Pellegrini cítí po výhře zadostiučinění. Nechce škodit Ficově vládě

Projev nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho (zdroj: ČT24)

Národ rozhodl, koho chce mít za prezidenta, řekl po svém zvolení do nejvyšší ústavní funkce Peter Pellegrini. Podle svých slov kandidoval, protože cítil podporu lidí poctivě žijících a pracujících na Slovensku. V Pellegriniho štábu byl i předseda Smeru–SD Robert Fico, jemuž nově zvolený prezident přislíbil loajalitu.

Pellegrini prohlásil, že cítí obrovský závazek, čest a zadostiučinění. Podotkl, že je zvyklý na kritiku a útoky, zlou energii podle svých slov v kampani přetavil do pozitivní. Téměř 1,4 milionu hlasů, které ve volbách hlavy státu získal, označil Pellegrini za satisfakci za vše, co jej během kampaně potkalo.

„Budu chránit a bránit zájmy Slovenské republiky. Budu prezidentem, který bude podporovat vládu ve snaze zlepšovat život lidí na Slovensku. Udělám vše pro to, aby Slovensko vždy zůstalo na straně míru a nestanulo na straně války, ať se to někomu líbí, nebo ne, ať mne za to kritizuje, kdo chce,“ řekl v narážce na rezervovaný postoj vládní koalice k podpoře Ukrajiny, která se už déle než dva roky brání ruské invazi. Svého soupeře Ivana Korčoka Pellegriniho tábor označoval v kampani za „kandidáta“ války, nebo dokonce válečného štváče.

Fico: Slováci volili, protože se báli

„Moje kandidatura nebyla postavená na žádném marketingu, žádném odporu, boji proti někomu. Rozhodl jsem se kandidovat jen a jen kvůli tomu, že jsem cítil podporu lidí, kteří poctivě žijí a pracují na Slovensku,“ poznamenal dosavadní předseda Národní rady.

Pellegrini poděkoval koaličním partnerům, jmenoval šéfa Smeru–SD Roberta Fica a také předsedu Slovenské národné strany Andreje Danka. Slíbil, že nebude nekritickým obdivovatelem vlády, ale také zdůraznil, že prezidentský palác nebude škodit kabinetu a nebude se radovat z jeho nezdarů.

Fico, který přišel do Pellegriniho štábu, je přesvědčen, že Slováci přišli k volebním urnám, protože se báli, kam by se země dostala, kdyby dostali moc k dispozici aktivisté, progresivisté, nevládní organizace a liberální média.