Jednotné Rusko dostalo ve volbách méně hlasů, než uvádějí oficiální výsledky, zjistil nezávislý průzkum

Události ČT: Nezávislý průzkum o ruských volbách (zdroj: ČT24)

Parlamentní volby v Rusku by i podle průzkumu nezávislého Analytického centra Jurije Levady vyhrála strana Jednotné Rusko. Podle jejího zjištění ale dalo vládní straně prezidenta Vladimíra Putina svůj hlas méně Rusů, než uvádějí oficiální výsledky. Nevládní analytické centrum, v Rusku označené za zahraničního agenta, chce svá zjištění zveřejnit příští týden. Česká televize je získala v předstihu.

Podle nezávislých sociologů hlasovalo pro vítězné Jednotné Rusko jen 38 procent Rusů. Oficiálně přitom strana získala skoro padesát procent hlasů ruských voličů. „Přes deset procent hlasů bylo Jednotnému Rusku připsáno. Je to výsledek manipulace a falzifikace,“ podotkl Lev Gudkov, šéf Analytického centra Jurije Levady v Moskvě.

Sociolog Gudkov se výzkumy veřejného mínění zabývá od 70. let minulého století. V letošních volbách ho nepřekvapil úspěch ruských komunistů, kterým pomohly protestní hlasy příznivců uvězněného opozičního aktivisty Alexeje Navalného.

Podle nezávislého průzkumu výsledků voleb tak měli získat 24 procent hlasů, oficiální výsledky jim přiřkly necelých 19 procent. „Podle mě jim sebrali v průměru čtyři procenta hlasů. To je 4,5 milionů odebraných voličských hlasů,“ dodává Gudkov. 

Výsledek Putinova Jednotného Ruska v nezávislém průzkumu je někde mezi předvolebními odhady Všeruského centra pro výzkum veřejného mínění v Moskvě (VCIOM). Tento státní ústav v srpnu udával šestadvacetiprocentní preferenci vládní strany, při posledním zářijovém předvolebním průzkumu už dvaačtyřicetiprocentní.

„Jednotné Rusko je stranou, která dokáže využít dobu těsně před volbami z pohledu organizované mobilizace. Dokáže prostě přivést své příznivce k volbám,“ uvedl Michail Mamonov z oddělení politických analýz VCIOM.

Opozice poukazuje na podvody, Kreml to odmítá

Centrální volební komise zveřejnila oficiální výsledky voleb v Rusku 20. září, den po jejich konci. Hlasování označila za korektní. „Volby byly legitimní. Myslí si to většina Rusů. Už jsme se ptali lidí, jestli věří, nebo nevěří výsledkům voleb. A podle odpovědí absolutní většina věří,“ tvrdí Mamonov.

Kvůli pandemii covidu-19 se volilo poprvé tři dny a mohlo se volit i elektronicky. Podle opozice a nevládních pozorovatelů provázely volby tisíce podvodů. Kreml to odmítá a považuje to za útoky ze zahraničí, které mají ruské volby očernit.