Slováci vybírali nového prezidenta

Události: Slováci volili prezidenta (zdroj: ČT24)

Voliči na Slovensku v sobotu rozhodovali o tom, zda se novým prezidentem země stane kariérní diplomat Ivan Korčok (nestr.), nebo předseda parlamentu a vládní strany Hlas–SD Peter Pellegrini. Svůj hlas odevzdali oba kandidáti a také nynější prezidentka Zuzana Čaputová, která post již neobhajuje. Volební místnosti se zavřely ve 22 hodin.

Úřadující slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po odevzdání hlasu v Pezinku apelovala na voliče, aby také přišli hlasovat. „Je důležité, aby si vybrali toho, kdo nejvíce odpovídá jejich názorům a hodnotám, ale hlavně, aby se přišli vyjádřit, aby dnes skutečně využili svého práva a podíleli se na výsledku voleb,“ uvedla. Jde podle ní o to, „aby hlava státu, která vzejde z těchto voleb, měla co nejsilnější mandát“.

V Senci u Bratislavy odevzdal hlas vítěz prvního kola volby Ivan Korčok. Řekl, že má z uplynulé kampaně dobrý pocit. „Nejdůležitější vize je, aby se země pohnula kupředu. Rozdělení společnosti je největší výzva. Chtěl bych přispět k tomu, abychom to překonávali,“ dodal.

I jeho protikandidát Peter Pellegrini, který hlasoval zhruba hodinu před polednem v obci Rovinka, hovořil o rozdělené společnosti. „Poslední týdny jsme byli svědky, jako by existovala jen jedna pravda. Volby ještě více jako by rozdělily slovenskou společnost. Proto bude největší výzvou pro nového prezidenta situaci uklidnit a národ sjednotit na tématech, kde to lze,“ prohlásil nynější předseda slovenského parlamentu.

Odmítl však Korčokova slova o tom, že by se ve druhém kole prezidentských voleb rozhodovalo o zahraničněpolitickém směřování země. „Nemyslím si, že je to o budoucím směřování zahraniční politiky Slovenska. Já jsem stejně jako druhý kandidát zárukou, že budeme nadále silným členem Evropské unie,“ uvedl Pellegrini.

Ivan Korčok a jeho manželka Soňa Korčoková odevzdali své hlasy ve druhém kole prezidentské volby
Zdroj: ČTK/Ondřej Deml
Peter Pellegrini odevzdal hlas v druhém kole volby slovenského prezidenta
Zdroj: ČTK/Václav Šálek

Fronty u místností v pohraničí

Volební místnosti se na Slovensku otevřely v sedm hodin ráno. Při prezidentských volbách je možné hlasovat pouze na slovenském území, voliči ale nemusí do svých domovských měst. Brzy se proto vytvořily fronty před volebními místnostmi v některých příhraničních městech a obcích.

Dlouhé fronty se od ranních hodin zhruba do druhé hodiny odpoledne tvořily třeba před volební místností v Kútech. Čtyřtisícová obec je významným dopravním uzlem a zastavují v ní mezistátní vlaky z Česka a Polska. Velký zájem lidí s voličskými průkazy byl v Kútech již v prvním kole. Tehdy hlasovalo 2687 voličů, z nich 1118 nemělo trvalý pobyt v této obci. Podle předsedy volební komise Ondreje Lánika přišlo v sobotu dopoledne více lidí než před dvěma týdny.

Vlaky i autobusové spoje na Slovensko byly vesměs prakticky vyprodané nebo zbývaly poslední místenky a podobné to bylo v pátek. Zcela plný byl i páteční zvláštní volební vlak, který hlavně pro studenty objednal občanský spolek.

Členka volební komise dle úřadů hlasovala i za dceru

Na jihu Slovenska členka volební komise hlasovala i za svou dceru. Incident, ke kterému byla přivolána policejní hlídka, se stal ve městě Kolárovo. Podle šéfa státní volební komise Eduarda Burdy je případ třeba vyšetřit, nemyslí si ale, že členka volební komise spáchala trestný čin. Spíše by její konání mohlo být přestupkem. Ředitelka odboru voleb slovenského ministerstva vnitra Eva Chmelová podotkla, že podobný případ si ze své dosavadní praxe nepamatuje.

Navzdory tomu byly výsledky z této volební místnosti započítány do celostátního hlasování. Podle Burdy by bylo horší vyloučit kvůli jednomu zmíněnému hlasu výsledek hlasování lidí ve zmíněné volební místnosti.

Až na tento incident volby podle úřadů probíhaly bez větších potíží. Dle Burdy ve dvou volebních místnostech začalo hlasování o pět minut později. Kvůli tomu bylo o stejnou dobu prodlouženo volební moratorium, během kterého nelze například zveřejňovat průběžné výsledky hlasování.

Rozhovor s politologem Jozefem Lenčem (zdroj: ČT24)

Korčok a Pellegrini

Slovenští voliči vybírali mezi dvěma nejúspěšnějšími uchazeči o prezidentský post z prvního kola. Občanský kandidát s podporou opozičních stran Korčok obdržel v prvním kole 42,51 procenta hlasů. Pellegrini, kterého podpořily všechny tři vládní strany, měl 37,02 procenta.

Kampaň před druhým kolem prezidentských voleb podle politologa z Masarykovy univerzity Víta Hlouška nic nového nepřinesla. „Viděli jsme trochu vměšování ze strany Andreje Babiše či Miloše Zemana, ale to nejsou žádné věci, které by nějak zásadně slovenské voliče ovlivnily,“ podotkl. Otázkou nyní podle něj je, zda voliči neúspěšných kandidátů půjdou hlasovat.

Korčok dlouhodobě zastává proevropské názory, je také pro další podporu Ruskem napadené Ukrajiny. Kritizoval rozsáhlé změny ve slovenském trestním právu, jejichž část po schválení parlamentem pozastavil ústavní soud, a také vládní návrh na změny ve fungování veřejnoprávního rozhlasu a televize (RTVS), které by podle kritiků vedly k ovládnutí RTVS státem.

Pellegrini podpořil vládní návrh na snížení trestů za ekonomickou kriminalitu či korupci, zkrácení délky promlčecích dob trestných činů a zrušení elitního útvaru prokuratury. Volá po zastavení palby na Ukrajině a zahájení mírových jednání. Zatímco v minulosti podporoval dodávky zbraní Kyjevu, nyní hájí rozhodnutí vlády premiéra Roberta Fica (Smer–SD) neposkytovat napadené zemi vojenskou pomoc ze státních zásob.

Nový slovenský prezident nastoupí do úřadu v polovině června, kdy skončí pětiletý mandát Zuzany Čaputové. První žena ve vrcholné politické funkci v zemi se o znovuzvolení neucházela.