Lukašenko slavil konec války v Moskvě, v Minsku už nepromluvil. Média spekulují o nemoci

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko se po boku ruského prezidenta Vladimira Putina účastnil moskevských oslav konce druhé světové války, jeho program byl ale redukovaný a po přeletu do Minsku navzdory očekávání nepronesl projev k domácímu publiku. Média nyní – i s ohledem na zveřejněné záběry – spekulují o jeho špatném zdravotním stavu.

Média spekulují o tom, že se Lukašenko moskevské přehlídky zúčastnil i přesto, že není zcela zdráv – a v detailních výřezech fotografií z Moskvy upozorňují na jeho ruku obmotanou gázou.

Běloruský vůdce po přehlídce navíc nenásledoval ruského protějška Putina a další představitele ke hrobu neznámého vojína v Alexandrovském sadu v Kremlu. Tvrdí to opoziční server Naša Niva s tím, že Rusko zřejmě Lukašenka k účasti na úterní slavnosti donutilo a že ho z Kremlu na letiště převážela sanitka.

Kromě Lukašenka provázeli Putina na tribunu na Rudém náměstí také prezidenti Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu Kasym-Žomart Tokajev, Sadyr Žaparov, Imomali Rachmon, Serdar Berdymuhamedov, Šavkat Mirzijojev a také arménský premiér Nikol Pašinjan.

Symbol ruské věrnosti

Putin přítomnost vůdců dalších postsovětských zemí ocenil a ruská státní televize ji interpretovala jako důkaz, že země není v mezinárodní izolaci – navzdory pokračující agresi ruských vojsk na Ukrajině.

Server Naša Niva déle upozornil na to, že pouze tádžikistánský prezident Rachmon přišel na moskevskou přehlídku se svatojiřskou stužkou, pokládanou za symbol ruského vlastenectví a militarismu.

Prezidenti Uzbekistánu a Kyrgyzstánu dali přednost květům v národních barvách a Lukašenko květu jabloně, ze kterého udělal symbol 9. května a Běloruska. Prezidenti Kazachstánu a Turkmenistánu a arménský premiér se obešli bez symbolů, dodala Naša Niva.

Lukašenkův zástup

Běloruský politolog Dmitrij Bolkunec na Telegramu uvedl, že Lukašenkovy lékaře po moskevské přehlídce čekal těžký úkol „přivést vůdce opět k rozumu, promazat jej, srazit mu hladinu cukru, odstranit zřetelný třes hlavy a dopravit tělo na minské náměstí,“ kde se v úterý večer konala běloruská přehlídka.

Lukašenko se po přehlídce před Kremlem skutečně přesunul na oslavy do Minsku, kde měl přednést tradiční projev. K tomu ale podle serveru Meduza nedošlo a musel jej zastoupit ministr obrany Chrenin.

Ve zhruba čtyřminutové pasáži živého přenosu odvysílaného běloruskou státní agenturou Belta je vidět Lukašenko, jak vystupuje z auta, kráčí s neproniknutelným výrazem za dvojicí vojáků nesoucích rozměrný věnec k pomníku hrdinů druhé světové války a posléze ho sám urovnává a klaní se.

Minsk je pokládán za nejbližšího spojence Moskvy. Do války Ruska proti Ukrajině se Bělorusko sice přímo nezapojilo, ale poskytlo Rusku k invazi do sousední země své území a letiště.