Izraelské osady na Západním břehu Jordánu jsou nelegální. Další výstavba ohrožuje mír, řekl Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres je velmi znepokojen plány Izraele na stavbu mnoha dalších bytů na okupovaném Západním břehu. Výstavba osad, které označil na nelegální, je podle něj hrubým porušením mezinárodního práva. V prohlášení zveřejněném na internetu to uvedl Guterresův mluvčí Farhan Haq.

„(Osady) jsou zásadní překážkou naplnění životaschopného dvoustátního řešení a spravedlivého, trvalého a komplexního míru,“ stojí v prohlášení. Rozšiřování osad podle něj výrazně přispívá k napětí a násilí. Guterres proto Izrael vyzval, aby s ním okamžitě přestal.

Šéf OSN prohlášením reagoval na informace o tom, že Izrael chce schválit tisíce stavebních povolení pro nové byty na Západním břehu, který od roku 1967 okupuje. Palestinci přitom na tomto území chtějí mít vlastní stát.

Většina států světa izraelské osady na Západním břehu považuje za nelegální a za zásadní překážku vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu. I Washington aktuální plány označil za „hluboce znepokojivé“ a za překážku pro mír a dosažení dvoustátního řešení.

Palestinci, kteří plány Izraele odsoudili, usilují o vznik vlastního státu, který by zahrnoval právě Západní břeh, Pásmo Gazy a také východní Jeruzalém jako hlavní město.