Čeští představitelé věří v rozvíjení vztahů se Slovenskem, někteří mají obavy

Události: Reakce českých politiků na vítězství Petera Pellegriniho (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) pogratuloval Peteru Pellegrinimu k vítězství ve slovenských prezidentských volbách. Věří v další rozvíjení výborných a hlubokých vztahů mezi Českem a Slovenskem. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) věří, že Pellegrini bude v nové pozici plně podporovat česko-slovenskou spolupráci a bude zárukou pevného zakotvení Slovenska v evropských a transatlantických strukturách.

Pellegrinimu poblahopřál i prezident Petr Pavel. „Gratuluji Peteru Pellegrinimu ke zvolení novým prezidentem Slovenska. Věřím, že navážeme na tradici mimořádně dobrých sousedských vztahů a budu se těšit na konstruktivní spolupráci,“ napsal.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) zmínil, že volby nakonec nebyly takovým dramatem, jak se očekávalo. „Pogratulujme svobodně a demokraticky zvolenému budoucímu prezidentovi a popřejme Slovensku, aby ho v příštích letech nečekala ani žádná jiná dramata. A aby i všechny další slovenské volby byly svobodné a demokratické,“ uvedl.

Bývalý premiér a předseda opozičního ANO Andrej Babiš napsal, že věří ve zlepšení vztahů mezi Českem a Slovenskem pod vedením politika, kterého v kampani podpořil. Uvedl také, že si Slováci vybrali dobře, budou mít hrdého prezidenta, který vždy bude ve světě hájit jejich zájmy a bude stát za všemi občany. „Gratuluji celému Slovensku ke zvolení Pellegriniho prezidentem,“ napsal.

Obavy ze směřování

Podle europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) volby potvrdily, že Slovensko se postupně stává dalším trojským koněm ruského vůdce Vladimira Putina v Evropské unii a následuje tak cestu Maďarska. „Je mi moc líto všech těch Slováků, kteří dnes chtěli jít jinou cestou… cestou demokracie a svobody,“ prohlásil.

Senátorka ODS Miroslava Němcová napsala, že nevěří, že se Pellegrini dokáže oddělit od politiky premiéra Roberta Fica, jehož tento výsledek posílil. „Přijdou ještě ostřejší útoky na justiční soustavu, veřejnoprávní média. Budeme se divit. A Rusko bude intenzivněji pokračovat v destabilizaci části zemí Evropské unie i u nás,“ poznamenala.

První místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix ve vysílání ČT24 řekla, že Česko nyní musí dát prostor novému prezidentovi, aby ukázal, která jeho tvrzení z kampaně jsou jeho reálným politickým programem. „Pellegrini vyhrál i přesto, že svého oponenta označil za válečného štváče a postavil se jednoznačně na stranu míru. Stejnou rétoriku vidíme i u některých politiků u nás. Tato rétorika na Slovensku zvítězila, a to mě děsí,“ konstatovala.

Pokud ve volbách na Slovensku vyhrál strach, je to podle Decroix velké memento i pro Česko. „Strach by ve volbách neměl vyhrávat. Ve volbách by měla vyhrávat pragmatická politika. Ale vidíme, že ta populistická vlna je napříč Evropou,“ uvedla.

„Slováci si vybrali, je to jejich volba, je to jednoznačné, byla i vysoká volební účast,“ komentovala místopředsedkyně poslaneckého klubu Pirátů Olga Richterová. „Slovensko ale samozřejmě netvoří jenom jeden člověk a jedna vláda. My jsme sousedé a budeme sousedé, pojí nás dlouhá historie a velice blízké vztahy. Je to vidět i na tom, jak se snažíme setkávat a diskutovat s různými částmi slovenské společnosti,“ míní. Dodala, že volbu Slováků naprosto respektuje.

Ke spolupráci obou zemí řekla, že takové vztahy, jaké má Česko a Slovensko, nejsou běžné a označila je za nadstandardní. Je přesvědčena, že se na tom nic nezmění. „Je tam ale ten postoj k podpoře Ukrajiny, respektive to, jak vnímáme české a slovenské národní zájmy,“ sdělila Richterová a dodala, že podle Pirátů byla Ukrajina napadena, a musí mít maximální podporu v tom, aby se mohla bránit. „A taky musí mít podporu v tom, abychom nepřijímali pohádky a lži, které vypráví Putinovo Rusko,“ dodala. 

Změní se pohled Evropy na Slovensko?

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) si myslí, že se pohled evropských institucí na Slovensko po zvolení Pellegriniho může změnit. „Bude velmi těžké (pro Slovensko) přesvědčit své partnery v Evropské unii, že to, co říkali jeho spolupracovníci, jakým způsobem se očerňoval jeho protikandidát, že to byla jenom volební kampaň, že to opravdu Peter Pellegrini nemyslel vážně,“ poznamenal. Doplnil také, že už Robert Fico se v EU ukázal jako nespolehlivý partner.

Pellegrini dříve deklaroval, že chce, aby bylo Slovensko dál pevnou součástí EU a NATO. „Musí ukázat, že to opravdu nejsou jenom řeči. Je třeba důležité sledovat Viktora Orbána (maďarského premiéra), který něco jiného říkal v Maďarsku a něco jiného v Bruselu. To nelze dělat úspěšně mnoho let. Ta taktika se může v jednu chvíli zadrhnout, a jak Fico, tak i Orbán se stanou izolovaní v rámci EU,“ řekl Zdechovský. 

„Pokud někdo na Slovensku prohrál, tak to byla prozápadní a proevropská část společnosti,“ konstatoval místopředseda TOP 09 Michal Kučera. „Je to takové další varování i pro ostatní státy, i pro Českou republiku, že ve volbách skutečně mohou vyhrát dezinformace, může vyhrát strašení a vyhrožování tak, jak jsme to viděli na Slovensku. Pravděpodobně to uvidíme i v dalších zemích v dalších volbách,“ řekl s tím, že je to velké varování pro demokartické státy.

I přesto, že Pellegrini podle svých slov nepochybuje o správnosti být ve strukturách EU a NATO, je pro Kučeru jednoznačně proruským politikem. „Měli bychom se naučit skutečně pojmenovávat ty věci tak, jak jsou, nemá smysl je nějakým způsobem zaobalovat do nějakých frází. Pellegrini šíří proruské narativy, a proto patří do tohoto spektra. Ale velmi rád se budu mýlit,“ uvedl.

Končí aktivistická prezidentka, řekl Havlíček

Místopředseda ANO Karel Havlíček je přesvědčen, že Pellegrini bude proevropským prezidentem a nadále bude i pro setrvání Slovenska v NATO. „Současně se domnívám, že se zařadil do té evropské vlny, která bude tlumit více ty progresivistické a aktivistické manýry, které vedou EU do velkých problémů. Troufám si říct, že to bude návrat k té realistické politice,“ uvedl. To, že zvolení Pellegriniho prezidentem bude znamenat posílení Ficovy vlády, je podle Havlíčka pravda.

Havlíček také řekl, že vítězstvím Pellegriniho končí na Slovensku aktivistická prezidentka. „Když nastupovala do funkce, tak zřejmě očekávala, že její mandát bude možná i delší, a také že možná přesvědčí Slováky o svých vizích. Mám ten pocit, že se jí to úplně nepodařilo. Není to ale shazování paní prezidentky, je to spíš o tom, že Slováci tu situaci vnímají jinak, což se ostatně ukázalo v parlamentních i prezidentských volbách,“ dodal.

Šéf SPD Tomio Okamura míní, že je Pellegrini lepší volbou pro Českou republiku. „Zdůrazňuje budování nadstandardních česko-slovenských vztahů, zdůrazňuje budování úzké spolupráce v rámci V4,“ uvedl.

Také předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala řekl, že očekává zlepšení vztahů mezi Českem a Slovenskem, které podle něj poškodil premiér Fiala tím, že byly ukončeny mezivládní konzultace mezi oběma zeměmi.

„Podle mého názoru je to velmi výrazná změna oproti Čaputové, protože lidé, kteří chtěli zvolit Ivana Korčoka, který je členem progresivistické a aktivistické politické scény na Slovensku, za níž stojí globalisti a politické neziskovky, tak samozřejmě to by bylo druhé mocenské centrum, které by mohlo v budoucnu vyvrcholit až demisí vlády Roberta Fica, což jsme viděli i v minulosti,“ dodal Fiala.

Bývalí prezidenti Klaus a Zeman zvolení Pellegriniho vítají

Bývalí čeští prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman uvítali, že se slovenským prezidentem stane Peter Pellegrini. „Závidím Slovákům, že si zvolili člověka k obrazu svému, že neposlouchali rady chytrých a mocných ze světa, a zejména z České republiky,“ sdělil Klaus. Věří, že nový prezident bude pozitivně rozvíjet česko-slovenské a slovensko-české vztahy.

Zeman připomněl, že Pellegriniho v minulosti několikrát veřejně podpořil a je rád, jak volby dopadly. Původně avizoval, že by se mohl vydat na Slovensko a před druhým kolem voleb podpořit prezidentského kandidáta osobně, nakonec nejel kvůli rekonvalescenci po své hospitalizaci.

Pellegrini ve volbách získal téměř 1,4 milionu hlasů. Označil to za satisfakci za vše, co ho během kampaně potkalo. Kabinet se nemusí obávat, že z Prezidentského paláce vznikne centrum, které vládě bude škodit, avizoval příští prezident. Jeho soupeř, kariérní diplomat Ivan Korčok, podporovaný opozicí, obdržel asi 1,23 milionu hlasů.