Stadion, test na drogy a moderátorka Tymošenková. Zelenského podmínky pro debatu s Porošenkem

Ukrajinci možná uvidí před druhým kolem prezidentských voleb neobvyklou debatu. K předvolební diskuzi vyzval svého konkurenta Volodymyra Zelenského stávající ukrajinský prezident Petro Porošenko. Komik výzvu přijal, klade si však řadu podmínek. Zelenskyj požaduje, aby se debata uskutečnila na kyjevském stadionu Olympijskyj, aby před ní oba uchazeči absolvovali test na drogy a alkohol či aby debatu moderovala neúpěšná kandidátka z prvního kola, expremiérka Julija Tymošenková.

Zelenskyj své požadavky formuloval ve videu, které zveřejnil na Facebooku. Kromě toho, aby se duel konal na stadionu Olympijskyj, který ma kapacitu sedmdesát tisíc diváků, také požaduje, aby ho v přímém přenosu vysílaly všechny televizní kanály a aby směli být přítomni všichni novináři. Další jeho podmínkou je, že oba kandidáti musejí projít expertním vyšetřením a „dokázat národu, že mezi nimi není alkoholik ani narkoman“.

„Jsem rád, že jste se, ačkoliv celkem nejistě, rozhodl přijmout pozvánku k debatě…,“ uvedl v reakci Porošenko rovněž ve videu, jež zveřejnil na Twitteru. „Debaty nejsou show. Předvolební kampaň je událost, která určuje budoucnost země, národa na desítky let dopředu. Na vtipy tady není místo,“ řekl Porošenko. Prezident tak zjevně naráží na prostředí, z nějž populární televizní bavič pochází.

Porošenko mimo jiné zdůraznil, že pravidla přenosu předvolebních debat jsou jasně definována ve volebním zákoně, vysílat by je tak měla veřejnoprávní televize s možností přenosu na všech televizních kanálech. „Ale když stadion, tak stadion. Čekám na Vás,“ dodal prezident na závěr.

Porošenkův tým: Zelenskyj se testům vyhýbá

Šéf Porošenkovy kampaně Oleh Medveděv uvedl, že prezident se hodlá se Zelenským potkat na kyjevském stadionu „kvůli provedení všech nezbytných testů včetně toho na alkohol a drogy“. Prezidentův tým oznámil, že bude k testům připraven v pátek ráno na stadionu.

Zelenského tým však později uvedl, že tamní laboratoři nevěří, a navrhl zařízení Eurolab. Porošenkův tým ale tvrdí, že se protikandidát snaží nezávislým testům vyhnout, protože majitel Eurolabu se Zelenským sympatizuje.

Petro Porošenko promlouvá po volbách ve svém štábu
Zdroj: Vjačeslav Ratynskyj/Reuters

Zelenskyj: Jsem kandidát, ne loutka

Hercův tým si zase stěžoval, že se Porošenko nevyjádřil k požadavku Zelenského, aby prezident na znamení úcty k soupeři veřejně řekl, že „debata se povede nikoli s loutkou Kremlu nebo (oligarchy Ihora) Kolomojského… nebo s klaunem, ale s kandidátem na prezidenta Volodymyrem Zelenským“.

Tato podmínka zřejmě souvisí s výrazy, jimiž Porošenko svého protikandidáta v předvolební kampani častoval. Tvrdil například, že Zelenskyj je projektem Kolomojského, protože Zelenského sitcom Služebník lidu se vysílá na televizním kanále 1+1, který podle ukrajinských médií ovládá právě Kolomojskyj. Oligarcha, který je protivníkem Porošenka a žije v Izraeli, také Zelenského kandidaturu veřejně podpořil.

Zelenskyj: Tymošenková by byla nestrannou moderátorkou

Později ve čtvrtek přidal Zelenskyj další podmínku. Chce, aby debatu moderovala neúpěšná kandidátka z prvního kola, expremiérka Julija Tymošenková. Zelenskyj požadavek zdůvodňuje tím, že Tymošenková po své prohře v prvním kole nepodpořila ani jednoho ze zbylých dvou kandidátů, a je tak podle něj zárukou férové debaty. Porošenko na tuto podmínku zatím nereagoval.

Ukrajinská média si ale všímají, že Tymošenková během dne zveřejnila na Instagramu video, na kterém hraje stolní tenis a které doprovází komentář „Silní se nevzdávají. Podpatky nejsou překážkou vítězství.“ Podotýkají přitom, že právě Zelenskyj hrál ve svém volebním štábu v den prvního kola voleb stolní tenis.

Média také píší, že při čtvrtečním zasedání kyjevského městského zastupitelstva měla řada členů včetně členů Tymošenkové strany Vlast nálepky na podporu Zelenského. Expremiérka si navíc postavila kampaň na kritice současného prezidenta Porošenka.

Kdy by se měl prezidentský předvolební duel konat, ani jeden z kandidátů nenavrhl. Podle listu Ukrajinska pravda ze zákona vyplývá, že debata na veřejnoprávní televizi by se měla konat 19. dubna.

Zelenský nenabídl konkrétní recept pro řešení konfliktu na Donbase

Vedoucí kandidát Zelenskyj také ve čtvrtek odpovídal na dotazy novinářů ohledně toho, jak chce řešit vleklý válečný konflikt na východě země. Zelenskyj uvedl jako možná řešení diplomacie, hospodářský růst a posílení armády, konkrétní kroky však nenabídl. 

Zda se situace po druhém kole vyřeší, není jasné. Porošenko, který zastává tvrdý postoj proti Rusku je oproti politickému nováčkovi Zelenskému mnohem zkušenější, Kreml si ale jeho vítězství nepřeje a ruští činitelé nejednou zdůraznili, že s nynějším ukrajinským prezidentem odmítají jednat.

Porošenko se chce při řešení války na východě Ukrajiny opírat zejména o zahraniční partnery, především USA a EU, napsal server Obozrevatel. Podle jeho názoru je nutné, aby na Donbasu působila mírová mise OSN, jejíž součástí však nesmí být Rusko.

Politický nováček Zelenskyj v nedělním prvním kole voleb s výrazným náskokem porazil stávající hlavu státu. Získal 30,24 procenta hlasů, zatímco Porošenko 15,95 procent. Na třetím místě skončila se 13,4 procenta hlasů Tymošenková, která prezidenta obvinila, že postoupil jen díky zfalšování výsledků. Druhé kolo prezidentských voleb se má konat 21. dubna.