Hongkongský deník Apple Daily zřejmě skončí. Panuje strach o svobodu slova

Události: Deník v Hongkongu, Apple Daily, možná skončí (zdroj: ČT)

Hongkongský prodemokratický list Apple Daily možná již tento týden přestane vycházet. Správní rada společnosti Next Digital, která deník vlastní, na páteční schůzi rozhodne, zda Apple Daily od soboty ukončí činnost. Hongkongská policie provedla v redakci listu minulý týden razii, zadržela jeho šéfredaktora a výkonného ředitele mediální skupiny Next Digital a zmrazila majetek v hodnotě 18 milionů hongkongských dolarů (49,7 milionu korun), který patří třem společnostem napojeným na Apple Daily.

Apple Daily začal vycházet před šestadvaceti lety jako plátek, který kombinoval drby ze společnosti s krimi zprávami. Lákal na senzační titulky a bulvární fotky, ale časem se stal něčím daleko vzácnějším.

Byl poslem demokratického hnutí. Soustředil se na politiku a investigativu a vypracoval se mezi nejdůvěryhodnější média. Při protestech v roce 2019 živě přenášel policejní zásahy proti demonstrantům.

Zákon o státní bezpečnosti z něj udělal terč. První razii policie provedla již loni v létě, připomněla zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová. Tehdy zatkla vydavatele Jimmyho Laie. Za normálních okolností by byl i šéfredaktor a výkonný ředitel propuštěn na kauci, protože v Hongkongu se dosud ctila presumpce neviny, což už ale neplatí. Všem případům, které se týkají státní bezpečnosti, je žádost o kauci zamítnuta.

„Práce novinářů v Hongkongu je teď složitá. Nevíme, kudy vede červená linie. Snažíme se o zpravodajství jako obvykle, ale víme, že něco je jinak. Musíme být opatrní,“ říká Ho Ka Tat, fotoreportér deníku.

Konec deníku?

„Správní rada (…) se v pátek sejde, aby rozhodla, zda činnost Apple Daily ukončit,“ uvedl podle AFP list ve zprávě čtenářům. „Pokud se rozhodne, že deník ve svých aktivitách pokračovat nebude, přestane firma v pátek ve 23:59 nahrávat obsah na internetové stránky a v sobotu 26. června vyjde poslední tištěné vydání novin,“ dodal.   

Minulý týden hongkongská policie obvinila šéfredaktora deníku Apple Daily Ryana Lawa a výkonného ředitele mediální skupiny Next Digital Cheunga Kim-hunga ze spiknutí se zahraničními silami s cílem ohrozit národní bezpečnost. Nyní čekají na soud a hrozí jim až doživotní trest. Zadrženi byli také další tři vysocí činitelé firmy, ti ale byli o víkendu propuštěni na kauci.

Obavy o svobodu slova

Policie sdělila, že několik desítek článků v listu porušilo bezpečnostní zákon pro Hongkong, který trestá například podněcování k odtržení Hongkongu od Číny, podporu terorismu, podvracení státního pořádku či spolupráci se zahraničními zeměmi či osobami s cílem ohrozit státní bezpečnost. Za jeho porušení hrozí vysoké tresty odnětí svobody.

Zásah proti Apple Daily prohloubil obavy o dodržování svobody slova v bývalé britské kolonii Hongkongu, která v roce 1997 přešla pod čínskou správu. Razii v redakci deníku kritizovaly západní vlády, mezinárodní organizace pro lidská práva i novinářská sdružení.

„Hongkong už není tou svobodnou společností, jakou býval. Stále tam jsou novináři, kteří se snaží dělat svou práci nejlépe, jak dovedou. Mají to ale těžké, protože zákon o státní bezpečnosti je formulovaný tak vágně a neurčitě, že se skutečně mohou dostat do konfliktu se zákonem velice snadno,“ shrnula zpravodajka.