Hongkongský soud rozhodne o vymazání písně, jež údajně ohrožuje čínskou bezpečnost

Události: Soud v Hongkongu rozhodne o zákazu protestní písně (zdroj: ČT24)

Soud v Hongkongu bude v pátek rozhodovat o zákazu protestní písně. Vláda usiluje o úplné vymazání chorálu Sláva Hongkongu z internetu a zákaz reprodukce. Podle ní vyvolává dojem, že je hymnou a Hongkong nezávislým státem, čímž ohrožuje státní bezpečnost Číny.

V písni se zpívá: „Přišel úsvit. Oživme Hongkong. Revoluce naší doby, za spravedlnost!“

Obyvatelé Hongkongu ji složili v roce 2019. Dodávala morálku, když vláda ignorovala statisíce lidí v ulicích, respektive proti nim tvrdě zakročila.

Hlavní autor, který kvůli obavám o bezpečnost zůstává v anonymitě, tehdy České televizi řekl, že touha po demokracii nikdy nemůže být potlačena. „Svoboda, demokracie, spravedlnost by měly být přirozené, ale v Hongkongu jsou tato práva porušována. Lidé kráčejí ulicemi a bojují za tyto hodnoty,“ řekl v roce 2019 Thomas, autor písně Sláva Hongkongu. 

Úřady chtějí jednat „proaktivně a preventivně“

Ideály té doby jsou pryč. Pokud lidé nechtějí skončit ve vězení, nezbývá než mlčet. Vláda se snaží vymazat všechno, co protesty připomíná. Píseň Sláva Hongkongu má úplně zmizet z internetu.

Podle úřadů uráží čínskou hymnu a vyvolává dojem, že Hongkong je nezávislý. Několikrát se zřejmě omylem hrála na mezinárodních sportovních soutěžích, například při turnaji ragby v Jižní Koreji.

„Zvláštní administrativní oblast Hongkong má povinnost a závazek střežit státní bezpečnost. Měli bychom to dělat proaktivně a preventivně,“ řekl k tomu správce Hongkongu John Lee.

Asociace novinářů má obavy

Soudní zákaz je krokem ke kontrole internetu. Dotkne se i svobody tisku. „Orgány činné v trestním řízení mohou kdykoliv zpochybnit motivy médií, když publikují zprávy, které se písně týkají,“ domnívá se předseda Asociace hongkongských novinářů Ronson Chan.

Pokusy píseň zakázat zatím mají opačný účinek – stahování rekordně stoupá. Společnost Google se žádostem o její vymazání z vyhledávačů dosud bránila. Soudnímu verdiktu se ale nejspíš bude muset přizpůsobit.