Slovenským prezidentem bude Pellegrini, Korčok uznal porážku

Mimořádné pořady ČT24: Slovensko volí prezidenta – velké finále (zdroj: ČT24)

Novým slovenským prezidentem se stane Peter Pellegrini. Ivan Korčok přiznal porážku v sobotním rozhodujícím kole. Nynějšímu šéfovi sněmovny a předsedovi vládní strany Hlas–SD Korčok blahopřál k vítězství. Pellegrini získal 53,12 procenta a 1 409 255 hlasů, Korčok oslovil 46,87 procenta voličů, hlas mu dalo 1 243 709 Slováků. Volební účast vyšplhala na 61 procent.

Téměř 1,4 milionu hlasů, které v čase tiskové konference volbách hlavy státu získal, označil Pellegrini za satisfakci za vše, co jej během kampaně potkalo. Spolu s ním před novináře přišel premiér Robert Fico. Vítězství ve volbách podle Pellegriniho upevní Ficovu vládu a vládní koalici. Vláda se nemusí obávat, že z prezidentského paláce vznikne oportunistické centrum, které vládě bude škodit, slíbila příští hlava státu.

„Budu chránit a bránit zájmy Slovenské republiky. Budu prezidentem, který bude podporovat vládu ve snaze zlepšovat život lidí na Slovensku. Udělám vše pro to, aby Slovensko vždy zůstalo na straně míru a nestanulo na straně války, ať se to někomu líbí, nebo ne, ať mne za to kritizuje, kdo chce,“ řekl ve zjevné narážce na rezervovaný postoj vládní koalice k podpoře Ukrajiny, která se už déle než dva roky brání agresi Ruska.

„Jsem upřímně zklamán, rozčarován. Nejsem zlomen. Výsledek je třeba přijmout a respektuji ho,“ komentoval výsledek na tiskové konferenci Korčok. Pellegrinimu blahopřál k vítězství, zároveň ho ale kritizoval, že měl netransparentní kampaň, a silně se vymezil vůči svým kritikům, kteří ho označovali za kandidáta války.

V Pellegriniho volebním štábu v bratislavské restauraci Aušpic provázel ještě neúplné výsledky jásot a potlesk. „Pelle na hrad, Pelle na hrad!“ skandovali Pellegriniho spolupracovníci, než zazpívali slovenskou hymnu.

Pellegrinimu už poblahopřála slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Důležité je, aby od momentu zvolení nový prezident působil tak, aby se žádná část společnosti necítila poražena. Aby radost z vítězství šla ruku v ruce s vědomím služby pro všechny občany Slovenska,“ uvedla. Ocenila vysokou volební účast.

Ke zvolení Pellegrinimu gratuloval také český předseda vlády Petr Fiala (ODS), který věří v další rozvíjení výborných a hlubokých vztahů mezi zeměmi. Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) věří, že Pellegrini bude v nové pozici plně podporovat česko-slovenskou spolupráci a bude zárukou pevného zakotvení Slovenska v EU a NATO. Blahopřání přišlo i od expremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše.

Volební model těsně favorizoval Korčoka

Slováci v sobotu v druhém kole prezidentských voleb vybírali mezi dvěma nejúspěšnějšími uchazeči o post hlavy státu z prvního kola.

Průzkumy před volbami očekávaly těsný souboj obou finalistů. Volební model Medianu pro RTVS, zveřejněný po uzavření hlasovacích místností, předpovídal, že slovenské prezidentské volby vyhraje kariérní diplomat Korčok, který by získal 51,1 procenta hlasů, předseda parlamentu a vládní strany Hlas–SD Pellegrini by měl 48,9 procenta. To se nakonec nenaplnilo. Průzkum agentura provedla během čtvrtka až soboty na vzorku 1507 dotázaných.

V prvním kole před dvěma týdny obdržel občanský kandidát s podporou opozičních stran Ivan Korčok 42,51 procenta hlasů, zatímco Peter Pellegrini, kterého podpořily všechny tři vládní strany, měl 37,02 procenta.

Právo hlasovat mělo více než 4,3 milionu voličů. Slovenská státní volební komise oznámila, že během druhého kola prezidentských voleb nezaznamenala žádné významné incidenty a volby dle dostupných informací proběhly v souladu s předpisy. Potvrdila to i policie.

Komise také během dne informovala, že dvě z více než 5900 volebních místností byly ráno otevřeny oproti plánu o pět minut později. Kvůli tomu se tam hlasování o tuto dobu prodloužilo.

Nový slovenský prezident nastoupí do úřadu v polovině června, kdy skončí pětiletý mandát Zuzany Čaputové. První žena ve vrcholné politické funkci v zemi se o znovuzvolení neucházela.