Ministři EU se shodnou na zmrazení snazšího vydávání turistických víz Rusům, píší Financial Times

Evropská unie spěje ke zmrazení dohody s Ruskem, která usnadňuje vydávání turistických víz. List Financial Times napsal s odkazem na své bruselské zdroje, že se unijní ministři zahraničí na nadcházející pražské neformální schůzce na jejím zmrazení shodnou. Pokud se jeho informace potvrdí, byl by to kompromis mezi požadavky některých zemí EU, které chtěly od dohody zcela odstoupit, a zdrženlivým postojem jiných států.

Po celounijním zastavení vydávání víz ruským turistům nebo alespoň výrazném snížení jejich počtu volaly Polsko, Finsko, Česko či pobaltské země. Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell ale označil takový krok za příliš drastický a obdobně smýšlejí i některé unijní země.

V rozhovoru pro rakouskou stanici ORF Borrell dodal, že podobné opatření podle něj nebude navíc mít potřebnou podporu ministrů zahraničí všech členských zemí unijního bloku. „Domnívám se, že musíme přehodnotit způsob, jakým Rusové, například oligarchové, dostávají vízum. Musíme být selektivnější. Ale nepodporuji zastavení vydávání víz pro všechny Rusy,“ sdělil Borrell. 

Kompromisem by mělo být zmrazení části dohody z roku 2007 o vízech, která se týká turistů. Takový výsledek zřejmě uspokojí všechny – Borrella, který volá po selektivním řešení, i neupřesněný zdroj Financial Times, který považuje za „nevhodné, že se Rusové prochází po našich městech a našich plážích“.

Bude to znamenat, že žádosti podané ruskými občany nebudou zpracovány přednostně. Získání víz do schengenského prostoru tedy bude trvat déle, bude dražší a byrokraticky náročnější. Již dříve Evropská unie pozastavila část dohody, která se týkala vládních činitelů a podnikatelů. 

Úplná celounijní stopka na víza pro Rusy není na pořadu dne. I země, které nechtějí vydávat Rusům turistická víza, ale uznávají, že musí existovat výjimky ze zákazu například pro lidi, kteří chtějí odcestovat z Ruska kvůli humanitárním důvodům či proto, že čelí perzekuci.