TÉMA

Apple Daily

V Hongkongu začal soud s prodemokratickým mediálním magnátem Laiem, hrozí mu doživotí

V Hongkongu v pondělí začal soud s bývalým mediálním magnátem, zakladatelem bulvárního deníku Apple Daily a předním kritikem čínského režimu Jimmym Laiem, který je obžalovaný z porušení kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu až doživotní trest vězení.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 22:24|

Hongkongský prodemokratický aktivista a bývalý mediální magnát Lai dostal další trest vězení

Soud v Hongkongu uložil další trest vězení bývalému mediálnímu magnátovi Jimmymu Laiovi, který patří k největším tamním kritikům čínského režimu. Tentokrát ho soud uznal vinným z podvodů a poslal ho do vězení na pět let a devět měsíců. Podle lidskoprávní organizace Human Rights Watch se jedná o odplatu čínských úřadů za podporu prodemokratického hnutí v bývalé britské kolonii.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 10:21|

Další nezávislý zpravodajský server v Hongkongu končí. Chce chránit své zaměstnance

Hongkongský nezávislý zpravodajský portál Citizen News oznámil ukončení činnosti. Chce tím zajistil bezpečnost svých zaměstnanců. Stalo se tak několik dní poté, co po zatčení sedmi svých novinářů ohlásil v Hongkongu konec také prodemokratický zpravodajský web Stand News, upozornila agentura AFP.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 12:29|

Policie v Hongkongu zatkla editora zrušeného prodemokratického deníku Apple Daily

Hongkongská policie zatkla jednoho z hlavních editorů již zrušeného prodemokratického deníku Apple Daily, informuje agentura Reuters s odkazem na místní média. Již dříve bylo zadrženo několik novinářů, kteří v listu mediálního magnáta a aktivisty Jimmyho Laie působili.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 21:52|

Z tiskáren vyšlo poslední číslo končícího Apple Daily. Čtenáři na něj v Hongkongu čekali fronty

Lidé v Hongkongu během čtvrtečního rána stáli fronty na poslední vydání prodemokratického deníku Apple Daily. Ten po 26 letech končí činnost v důsledku zásahu tamních úřadů. Podle nich list svými články porušoval zákony, policie v jeho redakci také minulý týden provedla razii a zadržela šéfredaktora, výkonného ředitele mediální skupiny Next Digital a další tři vysoké činitele. Hongkongští kriminalisté také zmrazili několikamilionový majetek, který patří třem společnostem napojeným na Apple Daily.
24. 6. 2021|

Apple Daily v sobotu končí. Hongkongský deník srazila na kolena policejní razie

Hongkongský prodemokratický list Apple Daily oznámil, že do soboty ukončí činnost. Tamní policie totiž provedla v redakci deníku minulý týden razii, zadržela jeho šéfredaktora, ředitele mediální skupiny Next Digital a další tři vysoké činitele. Zmrazen byl také majetek v hodnotě osmnácti milionů hongkongských dolarů (49,4 milionu korun), který patří třem společnostem napojeným na Apple Daily.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 22:26|

Hongkongský deník Apple Daily zřejmě skončí. Panuje strach o svobodu slova

Hongkongský prodemokratický list Apple Daily možná již tento týden přestane vycházet. Správní rada společnosti Next Digital, která deník vlastní, na páteční schůzi rozhodne, zda Apple Daily od soboty ukončí činnost. Hongkongská policie provedla v redakci listu minulý týden razii, zadržela jeho šéfredaktora a výkonného ředitele mediální skupiny Next Digital a zmrazila majetek v hodnotě 18 milionů hongkongských dolarů (49,7 milionu korun), který patří třem společnostem napojeným na Apple Daily.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 20:10|

Hongkongská policie obvinila šéfredaktora deníku Apple Daily ze spiknutí

Šéfredaktor prodemokratického hongkongského deníku Apple Daily Ryan Law byl společně s výkonným ředitelem Cheungem Kim-hungem z mediální skupiny Next Digital, pod kterou Apple Daily spadá, obviněn ze spiknutí se zahraničními silami. Policie je společně s dalšími třemi vrcholnými manažery listu zatkla během čtvrteční razie, snažili se prý ohrozit národní bezpečnost.
18. 6. 2021|

Zátahu v redakci hongkongského deníku Apple Daily se účastnilo pět set policistů, šéfredaktor byl zatčen

Hongkongská policie na základě zákona o národní bezpečnosti zatkla šéfredaktora a čtyři vrcholné manažery deníku Apple Daily, který často kritizuje hongkongské vedení i čínskou vládnoucí garnituru. Je to vůbec poprvé, co hongkongská policie použila kontroverzní bezpečnostní zákon proti článkům v médiích.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 20:33|

Hongkongský prodemokratický aktivista Lai zůstane ve vazbě, soud odmítl kauci

Nejvyšší soudní instance v Hongkongu odmítla propustit na kauci mediálního magnáta a prodemokratického aktivistu Jimmyho Laie a nařídila ponechat jej ve vazbě. Lai je zřejmě nejvíce prominentním obviněným podle zákona o národní bezpečnosti, který loni v červnu prosadil Peking ve snaze potlačit v bývalé britské kolonii protesty a volání po demokracii.
9. 2. 2021|

Hongkongské úřady propustily na kauci mediálního magnáta Laie, lidé vykoupili jeho deník

Jimmy Lai, vlastník hongkongského prodemokratického listu Apple Daily, byl propuštěn na kauci, informuje agentura Reuters. Mediální magnát byl o den dříve zatčen spolu s dalšími deseti lidmi na základě kontroverzního bezpečnostního zákona, který nedávno vstoupil v této bývalé britské kolonii v platnost. Lidé vykoupili úterní vydání deníku, který vyšel v pětinásobně vyšším nákladu, než je obvyklé. Propuštěna byla také prominentní aktivistka Agnes Chowová.
11. 8. 2020|