Polský veřejnoprávní rozhlas vyhodil z hitparády píseň kritizující Kaczyńského

Píseň polského zpěváka kritizující šéfa vládní strany Jaroslawa Kaczyńského za to, že mohl navštívit hřbitov zavřený pro ostatní kvůli koronaviru, se dostala na vrchol hitparády stanice veřejnoprávního Polského rozhlasu Trójka. Pak náhle zmizela. Rozhlas čelí obviněním z cenzury, odchodům novinářů i bojkotu části umělců. Na internetu už skladba nasbírala přes sedm milionů zhlédnutí.

„Aféra vyvolala v Polsku nové obavy o svobodu médií,“ napsala agentura AP. „Kaczyńského strana od dob, kdy v roce 2015 získala moc, používá veřejnoprávní média jako nástroj propagandy, čímž porušuje jejich neutralitu. Za posledních pět let Polsko kleslo na žebříčku svobody tisku z 18. na 62. místo,“ dodala agentura.

Sám Kaczyński není z odstranění písně z rozhlasové hitparády obviňován a to, co se stalo, kritizovali i členové vlády. Odstranění „závadné“ písně je vnímáno jako druh autocenzury v důsledku přílišné horlivosti v systému, ve kterém jsou demokratické normy ohroženy, poznamenala AP.

„Tvoje bolest je lepší než moje“

Píseň „Tvoje bolest je lepší než moje“, kterou složil a nazpíval Kazik Staszewski, popisuje skutečnou Kaczyńského návštěvu varšavského hřbitova z 10. dubna. Ten den si země připomněla 10. výročí leteckého neštěstí u ruského Smolenska, při němž zahynul Kaczyńského bratr, prezident Lech Kaczyński, a 95 dalších lidí, převážně předních politiků a vysoce postavených důstojníků.

Návštěva rozzlobila mnoho Poláků, protože veřejnost na hřbitovy kvůli pandemii covidu-19 nesměla. Kaczyński navštívil hrob své matky a položil věnec k památníku bratrovi, pohřbenému v Krakově, a dalším obětem katastrofy. Písnička nezmiňuje Kaczyńského jméno, ale zpívá se v ní o limuzínách, bodyguardech a návštěvě jediného člověka na uzavřeném hřbitově, kde on smí bolest utišit na rozdíl od všech ostatních.

Písnička se v pátek dostala do čela rozhlasové hitparády, následujícího dne však z webu zmizela. Ředitel a šéfredaktor stanice Tomasz Kowalczewski v sobotu tvrdil, že se tak stalo kvůli „nesrovnalostem“, „porušení pravidel“ a „manipulacím při hlasování“. Ale podle redaktorů vedení nařídilo přestat písničku pouštět.

Trójka vysílá od roku 1962. Za komunismu hrála rock a těšila se jisté volnosti. Jeden z novinářů, kteří o víkendu na protest odešli, Marcin Kydryński, prohlásil, že stanici už nepoznává.

„Polský rozhlas udělal Kazikově nové písničce reklamu zdarma,“ napsal server Polska Times a upozornil, že rozhlas kritizovali i politici z vládního tábora. Například europoslanec Joachim Brudziński sice pokládá za barbarské kritizovat Kaczyńského návštěvu hřbitova „na výročí největší národní katastrofy po roce 1945“, ale odstranění „nespravedlivé“ písničky z rozhlasu je podle něj buď hloupost, anebo zlá vůle. „Ve svobodné zemi má umělec právo na vlastní – občas hloupou – interpretaci událostí,“ uvedl Brudziński.