad bude mít země sužovaná korupcí, hlemýždí ekonomikou i konfliktem s mocným ruským sousedem jasno do konce týdne.
Ukrajinské prezidentské volby

Šéfa ukrajinské veřejnoprávní televize odvolali krátce před volbami. Novináři i politici mluví o cenzuře

Ukrajinští novináři a politici obvinili úřady z cenzury. Stalo se tak kvůli odvolání šéfa veřejnoprávní televize a rozhlasu Zuraba Alasaniji dva měsíce před prezidentskými volbami, ve kterých se šéf státu Petro Porošenko uchází o znovuzvolení. Alasanija představoval jednoho z mluvčích proevropských demonstrací v Kyjevě, které vedly v únoru 2014 ke svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče a nastolení nového režimu. Od té doby stál v čele televize, později i rozhlasu.
Ukrajinské prezidentské volby

Porošenko bude obhajovat post prezidenta. Ukrajina podle něj podá za pět let přihlášku do EU

Ukrajinský prezident Petro Porošenko hodlá v březnových prezidentských volbách obhajovat svůj mandát. Očekávané oznámení o kandidatuře obsahoval prezidentův projev k účastníkům konference v Kyjevě. Třiapadesátiletý politik, jeden z nejbohatších ukrajinských podnikatelů, na konferenci rovněž prohlásil, že Ukrajina podá za pět let přihlášku do Evropské unie.
Ukrajinské prezidentské volby

Tymošenková chce být ukrajinskou prezidentkou. V průzkumech zatím vede

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková formálně oznámila svou kandidaturu v prezidentských volbách, jejichž první kolo se uskuteční 31. března. Tymošenková je podle posledních průzkumů favoritkou klání vůči stávajícímu prezidentovi Petru Porošenkovi.