Írán začal zatýkat viníky sestřelení letadla. Stroj zasáhly dvě rakety, píše list The New York Times

Írán potrestá ty, kdo jsou zodpovědní za sestřelení ukrajinského letadla. V televizním projevu to v úterý řekl íránský prezident Hasan Rouhání. Letadlo sestřelila íránská protivzdušná obrana minulou středu, o život přišlo všech 176 lidí na palubě. Rouhání řekl, že tragická událost bude pečlivě prošetřena.

„Byl to neodpustitelný omyl… Za pád letadla nemůže být odpovědný pouze jeden člověk. To, že íránské ozbrojené síly přiznaly chybu, je dobrý první krok. Musíme lidi ujistit, že se to nebude opakovat,“ sdělil podle médií prezident. Dodal, že íránská vláda má odpovědnost vůči zemím, které při nehodě přišly o své občany.

Teherán o leteckém neštěstí mluví jako o neúmyslném zásahu letadla raketou. Mluvčí íránské justice řekl, že několik lidí bylo v souvislosti s pádem letadla zatčeno. Íránské revoluční gardy také vzaly do vazby člověka, který na internetu zveřejnil video ukazující sestřelení letadla, informovala polooficiální íránská agentura Fars.

Dvě rakety

Nové video z bezpečnostní kamery ukazuje, že stroj po vzletu z teheránského letiště zasáhly v rozmezí asi třiceti sekund hned dvě íránské střely, informoval v úterý americký list The New York Times (NYT). 

Střely byly patrně odpáleny ze zhruba 13 kilometrů vzdálené íránské vojenské základny, uvedl deník. Ani jedna z raket ale stroj podle listu neposlala hned k zemi. Letoun v plamenech se snažil vrátit k letišti, ale o několik minut později explodoval a zřítil se blízko vesnice Chaladž Abád.

Právě po zásahu první střelou už podle NYT přestal letounu fungovat transpondér, tedy radiový vysílač v kokpitu, který spolupracuje s pozemním radarem.

Zásah podle NYT zachytila kamera na střeše u vesnice Bídkané, která se nachází asi šest kilometrů od íránské vojenské základny. Video na YouTube umístil uživatel z Íránu v noci na úterý.

Írán přiznal, že letadlo bylo sestřeleno v době, kdy byla jeho obrana v pohotovosti kvůli předchozímu raketovému útoku na základny v Iráku. Šlo o odvetu za zabití íránského generála Kásema Solejmáního, jehož 3. ledna v Bagdádu zabil americký bezpilotní letoun.