Německo váhá s dodávkou střel Taurus Ukrajině, vláda v Berlíně není jednotná

Horizont ČT24: Ukrajina žádá od Německa střely Taurus (zdroj: ČT24)

Kyjev už dva měsíce žádá po Německu moderní střely Taurus s plochou dráhou letu. Pro ukrajinskou protiofenzivu je klíčové ničit ruskou logistiku a zásobovací cesty hluboko za frontovou linií. Střely Taurus německo-švédské výroby mají dosah až pět set kilometrů. Berlín zatím ukrajinské žádosti odmítal, německé ne ale přestává být jednoznačné.

Německo je po Spojených státech největším podporovatelem Ukrajiny, a to jak vojenským, tak i finančním. Do konce roku vydá spolková republika na pomoc napadené zemi více než sedm miliard eur. Účet není konečný, stejně jako německá podpora.

„Nastolování míru také znamená jasně se postavit proti agresi a nespravedlnosti. Děláme to podporou Ukrajiny, která potrvá tak dlouho, jak to bude nutné,“ prohlásil už dříve spolkový kancléř Olaf Scholz.

Seznam vojenského materiálu, který Německo na Ukrajinu poslalo, je dlouhý. Střely s plochou dráhou letu Taurus na něm chybí. Ministerstvo obrany je zdrženlivé. „Stále jsme toho názoru, že to nyní není naší nejvyšší prioritou. Nejsme jediní, kdo nedodává. Ani naši američtí spojenci tyto střely nedodávají. Ty naše mají mimořádný dolet,“ prohlásil začátkem srpna německý ministr obrany Boris Pistorius.

Řízené střely Taurus zničí cíle až pět set kilometrů vzdálené. Vypouští se z letadel, letí padesát metrů nad zemí, radary je nevidí. Bundeswehr jich má ve svém arzenálu na sto padesát. Jeden Taurus stojí necelý milion eur. Podobné střely s kratším doletem už dodala Kyjevu Francie a Velká Británie.

Menší vládní strany dodávku střel podporují

Sociální demokraté v koaliční vládě jsou – podobně jako u tanků Leopard – opatrní. Obávají se – opět podobně jako u tanků Leopard – že dodávkami vyprovokují Rusko. „Otázka střel Taurus vyplavila na povrch německé debaty věčný pseudoargument – strach z eskalace,“ komentoval to ukrajinský velvyslanec v Německu Oleksij Makejev.

Německá vláda není jednotná. Koaliční partneři sociální demokratů – Zelení i liberálové z FDP – s dodávkou střel Kyjevu souhlasí. Ukrajina dala západním spojencům slib, že nebude jejich střelami útočit na ruské území, a zatím ho dodržuje.