Izrael poprvé nasadil do bojů v Pásmu Gazy ženy, v armádě jich chce sloužit čím dál víc

Události: Ženy v izraelské armádě (zdroj: ČT24)

V izraelské armádě padl další milník. Země vůbec poprvé nasadila do přímých bojů v Pásmu Gazy ženy. Čím dál víc jich chce pokračovat i po povinném výcviku. Na starost mají stále důležitější úkoly, třeba ostrahu citlivých hranic.

Čistě ženské jednotky jsou v Izraeli nejen běžné, ale čím dál víc ceněné. „Naším úkolem je hlídkovat, hlásit. Když uvidíme nepřítele, tak ho zabít,“ popsala Juval, velitelka takzvaného gepardího praporu, který je elitní jednotkou, v rámci žen celosvětově. Stovky jeho členek sledují skoro 250 kilometrů dlouhou hranici s Egyptem. Od poslední arabsko-židovské války tam uběhlo půlstoletí.

V posledních týdnech jim ale přibyly mise v mnohem vyhrocenějším pomezí. Ženy z gepardího praporu jsou první, které Izrael oficiálně vyslal do přímých bojových operací v Pásmu Gazy.

Šestadvacetiletá Juval, která chtěla být původně basketbalistkou, se nedávno z ostrých bojů vrátila. „Byla jsem tam týden. Když mi prvně zavolali, že pojedu do Gazy, řekla jsem si: super. To je to, co chci, to, jak si myslím, že můžu co nejlépe pomoci. Když nás chlapi z jiné jednotky viděli, říkali nám: jste si jisté, že jste tady správně?“

Ženy v bojových jednotkách sloužit nemusejí

Dosažení osmnácti let znamená pro každého Izraelce dospělost a téměř pro každého i vojenský výcvik. U mužů jsou to tři roky, u žen dva. Stále víc jich chce pokračovat dál. Kvůli válce s teroristy z Hamásu jsou povoláváni i rezervisté.

„V Izraeli všichni slouží u armády. Rozdíl je v tom, že ženy nemusí sloužit v bojových jednotkách. Já jsem vždycky chtěla být v bojové jednotce,“ dodává Širel, další členka jednotky. Ženy procházejí stejným výcvikem jako muži, nemají žádné úlevy.

Ani válka ale úplně nemaže tradiční úkony, třeba zásnuby. V případě Tamar, další členky ženské jednotky, to nešlo jinak než přes telefon, protože i její budoucí manžel musí sloužit. „Partner koupil prsten, který mu dala jedna žena, protože zrovna uslyšela, že jako voják požádal svou holku o ruku, prsten nemá a v dohledné době se s ní neuvidí.“

Ženy tvoří odhadem až pětinu izraelské armády, přesná čísla nikdo neuvádí.