Rozhodl strach a nenávist, řekl Korčok po prohře ve volbách

Projev neúspěšného kandidáta na prezidenta Ivana Korčoka (zdroj: ČT24)

Ivan Korčok uznal porážku v druhém kole prezidentských voleb. Vítězi klání Peteru Pellegrinimu poblahopřál. Zároveň v projevu ve svém volebním štábu prohlásil, že Pellegrini vedl netransparentní kampaň a vyhrál i díky tomu, že z Korčoka udělal „kandidáta války“. Doufá, že vítěz voleb bude prezidentem nezávislým.

„Chci vyjádřit přesvědčení, že Peter Pellegrini bude prezidentem takovým, jak ukládá ústava. Že bude nezávislý, konat podle vlastního přesvědčení a bez příkazů. Toto mu a celé Slovenské republice ze srdce přeji,“ vzkázal Korčok poté, co poblahopřál Pellegrinimu k vítězství. Přiznal, že z výsledku je „upřímně zklamaný, rozčarovaný, ale nikoliv zlomený“, ale plně jej respektuje.

Korčok poznamenal, že na Slovensku se lze stát prezidentem i netransparentní kampaní, v níž není jasné, odkud přicházely peníze. „Kampaň se dá vyhrát i tak, že ze mě vytvoříte kandidáta války. Toto vám nezapomenu, nejen kvůli mým dvěma synům, ale i občanům Slovenské republiky,“ prohlásil také diplomat. Druhé kolo volby podle něj rozhodlo šíření strachu a nenávisti.

Na závěr projevu vyjádřil obavu, že Slovensko není v dobrém stavu a je potřeba zemi opravit. „Pojďme nanovo budovat vztah k naší krásné zemi,“ vyzval.

Šedesátiletý Korčok, kterého jako občanského kandidáta podporovaly ve volbě prezidenta opoziční strany, je zastáncem liberální demokracie i Ukrajiny a kritikem některých rozhodnutí kabinetu Roberta Fica.

Korčoka do volebního štábu v centru Bratislavy přišlo podpořit mnoho hostů. Mezi nimi nechyběli například bývalý slovenský prezident Andrej Kiska, expremiér Mikuláš Dzurinda, herec a bývalý politik Milan Kňažko či někdejší diplomatka a herečka Magda Vášáryová.