Kritizují Putina a spojuje je ruský původ. Dobrovolnická jednotka na Ukrajině se hlásí k akci v Brjanské oblasti

Události: Ruští dobrovolníci se hlásí k akci v Brjanské oblasti (zdroj: ČT24)

Za údery proti armádě ruského vůdce Vladimira Putina a jeho režimu někdy stojí i ruská uskupení, která symptatizují s Ukrajinci. Dobrovolnická jednotka v čele s velitelem Fortunou se třeba přihlásila k akci v ruské Brjanské oblasti. Velitel jednotky říká, že bojují za dobro obou národů — ukrajinského i ruského.

Ruské dobrovolnické jednotky sympatizující s Ukrajinou se například hlásí k záškodnické akci v Brjanské oblasti. Byl to den, kdy pozemní boje — možná poprvé — překročily hranici do Ruska. „Byla to svým způsobem propagandistická akce. Jejím cílem bylo ukázat Rusku a občanům Ruské federace, že současný putinovský režim je před ničím nechrání,“ sdělil velitel jednotky s přezdívkou Fortuna.

Šlo o dosud nejznámější operaci této skupiny. Jednotka čítá stovky členů, kteří jsou rozeseti po celé frontě. Spojuje je ruský původ a kritika režimu, kvůli kterému vlast opustili.

„Nezáleží na tom, kdo zaútočil. Ať je to Rusko, Paraguay nebo třeba Francie, je to jedno. Prostě napadli náš domov,“ prohlásil velitel. Na Ukrajinu přišel už před šesti lety a usadil se v Irpini, kterou později bránil při nejtěžších bojích v březnu 2022.

Vlastní verze nacionalismu

Jednotka funguje v šedé zóně. Podle velitele Fortuny ale podléhá ministerstvu obrany. Provádí hlavně zvláštní operace, podobné těm u ruského Brjansku. Kritici členy skupiny označují za extremisty, oni sami se hlásí k pravici i vlastní verzi nacionalismu.

Na otázku, zda by svou dceru provdal například za muslima, Fortuna odpovídá, že ne. „Ale pokud něco dělá osoba soukromě, nezajímá mě to. Jen pokud to za prvé nenarušuje jeho práci, za druhé nepoškozuje naši pověst,“ dodal velitel.

To jsou slova muže, který opustil vlastní národ a přidal se k sousednímu. Fortuna říká, že nyní bojuje za dobro obou.