Střední Evropa posiluje vazby s Moskvou, napsal ke slovenským volbám americký deník

Světová média si všímají a komentují vítězství Petra Pellegriniho ve slovenských prezidentských volbách. Západní deníky, například The New York Times, o něm hovoří jako o proruském populistovi, který porazil prozápadního kandidáta. BBC uvedla, že Ukrajina teď definitivně ztratí na Slovensku podporu. Naopak média v Rusku, které vede útočnou válku proti Ukrajině, píší o tom, že zvítězil kandidát, který odmítá dodávky zbraní svému východnímu sousedovi, čímž podporuje rychlé řešení konfliktu na Ukrajině.

The New York Times (NYT) hodnotí vítězství Pellegriniho jako posílení vazeb střední Evropy s Moskvou. Deník dále uvedl, že lidé na Slovensku volby vnímali jako souboj mezi dvěma politickými tábory s velmi odlišnými názory na Rusko, a to i přesto, že pravomoce prezidenta na Slovensku jsou velmi omezené.

Naopak Ivana Korčoka americký list popisuje jako věrného zastánce Ukrajiny i kritika premiéra Roberta Fica. Britská BBC Korčoka charakterizovala jako prozápadního politika. Deník NYT připomněl, že Pellegrini v kampani označoval Korčoka za válečného štváče, který chce na Ukrajinu poslat slovenské vojáky. Takovou pravomoc přitom prezident nemá.

Z vítězství Pellegriniho bude podle NYT těžit právě Fico, který tak bude moct prosazovat svou politickou agendu bez zásahů od prezidenta. To je změna oproti současné hlavě státu Zuzaně Čaputové, kterou NYT označuje za prozápadní liberálku. Čaputová se i navzdory omezeným pravomocem stavěla například proti příklonu Slovenska k Rusku nebo snahám Fica omezit možnosti justice stíhat korupci.

BBC poznamenala, že Slovensko bylo před vládou Fica jedním z nejvěrnějších spojenců Ukrajiny. Míní, že prezident Volodymyr Zelenskyj teď definitivně ztratí podporu v zemi, která je členem Evropské unie i NATO.

Francouzská agentura AFP připomněla, že Pellegrini před druhým kolem voleb na Slovensku řekl, že tamní politici se dělí na ty, kteří chtějí ve válce pokračovat, a na ty, co se zasazují o mírová jednání. Sebe přitom zařadil do druhé kategorie.

Jako o populistickém kandidátovi píše o příštím prezidentovi i francouzský deník Le Monde. Toho, že je Pellegrini skeptický vůči pomoci Ukrajině, si všiml i britský deník The Guardian. Německý týdeník Die Zeit označil budoucího slovenského prezidenta v titulku za populistu.

Americká agentura AP napsala, že kritici slovenské vlády podporované Pellegrinim se obávají změny prozápadního kurzu. Slovensko by nyní podle AP mohlo následovat Maďarsko, které vede tamní populistický premiér Viktor Orbán.

Reakce z Ruska a Ukrajiny

Naopak média v Rusku píší, že na Slovensku vyhrál prezidentský kandidát odmítající dodávky zbraní na Ukrajinu a podporující rychlé řešení konfliktu. „Pellegrini se zasazuje o ukončení bojů na Ukrajině,“ uvedla například ruská agentura RIA Novosti a připomněla, že nově zvolený prezident „projevil obavy“ ohledně dodávek munice Kyjevu. Agentura TASS Pellegriniho označila za „podporovatele rychlého řešení konfliktu na Ukrajině“.

Agentura Interfax naopak vyzdvihla postoje poraženého Korčoka, který podle ní ohledně mezinárodních otázek zastává „otevřeně prozápadní pozici“. Citovala také premiéra Fica, v jehož straně Smer–SD Pellegrini v minulosti působil a který nového prezidenta nazval někým, kdo si váží míru.

Ukrajinská média jsou v hodnocení Pellegriniho opatrná. Jeho postoje zmiňují zejména v souvislosti s Ficem, kterého list Ukrajinska pravda označil za „antiukrajinského“. „Pellegrini sdílí postoj slovenské vlády ohledně normalizace vztahů s Ruskem,“ podotýká agentura Ukrinform, podle které je Pellegrini také odpůrcem západních protiruských sankcí.

Agentura Unian přinesla přehled Pellegriniho výroků o Ukrajině a mimo jiné připomněla, že nově zvolený prezident v předvolebních debatách požadoval „okamžité ukončení bojů a zahájení mírových rozhovorů“.