Putin šéfuje zločinecké organizaci, sankce ho neporazí, řekla Navalná europoslancům

Julia Navalná vystoupila v Evropském parlamentu (zdroj: ČT24)

Alexej Navalnyj svými nápady dokázal inspirovat miliony lidí, neustále experimentoval, i když mu to ruské úřady znesnadňovaly, řekla v Evropském parlamentu vdova po zavražděném opozičníkovi Julija Navalná. Prohlásila, že Vladimir Putin je „krvavá zrůda“, šéfuje zločinecké organizaci a sankce nebo rezoluce ho neporazí. Navalnyj bude pohřben na Borisovském hřbitově na jižním okraji Moskvy, poslední rozloučení se uskuteční v pátek.

„Pokud vážně chcete porazit Putina, musíte začít být inovativní. A přestat být nudní,“ prohlásila Navalná, podle níž její manžel neustále přicházel s novými nápady, jak bojovat s Putinovým represivním režimem, jeho cenzurou a potlačováním opozice.

„Byl vše, jen ne nudný. Pokud chcete Putina porazit, musíte se stát inovátory, musíte zapomenout na nudu. Putinovi neublížíte další rezolucí nebo balíkem sankcí, bude to stejné jako vždy. Nelze ho porazit, pokud si budete myslet, že má nějaké zásady, morální cítění. On takový není. Alexej si tohle uvědomil už dávno. Nemáte co do činění s politikem, máte co do činění s krvavou zrůdou. Putin je vůdce organizované zločinecké skupiny,“ prohlásila Navalná.

Navalná: Putin se musí zodpovídat

Ve Štrasburku zdůraznila, že Putinovi lidé jejího manžela mučili tři roky, zavinili jeho smrt a poté zneužili jeho tělo, které dlouho odmítali vydat matce. „Putin se musí zodpovídat za to, co udělal s mou zemí. Musí nést zodpovědnost za to, co udělal mírumilovnému sousedovi. Musí nést odpovědnost za vše, co udělal Alexejovi,“ řekla vdova europoslancům.

Slíbila, že udělá vše, co je v jejích silách, aby naplnila sen svého zesnulého manžela, tedy odstranění Putinova režimu. „Zlo padne a krásná budoucnost přijde,“ zakončila projev.

Mnozí europoslanci ve středu vyjádřili Navalné soustrast a zdůrazňovali, že boj jejího manžela za demokracii proti zkorumpovanému režimu podle nich nebyl marný. „Představoval naději, naději na lepší zítřky, na svobodné Rusko, na budoucnost, naději, že odvaha může zvítězit. Jeho vrazi se snažili krutě vymýtit tuto naději, ale neuspěli,“ prohlásila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová.

Zpravodaj ČT Petr Obrovský o projevu Julie Navalné ve Štrasburku (zdroj: ČT24)

Šéfové poslaneckých frakcí oceňovali Navalného odvahu, někteří zdůrazňovali, že EU musí nadále podporovat ruskou opozici, řada jejíchž představitelů je uvězněná. Podle zpravodaje ČT v Bruselu Petra Obrovského europoslanci zřejmě ve čtvrtek schválí rezoluci, v níž mimo jiné vyjádří podporu nezávislé ruské opozici a Navalného smrt označí za vraždu. Dá se také čekat, že sedmadvacítku vyzvou k další akci.

Sedmačtyřicetiletý Navalnyj zemřel v trestanecké kolonii za polárním kruhem 16. února. Jeho spojenci, včetně Navalného manželky Julije, obvinili šéfa Kremlu Putina, že ho nechal zavraždit, protože ruský vůdce údajně nesnesl pomyšlení, že by Navalnyj byl propuštěn v rámci případné výměny vězňů.

Kreml, který Navalného a jeho příznivce označuje za extremisty podporované Spojenými státy, popřel, že by se na jeho smrti podílel stát. Uvedl také, že si není vědom žádné dohody o propuštění Navalného před jeho smrtí.

Obřadní síně dle Navalného spojenců odmítaly rozloučení uspořádat

Matka lídra ruské opozice obvinila úřady, že se ji snažily vydíráním donutit k uspořádání soukromého pohřbu jejího syna tím, že zpočátku zadržovaly jeho tělo. I toto tvrzení Kreml označil za absurdní. Tělo nakonec vydal uplynulou sobotu.

Navalného mluvčí Kira Jarmyšová na síti X upřesnila, že za zesnulého opozičníka se bude konat v pátek ve 14 hodin moskevského času (11:00 SEČ) bohoslužba v chrámu Ikony Matky boží v moskevské čtvrti Marjino.

Pohřeb se měl původně uskutečnit ve čtvrtek, ve stejný den, kdy v parlamentu vystoupí Putin s projevem o stavu země, pietní místo se ale nepodařilo sehnat, konstatoval ve středu ředitel Navalného Fondu boje proti korupci Ivan Ždanov. „Skutečný důvod je jasný. Kreml ví, že v den rozloučení s Alexejem nebude Putina a jeho poselství nikdo potřebovat,“ napsal Ždanov na sociálních sítích.

Agentura Reuters upozornila, že není jasné, jaká opatření ruské úřady v souvislosti s pohřbem Navalného chystají. Soudě podle předchozích shromáždění opozičníkových podporovatelů je však pravděpodobná silná policejní přítomnost. Bezpečnostní složky patrně rozeženou cokoliv, co by podle jejich názoru příliš připomínalo politickou demonstraci.

Události: Navalná promluvila k europoslancům (zdroj: ČT24)

Navalného úmrtní list podle jeho příznivců uvádí, že zemřel přirozenou smrtí. Ke stejnému závěru pravděpodobně došla i ukrajinská vojenská rozvědka. „Asi vás zklamu, ale nakolik víme, tak (Navalnyj, pozn. red.) skutečně zemřel na trombózu. Je to víceméně potvrzené. Nemáme to z internetu, ale bohužel jde o přirozenou smrt,“ tvrdí její šéf Kyrylo Budanov. Zároveň dodal, že se nedomnívá, že se Putinův režim v Rusku zhroutí „přirozeně, sám od sebe“. „Bez naší pomoci je to nereálné,“ poznamenal.

Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval režim ruského diktátora Putina. Od roku 2021 byl ve vězení, postupně si vyslechl tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.